Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dýňové kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Ingredience
  • dýně
  • olej
  • kurkuma
  • pikantní kari
  • asafoetida
  • česnek
  • cibule
  • sušené listy kari
  • strouhaný zázvor
  • semínka černé hořčice
  • kmín celý
  • pyré ze žlutých rajčat
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Maruška je tanečnice. Tančí salsu, bachatu, břišní i klasický tanec. Je to žena, která srší energií a u které jen vel...

Jak připravit pikantní kari z dýně

  1. Dýni očistěte a nakrájejte na kostky.
  2. Do pánve nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte kmín, hořčici, asafoetidu, strouhaný zázvor a jemně osmahněte.
  3. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, dýni a posypte kari a kurkumou. Osolte. Přidejte nasekané kari listy, promíchejte a ještě pár sekund orestujte.
  4. Lehce podlijte vodou, přidejte trochu rajčatového pyré. Promíchejte a duste, dokud kari nezhoustne. Pokud ho chcete ještě krémovější, lehce a krátce rozmixujete malou část kari tyčovým mixérem.
  5. Podávejte s jakoukoliv rýží.

Praktické

  • Nejlepší je s rýží a plackou.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.
  • Pro docílení správné chuti toho indického receptu nevynechejte žádné koření.

Obměna

  • Pyré ze žlutých rajčat nahraďte klidně pyré z rajčat červených, bude to jen trochu jinak zbarvené.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pěkný den. Vaše recepty a vůbec recepty tady na JJ jsou nepřekonatelné a moc dobré. My si doma vypěstujeme téměř všechnu zeleninu a ovoce sami a v podstatě v obchodě už nic z tohoto sortimentu nekupujeme. Občas tedy batáty… Tyto stránky jsem objevila zhruba před třemi lety a maso nejím déle jak 5 let. A vůbec mi to nechybí.
Co chci ale tímto komentářem říci: píšete o pestrosti. Rostlinná stava je nesmírně pestrá a dá se s ní čarovat do nekonečna. K nám na oběd chodí každou neděli tchán. Ortodoxní masožravec. A po všech těch letech a společných obědech si jednen den všiml, že místo masa mám nějaký placky – tofu – a chtěl to taky ochutnat. Samozřejmě mu to nešmakovalo a divil se, proč to jím. Tak jsem mu řekla, že jestli si za ty roky nevšiml, že prostě maso nejím. A on se na mně naprosto šokovaně podíval a zeptal se: “A co teda jíš? Mlíko???” Nejen, že si za celý ty roky nevšiml, že k obědu fakt mlíko nemám, ale ani si nedokázal představit, že pokud člověk nemá maso, tak jak by je nahradil?
Těším se na další recepty a přeji bohatou podzimní úrodu.
S pozdravem Sylva

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...