Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dýňové kari

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Ingredience
  • dýně
  • olej
  • kurkuma
  • pikantní kari
  • asafoetida
  • česnek
  • cibule
  • sušené listy kari
  • strouhaný zázvor
  • semínka černé hořčice
  • kmín celý
  • pyré ze žlutých rajčat
  • sůl
  • čerstvá petrželka

To mi řekl moudrý pan doktor, když mě viděl, jak jsem na tom zle. A taky dodal, že jestli s tím něco neudělám, skončí...

Jak připravit pikantní kari z dýně

  1. Dýni očistěte a nakrájejte na kostky.
  2. Do pánve nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte kmín, hořčici, asafoetidu, strouhaný zázvor a jemně osmahněte.
  3. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, dýni a posypte kari a kurkumou. Osolte. Přidejte nasekané kari listy, promíchejte a ještě pár sekund orestujte.
  4. Lehce podlijte vodou, přidejte trochu rajčatového pyré. Promíchejte a duste, dokud kari nezhoustne. Pokud ho chcete ještě krémovější, lehce a krátce rozmixujete malou část kari tyčovým mixérem.
  5. Podávejte s jakoukoliv rýží.

Praktické

  • Nejlepší je s rýží a plackou.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.
  • Pro docílení správné chuti toho indického receptu nevynechejte žádné koření.

Obměna

  • Pyré ze žlutých rajčat nahraďte klidně pyré z rajčat červených, bude to jen trochu jinak zbarvené.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Pěkný den. Vaše recepty a vůbec recepty tady na JJ jsou nepřekonatelné a moc dobré. My si doma vypěstujeme téměř všechnu zeleninu a ovoce sami a v podstatě v obchodě už nic z tohoto sortimentu nekupujeme. Občas tedy batáty… Tyto stránky jsem objevila zhruba před třemi lety a maso nejím déle jak 5 let. A vůbec mi to nechybí.
Co chci ale tímto komentářem říci: píšete o pestrosti. Rostlinná stava je nesmírně pestrá a dá se s ní čarovat do nekonečna. K nám na oběd chodí každou neděli tchán. Ortodoxní masožravec. A po všech těch letech a společných obědech si jednen den všiml, že místo masa mám nějaký placky – tofu – a chtěl to taky ochutnat. Samozřejmě mu to nešmakovalo a divil se, proč to jím. Tak jsem mu řekla, že jestli si za ty roky nevšiml, že prostě maso nejím. A on se na mně naprosto šokovaně podíval a zeptal se: “A co teda jíš? Mlíko???” Nejen, že si za celý ty roky nevšiml, že k obědu fakt mlíko nemám, ale ani si nedokázal představit, že pokud člověk nemá maso, tak jak by je nahradil?
Těším se na další recepty a přeji bohatou podzimní úrodu.
S pozdravem Sylva

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

2
20

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.