veganské jídlo
Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí
Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto...
Sladkokyselá červená řepa se špaldou
Vyzkoušejte tuto sladkokyselou variantu řepy a připravte si atraktivní, krásně barevné a chutné jídlo, které budete mít během pár minut na stole.
Galetky s bylinkami a cizrnou
Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako...
Rýžové krokety
Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke...
Cibulový quiche se žampiony a smetanou
Zdravá verze oblíbeného francouzského slaného koláče bez mléka a vajec. Je vhodný jako rychlá večeře, svačina s sebou na cesty nebo slané pohoštění pro...
Řepa na fenyklu
V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.
Pečený celer na voňavém fazolovém krému
Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontrastuje s...
Karbanátky z fazolí a mrkve
Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.
Krémová polévka s divokou zeleninou
Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily, fialka...
Citrónové rizoto
Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.
Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu
Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.
Rizoto s kopřivovým pestem
Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé...
Jogurtové palačinky s fazolemi a cibulí
Palačinky naslano s náplní z cibule a fazolí. Použité koření dodává tomuto jídlu jeho specifickou chuť, proto ho pokud možno nevynechejte.
Plněná indická placka Paratha
Pikantní indické placky inspirované receptem z knihy Indian Made Easy od autorky Amandip Uppal. Nelekejte se ingrediencí a přizpůsobte si je vlastní chuti a...
Cizrna na rozmarýnu s křupavými noky (bez lepku)
Cizrna na rozmarýnu je vydatné, ale zároven lehké jídlo, které není náročné na přípravu, ani na ingredience. Čerstvý rozmarýn pokrm krásně ovoní a v...
Smažený květák s domácí Teryiaki omáčkou
Máta rádi smažený květák a přitom chcete jíst zdravě? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a pochutnáte si víc, než na klasice. Teriyaki omáčka si s...
Zapečený květák
Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.
Bezlepkový quiche
Alternativa známého slaného koláče, tentokrát v bezlepkové variantě, skvěle poslouží jako večeře nebo i svačina do práce či na cesty. Koláč je variabilní a...
Oves se zelím a fazolovou drobenkou
Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.
Fusilli s květákem a fenyklem
Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem, doplněné milánskou...
Kari z červené řepy
Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?
Zapékané batáty
Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši...
Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)
Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se...
Kořeněný květák na zahřátí
Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu a přitom...
Cizrnové medailonky
Medailonky z cizrny, na kterých si jistě pochutná celá rodina a které budete mít během chvíle na stole. Tento jednoduchý recept si můžete obměnit...
Bezlepkový pizzakoláč
Rychlá a výborná varianta známé klasiky, která je bez lepku, klasického sýra i masa. Skvěle se hodí jako lehká večeře a díky své variabilitě...
Šafránové kuličky s kešu omáčkou
Tyto kuličky se výborně hodí k různým omáčkám a dipům, ale nezklamou ani na stole jen tak na zobání pro hosty. Jsou prostě luxusní,...
Fenyklové těstoviny
Fenykl je úžasná aromatická zelenina, která najde v kuchyni široké uplatnění. Dejte mu šanci a vyzkoušejte z něj třeba tuto lahodnou omáčku podávanou s...
Černé fazole s ovsem
Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři...
Risotto alla milanese s obalovaným tempehem
Risotto alla milanese je italská klasika. Jeho příprava je velice jednoduchá a z mála ingrediencí dostanete výborný voňavý talíř.
Pikantní červený talíř
Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.
Prokládaná quinoa s růžovou salsou
Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně...
Špagety s černou cizrnou na kyselo
Černá cizrna je malé velikosti a pokrytá tmavou slupkou. Patří k velmi starobylé odrůdě typické pro střední a jižní Itálii. Chuť je intenzivnější a...
Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou
Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do...
Quiche s cibulí a špenátem
Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.
Variace na stroganoff
Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu...
Bezlepkový pečený jáhlový burger
Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.
Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí
Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm - lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z...
Batátové halušky s „bryndzou“ a vypraženou „slaninou“
Halušky s bryndzou a slaninou jsou prostě klasika, ale lze ji připravit i jinak, a to nejen bez mléka, ale i bez masa. Na...
Ďábelské fazole s červenou rýží
Barva ohně, tepla ... červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní jídlo...
Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu
Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti...
Bezlepkový „špekový“ knedlík
Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a...
Novoroční čočková polévka
Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do...
Tokyo balls (bezlepkové)
Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat...
Silvestrovské Mozartovy koule – slané a bezlepkové
Někdy stojí za to si pohrát a třeba na svátky připravit něco méně klasického. Tyto Mozartovy koule nemají kromě tvaru a vrstvení s těmi...
Sváteční předkrm z fazolí Cannellini
Jemný fazolový krém vhodný jako svačina nebo rychlé pohoštění pro návštěvu. Pokud si fazole uvaříte předem, máte výborný dip ke slaným krekrům nebo kváskovému...
Sváteční ravioli s mandlovou ricottou
Na italském stole v období svátků nesmí chybět plněné těstoviny. Proč je nezkusit i u nás? Tento recept opravdu stojí to za to. Je...
Sváteční zapečené nadívené žampiony s čočkou a rýží
I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?
Sváteční hrstková polévka s houbami shiitake
O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?
Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě
Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.
Plněné jáhlové knedlíky s mungo kaší a lotosovým kořenem
Oblíbená česká klasika jinak a zdravěji. Zkuste tuto verzi plněných knedlíků bez lepku, v netradiční, ale lahodné kombinaci s kaší z mungo fazolek a...
Portobello katsu kari
Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také...
Houbové paté
Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití,...
Rychlý dýňový krém s čerstvou kurkumou a zázvorem
Máte doma čerstvý kořen kurkumy? Šup s ním do polévky. Kurkuma zvyšuje obranyschopnost, odolnost a regeneraci organizmu. A protože přináší úlevu i při emočním...
Špalda s dušenou zeleninou
Velmi jednoduché jídlo, ovšem i tak velice lahodné a plné chuti. Určitě nevynechejte dip, který výsledný pokrm nádherně doladí.
Chléb z červené řepy
Vynikající chléb z těsta netradiční barvy :-) Barvou těsta se nenechte odradit, pečením se barva ztratí a chleba bude k nakousnutí.
Tofu s tahini omáčkou
Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako...
Halušky miš maš
Mám ráda jídla typu "míchanice", tady je jedna z mých oblíbených. Pokud si uvaříme oves s předstihem, je jídlo i poměrně rychle hotové.
Tempehová bašta
Tento recept je krásně podzimní a hřejivý. Až ho ochutnáte, snad nám dáte za pravdu, že jsme jednoduše nemohli zvolit jiný název.
Květákový steak
Květákové řízečky chutnají zpravidla všem. Pokrm je velmi rychle připravený a můžete si ho dochutit podle svých preferencí.
Zapečené palačinky s houbami a špenátem
Velice snadný a chutný recept, na kterém si pochutná celá rodina. Připomíná zapečené lasagne. Je skvělý třeba i jako pohoštění pro návštěvu.
Pečený květák s indickou omáčkou
Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.
Podzimní talíř s kaštany a fenyklem
Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.
Tofu s hatcho miso omáčkou
Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.
Podzimní kaše s pečenou zeleninou
Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje.
Horská čočka na smetaně
Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřejte...
Vypečená cizrnová bašta
Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten...
Krémové kroupy s černými fazolemi
Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je...
Celerová pečínka
Pokud milujete celer a nevadí vám trochu času navíc strávit v kuchyni, určitě si pochutnáte. Je to voňavé a chutné jídlo, z mála ingrediencí...
Kuskus s křupavým tofu
Vyzkoušejte tuto lahodnou verzi s křupavým opečeným tofu v kombinaci s rozinkami a oříšky. Jídlo je jednoduché a rychlé na přípravu a zdravý oběd...
Thajská polévka s kokosovým mlékem
Zeleninová varianta thajské polévky. Úžasně voní a chutná a na své si přijdou hlavně milovníci pikantních chutí.
Cizrnový krém s houbami
Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.
Květák Manchurian gobi
Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.
Chalupářská bašta
Recept na rustikální, chalupářské, podzimní jídlo. Tento mix barev a chutí typických pro toto roční období si určitě zamilujete.
Dýňové kari
Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.
Kakaové donutky
Chcete si zdravě zamlsat? Zkuste tyto vynikající kakaové donuty. Jsou bez cukru, bez vajec, bez mléka a taaaak dobré!
Podzimní duet
Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochutnávejte...
Sytá zahřívací polévka
Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.
Podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou
Když se mi jídlo podaří přesně tak, jak jsem ho viděla ve své mysli, jsem nadšená. Podzim je báječné období, barvy přírody lze snadno...
Tempeh katsu
Receptík ve stylu fusion, který v sobě snoubí indickou a japonskou kuchyni a k tomu osobní interpretaci.
Černá rýže s pestem a fazolemi
Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.
Hlíva na kari
Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle...
Podzimní košíčky – foto postup
Tyto košíčky jsou skvělé jako milé překvapení pro vaše hosty. Myslím, že jídlo připravené s nadšením a láskou chutná lépe, i když je s...
Pappardelle s podzimní omáčkou
Další nápad, jak v kuchyni využít dýni, jejíž sezóna je v plném proudu. Zkuste tuto omáčku s černými fazolemi a těstovinami, na které si...
Tofu-noko-zelo se smaženou cibulkou
Klasická česká kuchyně v trochu jiném provedení. Spojení lahodného červeného zelí s nasládlými noky, křupavou tofu slaninou a šťavnatou smaženou cibulkou se nedá odolat....
Dýnová italská piadina
Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit...
Košíčky s dýňovým sýrem
Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.
Tofu Katsu Curry
Křupavé tofu a krémové kari, skvělý lehký oběd nebo večeře. Na tomto jídle si jistě pochutnají i ti, kteří zatím nemají tofu příliš v...
Pikantní mungo pomazánka
Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí "rybičkovou" chutí.
Dýňové krokety
Jednoduchý recept z mála ingrediencí a přitom opravdu chutný. Začíná období dýní, tak vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.
„Pizza“ pomazánka
Rychlá a chutná pomazánka, k jejíž přípravě potřebujeme jen mixér a pár běžných ingrediencí. Díky koření a sušeným rajčatům trochu připomíná pizzu, odtud její...
Jáhlovo-luštěninová sekaná se sušenými rajčaty
Další varianta na výbornou bezlepkovou sekanou, která lze skvěle vytvarovat a po upečení krájet. Jistě potěší i nejednoho masožravce.
Topinamburová kari polévka
V chladných dnech nic nepřijde vhod víc, než talíř horké polévky. Tato topinamburová polévka nejen úžasně zahřeje, ale i zasytí a provoní celý byt...
Slaný bezlepkový koláč s brokolicí
Naprosto luxusní slaný koláč, který je úplně bez lepku, bez mouky a vajec. Na jeho přípravu potřebujete zhruba hodinu i s chladnutím. Skvěle poslouží...
Slaný palačinkový dort
Dort z palačinek ocení hlavně malí strávníci a krásně do něj schováte nejrůznější zeleninu či luštěninu. Recept je trošku časově náročnější, ale určitě stojí...
Řepové nokokoule s napařenou brokolicí, pestem z natí a tofu posypkou
Vydatné, chutné a krásně barevné, takové jsou "nokokoule" s pestem z natí, napařenou brokolicí a tofu posypkou. Hlavně červená řepa je vděčná a super...
Nákyp ze špagetové dýně
Zbyla vám upečená špagetová dýně a přemýšlíte co s ní? Tak šup s ní do nákypu. Je úžasně krémový a vláčný a s ingrediencemi...
Tofu v krustě s kokosovou rýží (bez lepku)
Pokud milujete tofu a nebo se mu teprve snažíte přijít na chuť, tento bezlepkový recept je pro vás jak dělaný. Je i poměrně rychlý,...
Quinoové karbanátky se salátem z horské čočky
Horská čočka vyniká svou jemně oříškovou chutí a pevnou strukturou. Na salát se proto perfektně hodí. Karbanátky z quinoi salát skvěle doplňují a společně...
Pikantní smetanové kernotto s červenými fazolemi
Když není čas nebo chuť stát u plotny, rychlý recept přijde vždy vhod. Díky smetaně je kernotto krásně krémové a jemné, ale v kombinaci...
Spaghettoni alla crudaiola
Rychlé, čerstvé, chutné letní jídlo. Zatímco se vaří těstoviny, stihneme nachystat vše ostatní a během pár minut pak máme jídlo na stole. Příprava tohoto...
Slaný mini cheesecake (bezlepkový)
Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší...
Letní izraelská shakshuka
Shakshuka je tradiční jídlo na Blízkém východě. Jde o výtečnou směs zeleniny, koření a v originále i vajec, která jsme v našem receptu vynechali...
Jihoindický kořeněný patizon
Tento recept je taková moje malinká obměna originálu. Původní recept je z lilku, ale když nám zahrada nadělí spoustu patizonů, hodí se každý nápad,...
Celozrnné špaldové fettuccine se zeleninou
Velmi rychlý, chutný a voňavý recept. Letní a italský, barevný a svěží, zkrátka výborný. Klidně si přizpůsobte recept podle toho, jakou zeleninu máte rádi...
Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží
Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží...
Cuketové sabdží
Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to...
Cuketové curry masala
Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...
Celozrnné těstoviny „nazeleno“ s křupavou posypkou
Rychlé a vynikající. To jsou většinou dvě kritéria, které musí jídlo, které připravuji, splňovat. Než se uvaří těstoviny, máte hotovou jak omáčku, tak křupavé...
Květákové šulánky s bazalkovo-oříškovou omáčkou
Zdravá variace na oblíbené šulánky, tentokrát z květáku. Jednoduché a lahodné jídlo, po kterém se jen zapráší. Je skvělé jako rychlý oběd nebo večeře.
Bulgurový salát
Jednoduchý a lahodný salát, který je hned na stole a přitom vás krásně zasytí. Někdy stačí pár surovin a troška času a dobrota je...
Cuketové vějíře
V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako...
Pizza galetky
Máte chuť na pizzu, ale chcete si zachovat zdravý jídelníček? Vyzkoušejte tento recept na oblíbené galetky, tentokrát s letní, rajčatovou náplní a kešu sýrem....
Pečené křupavé cukety
Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.
Bleskové krémové těstoviny
Rychlý a luxusní oběd nebo večeře, přesně takové tyto těstoviny jsou. Zeleninu a její množství zvolíme dle zásob a chuti a podtrhneme jednoduchou krémovou...
Bazalkové mini mozzarellky
Rychlá alternativa oblíbeného sýra mozzarella bez éček, umělých dochucovadel a hromady tuků, jehož příprava zabere asi půl hodiny. Je skvělá všude tam, kde byste...
Buddha bowl s konopným pestem
Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci...
Glazované cukety
Cuketa je geniální zelenina. Je naprosto univerzální a má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví i štíhlou linii. Zkuste ji třeba v této nové...