Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka s divokou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily, fialka ozdobila.

Ingredience
4 porce
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sladkého curry
  • 600 ml vývaru/vody
  • sůl
  • olej
  • ume ocet
  • jablečný ocet
  • pár čerstvých kopřiv
  • pár lístků česnáčku
  • hrst lesní pažitky
  • fialky

Lucka, maminka 16 měsíčního Matýska a těžce mentálně postižené holčičky Ninušky změnila jídelníček sobě a dětem před ...

Jak připravit krémovou polévku s kopřivami, česnáčkem a pažitkou

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, dýni (i se slupkou) a mrkev na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme cibuli a osolíme. Krátce orestujeme, přidáme mrkev a dýni, sladké curry a promícháme.
  3. Podlijeme horkým vývarem nebo vodou jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu a pod pokličkou vaříme cca 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Když je měkká (píchneme vidličkou), vypneme, přidáme česnek a rozmixujeme. Podle potřeby ještě doředíme.
  5. Podle chuti dáme trošku umeocta a jablečného octa.
  6. Kopřivy, česnáček a pažitku nasekáme na drobno a přidáme do vroucí polévky, promícháme.
  7. Zdobíme fialkami, česnáčkem a pažitkou.

 

Praktické

  • Aby vás kopřiva nepopálila, používejte lopatičku na zeleninu nebo kopřivu spařte horkou vodou a pak pokrájejte.
  • Divoké zeleniny dejte jednu dvě hrsti ne více, aby polévka zůstala lahodně sladká po mrkvi a zelenině a nechutnala příliš špenátově.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Do polévky můžete pro zjemnění přidat i trochu rostlinné smetany nebo kokosového mléka.
  • Perfektní je také sypaná praženými semínky.
  • Dýni můžete nahradit batátem nebo udělat polévku jen z mrkve.
  • Divokou zeleninu obměňte podle toho, jaká u vás právě roste.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme sůl, olej a koření.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje.

Quiche s cibulí a špenátem

Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...