Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka s divokou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily, fialka ozdobila.

Ingredience
4 porce
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sladkého curry
  • 600 ml vývaru/vody
  • sůl
  • olej
  • ume ocet
  • jablečný ocet
  • pár čerstvých kopřiv
  • pár lístků česnáčku
  • hrst lesní pažitky
  • fialky

Změnu jídelníčku jsem podnikla kvůli manželovi, který je diabetik. Jeho stav se po prodělání obyčejné chřipky velmi z...

Jak připravit krémovou polévku s kopřivami, česnáčkem a pažitkou

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, dýni (i se slupkou) a mrkev na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme cibuli a osolíme. Krátce orestujeme, přidáme mrkev a dýni, sladké curry a promícháme.
  3. Podlijeme horkým vývarem nebo vodou jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu a pod pokličkou vaříme cca 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Když je měkká (píchneme vidličkou), vypneme, přidáme česnek a rozmixujeme. Podle potřeby ještě doředíme.
  5. Podle chuti dáme trošku umeocta a jablečného octa.
  6. Kopřivy, česnáček a pažitku nasekáme na drobno a přidáme do vroucí polévky, promícháme.
  7. Zdobíme fialkami, česnáčkem a pažitkou.

 

Praktické

  • Aby vás kopřiva nepopálila, používejte lopatičku na zeleninu nebo kopřivu spařte horkou vodou a pak pokrájejte.
  • Divoké zeleniny dejte jednu dvě hrsti ne více, aby polévka zůstala lahodně sladká po mrkvi a zelenině a nechutnala příliš špenátově.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Do polévky můžete pro zjemnění přidat i trochu rostlinné smetany nebo kokosového mléka.
  • Perfektní je také sypaná praženými semínky.
  • Dýni můžete nahradit batátem nebo udělat polévku jen z mrkve.
  • Divokou zeleninu obměňte podle toho, jaká u vás právě roste.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
18. 12. 2023

Mňam ♥️ je podzim, vlastne zima a tak jsem dala sušené bylinky

Fialky nám rostou na zahradě, kopřivy za plotem – volba byla jasná 😊 Jediné co jsem neměla byl česnáček, ale i tak byla polévka moc dobrá 🥰 Příště zkusím dát víc kopřiv 🙂 Děkujeme ❤

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Quiche s cibulí a špenátem

Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...