Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily, fialka ozdobila.

Ingredience
4 porce
  • 1 mrkev
  • větší kus dýně
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sladkého curry
  • 600 ml vývaru/vody
  • sůl
  • olej
  • ume ocet
  • jablečný ocet
  • pár čerstvých kopřiv
  • pár lístků česnáčku
  • hrst lesní pažitky
  • fialky

Jak připravit krémovou polévku s kopřivami, česnáčkem a pažitkou

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, dýni (i se slupkou) a mrkev na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme cibuli a osolíme. Krátce orestujeme, přidáme mrkev a dýni, sladké curry a promícháme.
  3. Podlijeme horkým vývarem nebo vodou jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu a pod pokličkou vaříme cca 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Když je měkká (píchneme vidličkou), vypneme, přidáme česnek a rozmixujeme. Podle potřeby ještě doředíme.
  5. Podle chuti dáme trošku umeocta a jablečného octa.
  6. Kopřivy, česnáček a pažitku nasekáme na drobno a přidáme do vroucí polévky, promícháme.
  7. Zdobíme fialkami, česnáčkem a pažitkou.

 

Praktické

  • Aby vás kopřiva nepopálila, používejte lopatičku na zeleninu nebo kopřivu spařte horkou vodou a pak pokrájejte.
  • Divoké zeleniny dejte jednu dvě hrsti ne více, aby polévka zůstala lahodně sladká po mrkvi a zelenině a nechutnala příliš špenátově.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Do polévky můžete pro zjemnění přidat i trochu rostlinné smetany nebo kokosového mléka.
  • Perfektní je také sypaná praženými semínky.
  • Dýni můžete nahradit batátem nebo udělat polévku jen z mrkve.
  • Divokou zeleninu obměňte podle toho, jaká u vás právě roste.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlavnostní slaní šnečci z listového těsta
Další článekPesto z medvědího česneku