Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je tento zelený elixír nabitý vitamíny, minerály, antioxidanty a na naše tělo má magické omlazující a ozdravující účinky. Bohužel to není tak černobílé, jak se na první pohled může zdát a i tyto zelené elixíry mohou mít svá rizika...

Zelená je všude, kam se podíváš

Zelené smoothie, zelené šťávy, zelené detoxy, zelené prášky. Zelená je IN. Je všude, kam se podíváme. Určitě už jste nejméně jednou slyšeli, že bychom měli jíst více zelené zeleniny, protože obsahuje antioxidanty, které pomáhají v boji proti rakovině, srdečním onemocněním, cukrovce a obezitě, posilují imunitu, snižují poškození buněk a přispívají k dobrému trávení. Zelená zelenina je úžasná, detoxikuje a vyživuje tělo. To je pravda, má to ale jedno velké ALE…

Na množství a způsobu záleží

Prosliňuj svoje smoothie
Smoothie je tekuté a nebudeme si lhát, ale většina z nás ho zhltne bez toho, aniž by používala zuby nebo ho dobře proslinila.
Koktejly jakéhokoliv typu jsou koncentrovaným způsobem, jak v nás během chvilky může zmizet:
– příliš mnoho kalorií,
– příliš mnoho jednoduchých cukrů z ovoce
 (snědli byste zaráz 3 kusy banánu? Ale ve smoothie to není problém)
– a příliš mnoho nevhodných (i toxických) látek.

Dát si zelené smoothie (propaguje se zejména v RAW stravě) – to zní skvěle. Výborný a živinami nabitý koktejl, který obsahuje obrovské množství syrového špenátu, kapusty, mangoldu, rukoly, divokých bylin a dalších “zelenáčů”, které bychom jinak nesnědli. A o to právě jde. O množství. Tolik zelených listů bychom jako pevné jídlo nesnědli!

Naši předkové neměli žádný mixér ani odšťavňovač, aby si rozmixovali nebo odšťavnili listy a bobule, které našli. Používali k tomu zuby. Právě žvýkání je nezbytnou součástí dobrého trávení a zdraví (v ústech začíná trávení a pokud je nepoužijeme, těžko to pak někde doženeme) a to často u konzumace smoothie chybí.

Zelenou zeleninou se můžeme předávkovat!

Možná to bude znít bláznivě, ale i zelenou zeleninou se dá předávkovat. Zelená zelenina jako je špenát, mangold, pampeliškové listy aj. obsahuje antinutrienty oxaláty. Oxaláty se v těle váží na vápník a železo a brání tělu vstřebávat tyto důležité minerály.

Přiměřené množství oxalátů se vyloučí

Většina lidí přiměřené množství oxalátů ze stravy rozloží a zpracuje v trávicím systému a ven odchází pomocí stolice. Ale lidé s trávicími problémy jako je třeba Crohnova choroba, celiakie, zánětlivé onemocnění střev aj. nemusí být schopni oxaláty efektivně zpracovat. Problémy s oxaláty mohou mít také lidé, kteří se léčí antibiotiky. Antibiotika ničí bakterie ve střevech, které nám pomáhají zpracovat a vyloučit oxaláty z těla ven.

1 šálek špenátu překračuje maximální bezpečnou dávku oxalátů 2x

Za vysoký denní příjem oxalátů se považuje hranice od 250 mg. Pouhý šálek syrového špenátu obsahuje až 656 mg a některá smoothie obsahují i více než šálek a k tomu datle (1 ks obsahuje 24 mg oxalátů), avokádo (1 ks obsahuje 19 mg), mrkvová šťáva (27 mg), pomeranč (29 mg) atd. (zdroj) V jednom smoothie se člověk může dostat na velmi vysokou hladinu oxalátů.

Když je oxalátů hodně, mohou vzniknou ledvinové kameny

Když je oxalátů hodně a váží se s vápníkem, mohou vytvářet ledvinové kameny, zhoršovat bolestivou dnu a způsobit problémy s artritidou. Oxalát vápenatý je zodpovědný za téměř 80% ledvinových kamenů. Oxaláty se mohou hromadit v těle, hlavně v ledvinách. Důkazem je například tato žena, která skončila v nemocnici kvůli očistné kůře na zelených smoothies. Výzkumy ukazují, že zelené šťávy a koktejly obsahují vysokou hladinu rozpustných oxalátů a že příliš časté pití těchto zelených nápojů může způsobit nejen tvorbu ledvinových kamenů, ale může dokonce vést k selhání ledvin.

Smoothiem k otravě?

Oblíbená zelená zelenina (zejména ta z čeledi brukvovitých – tj. kapusta, rukola, brokolice, zelí; a také špenát) má schopnost vázat z půdy ve vysokých koncentracích těžký kov thallium (a to i v případě, když je ho v půde minimum). V oblastech průmyslového znečištění se tyto hodnoty ještě navyšují. V oblasti sulfidického zrudnění v Číně zelenina kontaminovaná thalliem (pocházejícím z půdy) představuje velké riziko ve smyslu akutní i chronické otravy obyvatel (zdroj).

Pokud vypijeme ve smoothie nadměrné množství zelené zeleniny, můžeme přetěžovat tělo tímto toxickým kovem. Předávkování thalliem může způsobit kožní problémy, vypadávání vlasů, arytmie, nevolnost, průjem, mlhavé myšlení, zažívací potíže a další. Molekulární biolog, Ernie Hubbard, tyto příznaky našel u mnoha pacientů, které souvisely právě s otravou thalliem.

Špenát obsahuje nejvíce pesticidů ze všech druhů zeleniny
Navíc právě špenát, který se tak často do smoothies přidává, je dle EWG na 2. místě v tabulce nejvíce znečištěné zeleniny a ovoce. Až 76 % vzorků běžně dostupného špenátu v obchodech obsahuje vysoké koncentrace potenciálně nebezpečného pesticidu permethrin. Tato látka má neurotoxické účinky na mozek. (zdroj)

Blokování štítné žlázy aneb goitrogeny v akci

Posledním problémem extrémní konzumace zelené zeleniny (zejména kapusty ve všech jejích podobách – např. tolik oblíbená kadeřavá kapusta) jsou sloučeniny glukosinoláty. Tyto látky způsobují mj. štiplavou chuť brukvovitých rostlin, ale také mohou inhibitovat vychytávání jódu štítnou žlázou. Jód je nezbytnou živinou pro zdraví štítné žlázy. Tyto goitrogeny (antinutriční látky, které mohou poškodit funkci štítné žlázy) byly vědecky zkoumány a je známo, že narušují správnou funkci štítné žlázy.

Časté nadměrné množství zelené zeleniny (zejména v syrové podobě), která je obsahuje, může snížit produkci hormonu štítné žlázy a vznikne hypotyreóza. Mezi příznaky patří nárůst hmotnosti, ztráta vlasů, nedostatek energie, ospalost, deprese, chybějící menstruace, anémie a snížená imunitní funkce.

Máme se vyhnout zelené zelenině?

Ne. Zelená zelenina má spoustu benefitů pro naše tělo. Ale chtěli jsme upozornit na to, že i zelené smoothie a zelené džusy mají dvě strany – tu dobrou a tu špatnou. A mnoho z nás si často tu druhou – špatnou – stranu neuvědomuje a s konzumací to přehání, protože “je to přeci zdravé” – takže čím víc, tím lépe.

My razíme heslo: všeho s mírou. Extrémy škodí.

Zelenina v celku je nejlepší

Rozhodnutí jíst zeleninu a ovoce v celé formě bez použití mixéru a odšťavňovače je ta nejlepší a nejzdravější volba. Získáte živiny bez toho, aniž byste to přeháněli s množstvím a přetěžovali své tělo a předpřipravíte jídlo pro svůj trávicí systém. Díky žvýkání a prosliňování se rozloží a lépe stráví všechny potřebné živiny.

Jak se vyhnout oxalátům

Pokud ale chcete pít smoothies a šťávy máme pár rad:

  • Omezte množství zelené zeleniny s vysokým obsahem oxalátů.
  • Nekonzumujte tyto koktejly tak často.
  • Preferujte raději organickou zeleninu kvůli množství pesticidů, kovů a nevhodných látek (zejména u špenátu a kadeřavé kapusty).
  • Zařaďte do stravy fermentovanou zeleninu nebo probiotika. Lactobacillus rhamnosus pomáhá rozložit a zabránit hromadění oxalátů v těle.

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
  1. Ja si zelenejk smoothie velmi vazim. Avsak by me nikdy nenapadlo delat si ho z kupovaneho spenatu ci polnicku apod. Vzdy jdu na zahradku a tam si s velkou uctou natrham spousty ” plevele ” ktere si pak rozmixuji se sezonnim ovocem nebo bananem a datli. Je nesmirne uzasne pozorovat tyto plevele jakou maji silu v tehle vedrech. Jsou vytrvale a nepotrebuji tolik vody. Krasne se daji zmladit pokud uz jsou prilis velke napr. Kopriva brslice rebricek

  2. Dobrý deň
    Skvelý článok. V januári som držala dietu – 1 týždeň smothies – tropické ovocie, veľa zelenej zeleniny. Dopriala som si totálne podchladenie. Ozvali sa pečeň, obličky, slezina, čo sa prejavilo opuchmi nôh, cysty pod kolenami, bolesti svalov, znížená imunita, bolesti kĺbov. Ďakujem už viem. Aj vďaka strave JJ sa dávam dokopy. Už po 11 dňoch stravy mi odpuchli nohy, prestala mi tuhnúť krv v nohách a mám kopec energie. Ďakujem
    Mirka

    • Mirka, děkujeme za vaši zkušenost a skvělé zprávy. Není nad osobní zkušenost 🙂

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?
Další článekBezlepková čočková sekaná