Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je tento zelený elixír nabitý vitamíny, minerály, antioxidanty a na naše tělo má magické omlazující a ozdravující účinky. Bohužel to není tak černobílé, jak se na první pohled může zdát a i tyto zelené elixíry mohou mít svá rizika...

Zelená je všude, kam se podíváš

Zelené smoothie, zelené šťávy, zelené detoxy, zelené prášky. Zelená je IN. Je všude, kam se podíváme. Určitě už jste nejméně jednou slyšeli, že bychom měli jíst více zelené zeleniny, protože obsahuje antioxidanty, které pomáhají v boji proti rakovině, srdečním onemocněním, cukrovce a obezitě, posilují imunitu, snižují poškození buněk a přispívají k dobrému trávení. Zelená zelenina je úžasná, detoxikuje a vyživuje tělo. To je pravda, má to ale jedno velké ALE…

Na množství a způsobu záleží

Prosliňuj svoje smoothie
Smoothie je tekuté a nebudeme si lhát, ale většina z nás ho zhltne bez toho, aniž by používala zuby nebo ho dobře proslinila.
Koktejly jakéhokoliv typu jsou koncentrovaným způsobem, jak v nás během chvilky může zmizet:
– příliš mnoho kalorií,
– příliš mnoho jednoduchých cukrů z ovoce
 (snědli byste zaráz 3 kusy banánu? Ale ve smoothie to není problém)
– a příliš mnoho nevhodných (i toxických) látek.

Dát si zelené smoothie (propaguje se zejména v RAW stravě) – to zní skvěle. Výborný a živinami nabitý koktejl, který obsahuje obrovské množství syrového špenátu, kapusty, mangoldu, rukoly, divokých bylin a dalších „zelenáčů“, které bychom jinak nesnědli. A o to právě jde. O množství. Tolik zelených listů bychom jako pevné jídlo nesnědli!

Naši předkové neměli žádný mixér ani odšťavňovač, aby si rozmixovali nebo odšťavnili listy a bobule, které našli. Používali k tomu zuby. Právě žvýkání je nezbytnou součástí dobrého trávení a zdraví (v ústech začíná trávení a pokud je nepoužijeme, těžko to pak někde doženeme) a to často u konzumace smoothie chybí.

Zelenou zeleninou se můžeme předávkovat!

Možná to bude znít bláznivě, ale i zelenou zeleninou se dá předávkovat. Zelená zelenina jako je špenát, mangold, pampeliškové listy aj. obsahuje antinutrienty oxaláty. Oxaláty se v těle váží na vápník a železo a brání tělu vstřebávat tyto důležité minerály.

Přiměřené množství oxalátů se vyloučí

Většina lidí přiměřené množství oxalátů ze stravy rozloží a zpracuje v trávicím systému a ven odchází pomocí stolice. Ale lidé s trávicími problémy jako je třeba Crohnova choroba, celiakie, zánětlivé onemocnění střev aj. nemusí být schopni oxaláty efektivně zpracovat. Problémy s oxaláty mohou mít také lidé, kteří se léčí antibiotiky. Antibiotika ničí bakterie ve střevech, které nám pomáhají zpracovat a vyloučit oxaláty z těla ven.

1 šálek špenátu překračuje maximální bezpečnou dávku oxalátů 2x

Za vysoký denní příjem oxalátů se považuje hranice od 250 mg. Pouhý šálek syrového špenátu obsahuje až 656 mg a některá smoothie obsahují i více než šálek a k tomu datle (1 ks obsahuje 24 mg oxalátů), avokádo (1 ks obsahuje 19 mg), mrkvová šťáva (27 mg), pomeranč (29 mg) atd. (zdroj) V jednom smoothie se člověk může dostat na velmi vysokou hladinu oxalátů.

Když je oxalátů hodně, mohou vzniknou ledvinové kameny

Když je oxalátů hodně a váží se s vápníkem, mohou vytvářet ledvinové kameny, zhoršovat bolestivou dnu a způsobit problémy s artritidou. Oxalát vápenatý je zodpovědný za téměř 80% ledvinových kamenů. Oxaláty se mohou hromadit v těle, hlavně v ledvinách. Důkazem je například tato žena, která skončila v nemocnici kvůli očistné kůře na zelených smoothies. Výzkumy ukazují, že zelené šťávy a koktejly obsahují vysokou hladinu rozpustných oxalátů a že příliš časté pití těchto zelených nápojů může způsobit nejen tvorbu ledvinových kamenů, ale může dokonce vést k selhání ledvin.

Smoothiem k otravě?

Oblíbená zelená zelenina (zejména ta z čeledi brukvovitých – tj. kapusta, rukola, brokolice, zelí; a také špenát) má schopnost vázat z půdy ve vysokých koncentracích těžký kov thallium (a to i v případě, když je ho v půde minimum). V oblastech průmyslového znečištění se tyto hodnoty ještě navyšují. V oblasti sulfidického zrudnění v Číně zelenina kontaminovaná thalliem (pocházejícím z půdy) představuje velké riziko ve smyslu akutní i chronické otravy obyvatel (zdroj).

Pokud vypijeme ve smoothie nadměrné množství zelené zeleniny, můžeme přetěžovat tělo tímto toxickým kovem. Předávkování thalliem může způsobit kožní problémy, vypadávání vlasů, arytmie, nevolnost, průjem, mlhavé myšlení, zažívací potíže a další. Molekulární biolog, Ernie Hubbard, tyto příznaky našel u mnoha pacientů, které souvisely právě s otravou thalliem.

Špenát obsahuje nejvíce pesticidů ze všech druhů zeleniny
Navíc právě špenát, který se tak často do smoothies přidává, je dle EWG na 2. místě v tabulce nejvíce znečištěné zeleniny a ovoce. Až 76 % vzorků běžně dostupného špenátu v obchodech obsahuje vysoké koncentrace potenciálně nebezpečného pesticidu permethrin. Tato látka má neurotoxické účinky na mozek. (zdroj)

Blokování štítné žlázy aneb goitrogeny v akci

Posledním problémem extrémní konzumace zelené zeleniny (zejména kapusty ve všech jejích podobách – např. tolik oblíbená kadeřavá kapusta) jsou sloučeniny glukosinoláty. Tyto látky způsobují mj. štiplavou chuť brukvovitých rostlin, ale také mohou inhibitovat vychytávání jódu štítnou žlázou. Jód je nezbytnou živinou pro zdraví štítné žlázy. Tyto goitrogeny (antinutriční látky, které mohou poškodit funkci štítné žlázy) byly vědecky zkoumány a je známo, že narušují správnou funkci štítné žlázy.

Časté nadměrné množství zelené zeleniny (zejména v syrové podobě), která je obsahuje, může snížit produkci hormonu štítné žlázy a vznikne hypotyreóza. Mezi příznaky patří nárůst hmotnosti, ztráta vlasů, nedostatek energie, ospalost, deprese, chybějící menstruace, anémie a snížená imunitní funkce.

Máme se vyhnout zelené zelenině?

Ne. Zelená zelenina má spoustu benefitů pro naše tělo. Ale chtěli jsme upozornit na to, že i zelené smoothie a zelené džusy mají dvě strany – tu dobrou a tu špatnou. A mnoho z nás si často tu druhou – špatnou – stranu neuvědomuje a s konzumací to přehání, protože „je to přeci zdravé“ – takže čím víc, tím lépe.

My razíme heslo: všeho s mírou. Extrémy škodí.

Zelenina v celku je nejlepší

Rozhodnutí jíst zeleninu a ovoce v celé formě bez použití mixéru a odšťavňovače je ta nejlepší a nejzdravější volba. Získáte živiny bez toho, aniž byste to přeháněli s množstvím a přetěžovali své tělo a předpřipravíte jídlo pro svůj trávicí systém. Díky žvýkání a prosliňování se rozloží a lépe stráví všechny potřebné živiny.

Jak se vyhnout oxalátům

Pokud ale chcete pít smoothies a šťávy máme pár rad:

  • Omezte množství zelené zeleniny s vysokým obsahem oxalátů.
  • Nekonzumujte tyto koktejly tak často.
  • Preferujte raději organickou zeleninu kvůli množství pesticidů, kovů a nevhodných látek (zejména u špenátu a kadeřavé kapusty).
  • Zařaďte do stravy fermentovanou zeleninu nebo probiotika. Lactobacillus rhamnosus pomáhá rozložit a zabránit hromadění oxalátů v těle.

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...
  1. Ahoj Evi, platí ještě vaše nabídka – pokud přivedeme do klubu dalšího človíčka, že budeme mít nejakou výhodu? Poslala jsem pár přátelům odkaz z meho přihlášení.

  2. Já mám zelená smoothie ráda. Ale piju je jen chvíli na jaře, když začíná rašit první „plevel“. A chvilku v létě, když je domácí zelená zelenina. Většinou tak týden až dva v kuse, max. 1 sklenice za den. Experimentovala jsem s nimi víc, ale na podzim nemívám na nic syrového chuť, v zimě už vůbec ne. Zato zjara, když se oteplí a začíná růst zelené, mívám na smoothie přirozenou chuť.

  3. Děkuji za moc zajímavý článek. Tak mě napadá jak si v tomto kontextu stojí šťáva ze zeleného ječmene a chlorella, nemáte k nim nějaké informace?

  4. Ja si zelenejk smoothie velmi vazim. Avsak by me nikdy nenapadlo delat si ho z kupovaneho spenatu ci polnicku apod. Vzdy jdu na zahradku a tam si s velkou uctou natrham spousty “ plevele “ ktere si pak rozmixuji se sezonnim ovocem nebo bananem a datli. Je nesmirne uzasne pozorovat tyto plevele jakou maji silu v tehle vedrech. Jsou vytrvale a nepotrebuji tolik vody. Krasne se daji zmladit pokud uz jsou prilis velke napr. Kopriva brslice rebricek

  5. Dobrý deň
    Skvelý článok. V januári som držala dietu – 1 týždeň smothies – tropické ovocie, veľa zelenej zeleniny. Dopriala som si totálne podchladenie. Ozvali sa pečeň, obličky, slezina, čo sa prejavilo opuchmi nôh, cysty pod kolenami, bolesti svalov, znížená imunita, bolesti kĺbov. Ďakujem už viem. Aj vďaka strave JJ sa dávam dokopy. Už po 11 dňoch stravy mi odpuchli nohy, prestala mi tuhnúť krv v nohách a mám kopec energie. Ďakujem
    Mirka

    • Mirka, děkujeme za vaši zkušenost a skvělé zprávy. Není nad osobní zkušenost :-)

  6. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvěty černého bezu v kuchyni: 6 tipů, jak je využít!
Další článekLetní saláty jako od profíka v 6 krocích