Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je tento zelený elixír nabitý vitamíny, minerály, antioxidanty a na naše tělo má magické omlazující a ozdravující účinky. Bohužel to není tak černobílé, jak se na první pohled může zdát a i tyto zelené elixíry mohou mít svá rizika...

Zelená je všude, kam se podíváš

Zelené smoothie, zelené šťávy, zelené detoxy, zelené prášky. Zelená je IN. Je všude, kam se podíváme. Určitě už jste nejméně jednou slyšeli, že bychom měli jíst více zelené zeleniny, protože obsahuje antioxidanty, které pomáhají v boji proti rakovině, srdečním onemocněním, cukrovce a obezitě, posilují imunitu, snižují poškození buněk a přispívají k dobrému trávení. Zelená zelenina je úžasná, detoxikuje a vyživuje tělo. To je pravda, má to ale jedno velké ALE…

Na množství a způsobu záleží

Prosliňuj svoje smoothie
Smoothie je tekuté a nebudeme si lhát, ale většina z nás ho zhltne bez toho, aniž by používala zuby nebo ho dobře proslinila.
Koktejly jakéhokoliv typu jsou koncentrovaným způsobem, jak v nás během chvilky může zmizet:
– příliš mnoho kalorií,
– příliš mnoho jednoduchých cukrů z ovoce
 (snědli byste zaráz 3 kusy banánu? Ale ve smoothie to není problém)
– a příliš mnoho nevhodných (i toxických) látek.

Dát si zelené smoothie (propaguje se zejména v RAW stravě) – to zní skvěle. Výborný a živinami nabitý koktejl, který obsahuje obrovské množství syrového špenátu, kapusty, mangoldu, rukoly, divokých bylin a dalších „zelenáčů“, které bychom jinak nesnědli. A o to právě jde. O množství. Tolik zelených listů bychom jako pevné jídlo nesnědli!

Naši předkové neměli žádný mixér ani odšťavňovač, aby si rozmixovali nebo odšťavnili listy a bobule, které našli. Používali k tomu zuby. Právě žvýkání je nezbytnou součástí dobrého trávení a zdraví (v ústech začíná trávení a pokud je nepoužijeme, těžko to pak někde doženeme) a to často u konzumace smoothie chybí.

Zelenou zeleninou se můžeme předávkovat!

Možná to bude znít bláznivě, ale i zelenou zeleninou se dá předávkovat. Zelená zelenina jako je špenát, mangold, pampeliškové listy aj. obsahuje antinutrienty oxaláty. Oxaláty se v těle váží na vápník a železo a brání tělu vstřebávat tyto důležité minerály.

Přiměřené množství oxalátů se vyloučí

Většina lidí přiměřené množství oxalátů ze stravy rozloží a zpracuje v trávicím systému a ven odchází pomocí stolice. Ale lidé s trávicími problémy jako je třeba Crohnova choroba, celiakie, zánětlivé onemocnění střev aj. nemusí být schopni oxaláty efektivně zpracovat. Problémy s oxaláty mohou mít také lidé, kteří se léčí antibiotiky. Antibiotika ničí bakterie ve střevech, které nám pomáhají zpracovat a vyloučit oxaláty z těla ven.

1 šálek špenátu překračuje maximální bezpečnou dávku oxalátů 2x

Za vysoký denní příjem oxalátů se považuje hranice od 250 mg. Pouhý šálek syrového špenátu obsahuje až 656 mg a některá smoothie obsahují i více než šálek a k tomu datle (1 ks obsahuje 24 mg oxalátů), avokádo (1 ks obsahuje 19 mg), mrkvová šťáva (27 mg), pomeranč (29 mg) atd. (zdroj) V jednom smoothie se člověk může dostat na velmi vysokou hladinu oxalátů.

Když je oxalátů hodně, mohou vzniknou ledvinové kameny

Když je oxalátů hodně a váží se s vápníkem, mohou vytvářet ledvinové kameny, zhoršovat bolestivou dnu a způsobit problémy s artritidou. Oxalát vápenatý je zodpovědný za téměř 80% ledvinových kamenů. Oxaláty se mohou hromadit v těle, hlavně v ledvinách. Důkazem je například tato žena, která skončila v nemocnici kvůli očistné kůře na zelených smoothies. Výzkumy ukazují, že zelené šťávy a koktejly obsahují vysokou hladinu rozpustných oxalátů a že příliš časté pití těchto zelených nápojů může způsobit nejen tvorbu ledvinových kamenů, ale může dokonce vést k selhání ledvin.

Smoothiem k otravě?

Oblíbená zelená zelenina (zejména ta z čeledi brukvovitých – tj. kapusta, rukola, brokolice, zelí; a také špenát) má schopnost vázat z půdy ve vysokých koncentracích těžký kov thallium (a to i v případě, když je ho v půde minimum). V oblastech průmyslového znečištění se tyto hodnoty ještě navyšují. V oblasti sulfidického zrudnění v Číně zelenina kontaminovaná thalliem (pocházejícím z půdy) představuje velké riziko ve smyslu akutní i chronické otravy obyvatel (zdroj).

Pokud vypijeme ve smoothie nadměrné množství zelené zeleniny, můžeme přetěžovat tělo tímto toxickým kovem. Předávkování thalliem může způsobit kožní problémy, vypadávání vlasů, arytmie, nevolnost, průjem, mlhavé myšlení, zažívací potíže a další. Molekulární biolog, Ernie Hubbard, tyto příznaky našel u mnoha pacientů, které souvisely právě s otravou thalliem.

Špenát obsahuje nejvíce pesticidů ze všech druhů zeleniny
Navíc právě špenát, který se tak často do smoothies přidává, je dle EWG na 2. místě v tabulce nejvíce znečištěné zeleniny a ovoce. Až 76 % vzorků běžně dostupného špenátu v obchodech obsahuje vysoké koncentrace potenciálně nebezpečného pesticidu permethrin. Tato látka má neurotoxické účinky na mozek. (zdroj)

Blokování štítné žlázy aneb goitrogeny v akci

Posledním problémem extrémní konzumace zelené zeleniny (zejména kapusty ve všech jejích podobách – např. tolik oblíbená kadeřavá kapusta) jsou sloučeniny glukosinoláty. Tyto látky způsobují mj. štiplavou chuť brukvovitých rostlin, ale také mohou inhibitovat vychytávání jódu štítnou žlázou. Jód je nezbytnou živinou pro zdraví štítné žlázy. Tyto goitrogeny (antinutriční látky, které mohou poškodit funkci štítné žlázy) byly vědecky zkoumány a je známo, že narušují správnou funkci štítné žlázy.

Časté nadměrné množství zelené zeleniny (zejména v syrové podobě), která je obsahuje, může snížit produkci hormonu štítné žlázy a vznikne hypotyreóza. Mezi příznaky patří nárůst hmotnosti, ztráta vlasů, nedostatek energie, ospalost, deprese, chybějící menstruace, anémie a snížená imunitní funkce.

Máme se vyhnout zelené zelenině?

Ne. Zelená zelenina má spoustu benefitů pro naše tělo. Ale chtěli jsme upozornit na to, že i zelené smoothie a zelené džusy mají dvě strany – tu dobrou a tu špatnou. A mnoho z nás si často tu druhou – špatnou – stranu neuvědomuje a s konzumací to přehání, protože „je to přeci zdravé“ – takže čím víc, tím lépe.

My razíme heslo: všeho s mírou. Extrémy škodí.

Zelenina v celku je nejlepší

Rozhodnutí jíst zeleninu a ovoce v celé formě bez použití mixéru a odšťavňovače je ta nejlepší a nejzdravější volba. Získáte živiny bez toho, aniž byste to přeháněli s množstvím a přetěžovali své tělo a předpřipravíte jídlo pro svůj trávicí systém. Díky žvýkání a prosliňování se rozloží a lépe stráví všechny potřebné živiny.

Jak se vyhnout oxalátům

Pokud ale chcete pít smoothies a šťávy máme pár rad:

  • Omezte množství zelené zeleniny s vysokým obsahem oxalátů.
  • Nekonzumujte tyto koktejly tak často.
  • Preferujte raději organickou zeleninu kvůli množství pesticidů, kovů a nevhodných látek (zejména u špenátu a kadeřavé kapusty).
  • Zařaďte do stravy fermentovanou zeleninu nebo probiotika. Lactobacillus rhamnosus pomáhá rozložit a zabránit hromadění oxalátů v těle.

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Už po týdnu mi říkají, že zářím (Julie)

Julie: Zdravím vás všechny. Jsem trošku pozadu, ale nevadí,...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...
  1. Chodim ted k nutricni poradkyni, a ta mi doporucila test na oxalaty. Mam je vysoke, coz je pry take dusledek zaplisneni. Od te doby, co nepiju kafe, me ale neboli ledviny jako driv. Nutricni poradkyne ale mluvila i o ruznych jidlech, ktere jsou dost casto pouzivane na strave typu JJ. Tofu, tempeh, v mensi mire treba cervena repa, a zminila i slupky z mrkve (ktere pridavame do vyvaru). Trosku mi udelala v hlave gulas, tak by me zajimalo, jak to vnimate vy. Rozhodla jsem se ji brat trochu z rezervou (jako ostatne vsechno), a dat trochu i na intuici, a potrebuju si to trochu vyjasnit. V podstate vsechny zdrave obiloviny jsou podle tabulek vysoke na oxalaty. Jenze to uz by pak clovek nejedl nic, a to pro me neni cesta, mam totiz spatne vstrebavani mineralu a vitaminu, takze spis potrebuju jist pestre. Jak tedy na oxalaty? Proste rozumne mnozstvi vseho, a zeleninu vysokou na oxalaty radeji tepelne upravovat?

    • Jani, já bych to brala s veeelkou rezervou 😉. Podívej se, jak ty jíš zdravě, to bych vůbec neřešila, to spíš zbytek Londýna by se měl podívat k tobě na talíř! Přeci se ze strachu z oxalátů (a taky lektinů, kyseliny fytové a dalších a dalších látek, které jsou moderními strašáky ve zdravé výživě) nezblázníme. Lidé vždycky něco objeví, že to něčemu škodí, pak se zase zjistí, že to ale něco dobrého dělá. Třeba kyselina fytová je prevencí před rakovinou, takže sníst ji trochu pravidelně je vlastně chytré. To samé oxaláty – nejbohatší na ně jsou ty listové zeleniny, brukovité a kulaté pak chudé. Co mi víme, k čemu všemu je nám nakonec prospěšná. Četla jsem v jedné knize, že záleží, jaký je zdroj (ono se to používá i ve výrobě potravin, tuším v mlékárnách, už si nepamatuju, kde se to přidává uměle), protože právě přirozené množství běžně zastoupení v celé potravině, kde je i vláknina, minerály, vitamíny, to jistí – tělo si vezme, co potřebuje, zbytek vyloučí. Já bych se držela našeho starého pravidla – všeho s mírou a pestrost především a myslím, že se není čeho bát. A pamatuj, že stres ničí střevo, které pak špatně vstřebává 😉 Takže s láskou si dál vař dobroty a klidně si každé jídlo požehnej/kvantově uprav nebo jak tomu kdo říká, aby ti dalo přesně to, co potřebuješ a co nepotřebuješ, ať beze zbytku opustí tvé tělo. Nenech se vystresovat, vždyť za tu službu určitě platíš. Spíš bych se soustředila na tu plíseň – to je velmi častý problém a dělá to spoustu potíží, přitom se to dá řešit přirozeně a chytře viz https://www.jimejinak.cz/kandida-kvasinky-plisne-kde-se-berou-a-co-s-nimi/

  2. Ahoj Evi, platí ještě vaše nabídka – pokud přivedeme do klubu dalšího človíčka, že budeme mít nejakou výhodu? Poslala jsem pár přátelům odkaz z meho přihlášení.

  3. Já mám zelená smoothie ráda. Ale piju je jen chvíli na jaře, když začíná rašit první „plevel“. A chvilku v létě, když je domácí zelená zelenina. Většinou tak týden až dva v kuse, max. 1 sklenice za den. Experimentovala jsem s nimi víc, ale na podzim nemívám na nic syrového chuť, v zimě už vůbec ne. Zato zjara, když se oteplí a začíná růst zelené, mívám na smoothie přirozenou chuť.

  4. Děkuji za moc zajímavý článek. Tak mě napadá jak si v tomto kontextu stojí šťáva ze zeleného ječmene a chlorella, nemáte k nim nějaké informace?

  5. Ja si zelenejk smoothie velmi vazim. Avsak by me nikdy nenapadlo delat si ho z kupovaneho spenatu ci polnicku apod. Vzdy jdu na zahradku a tam si s velkou uctou natrham spousty “ plevele “ ktere si pak rozmixuji se sezonnim ovocem nebo bananem a datli. Je nesmirne uzasne pozorovat tyto plevele jakou maji silu v tehle vedrech. Jsou vytrvale a nepotrebuji tolik vody. Krasne se daji zmladit pokud uz jsou prilis velke napr. Kopriva brslice rebricek

  6. Dobrý deň
    Skvelý článok. V januári som držala dietu – 1 týždeň smothies – tropické ovocie, veľa zelenej zeleniny. Dopriala som si totálne podchladenie. Ozvali sa pečeň, obličky, slezina, čo sa prejavilo opuchmi nôh, cysty pod kolenami, bolesti svalov, znížená imunita, bolesti kĺbov. Ďakujem už viem. Aj vďaka strave JJ sa dávam dokopy. Už po 11 dňoch stravy mi odpuchli nohy, prestala mi tuhnúť krv v nohách a mám kopec energie. Ďakujem
    Mirka

    • Mirka, děkujeme za vaši zkušenost a skvělé zprávy. Není nad osobní zkušenost :-)

  7. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezdomovci aneb útěk z hotelu (4.díl)
Další článekPórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť