Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Černé fazole podle Elly

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Jednoduché a rychlé jídlo, které jistě potěší i konvenční strávníky. Skvělé jako rychlá večeře, třeba s kouskem kváskového chleba nebo různými plackami.

Ingredience
1 porce
  • 100 g sušených černých fazolí
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z 1/2 velkého citrónu
  • 2 lžičky rýžového misa
  • 2 polévkové lžíce rajčatové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka

Bylo mi padesát, tedy už je to pár let, co mi bylo padesát. Měla jsem za sebou dobrýc...

Jak připravit vynikající černé fazole podle Elly

  1. Černé fazole namočte přes noc.
  2. Další den vařte fazole, dokud nejsou velmi měkké.
  3. Do pánve dejte olej, přidejte prolisovaný česnek a ohřejte olej, aby se česnek rozvoněl.
  4. Poté přidejte vařené fazole, miso, rajčatovou šťávu a citrónovou šťávu. Osolte a opepřete. Část fazolí trochu rozmačkejte vidličkou, ne všechny ! Vařte na mírném ohni asi 10 minut. Nakonec posypejte pažitkou.

Praktické

  • Můžete podávat teplé i vychladlé.
  • Počítejte vždy 100 g suchých fazolí na osobu.

Obměna

  • Můžete vyzkoušet i jiný druh fazolí.
  • Můžete použít i bylinky, záleží na vaší fantazii.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Zdroj inspirace

  • Inspirací k tomuto receptu mi byla Ella Woodwardová, jejíž život je obrácen vzhůru nohama kvůli onemocnění ortostatickým posturálním tachykardickým syndromem. Ella se rozhodla čelit tomuto problému holistickými prostředky, ale zejména změnou stravy. Její recept jsem si upravila, vyzkoušela a nyní ho nabízím k vyzkoušení i vám.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

96 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

hajekelcara10
2. 12. 2022

Miluju rychlovky. Dekuji 👍

Jitka N.
22. 11. 2022

Četla jsem, že miso by se mělo přidávat až do hotového pokrmu, a už dále nevařit .
Tak jsem trochu zmatená…..

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zapečené jáhelné koule

Jednoduché, lahodné a přitom efektní jídlo, kterým jistě potěšíte celou rodinu. Náplň si můžete uzpůsobit podle vlastní chuti. Recept je připravený pro hor...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Medailonky Butternut s egyptskou směsí

Velmi jednoduchý a přitom tak lahodný recept na dýni s křupavou krustičkou a skvělou směsí koření. Chvála Egypťanům za tuto báječnou směs koření, která pas...

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Libanonský hashweh jinak

Toto tradiční libanonské jídlo je jednoduché na přípravu a má neskutečné aroma a vynikající chuť. Vyzkoušejte tuto jeho veganskou verzi a dejte vědět, jak ...