Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý oběd nebo příloha.

Ingredience
3 porce
  • 1 cibule
  • 300 g rýže ribe celozrnné
  • 1 pórek
  • čerstvá jarní cibulka
  • šťáva z 1 bio citrónu
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 lžička kopru
  • fenyklová nať
  • olej
  • kvalitní olivový olej
  • pepř
  • sůl

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst,...

Jak připravit řecké Prasorizo

  1. Vařte rýži 45 minut.
  2. V pánvi rozpalte olej, přidejte nakrájenou cibuli, pórek nakrájený i se zelenou částí a lehce osmahněte. Pórek ani cibule by neměly ztmavnout. Poté přidejte sůl, promíchejte s vodou a duste na mírném ohni.
  3. Když je rýže asi 10 minut od konce vaření, vložte ji do pánve s pórkem, promíchejte, přidejte kopr, fenyklovou nať, pepř, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Promíchejte a dovařte.
  4. Na talíři posypte rýži čerstvým koprem nebo fenyklovou natí (vousem) a čerstvou jarní cibulkou. Opepřete a zakápněte kvalitním olivovým olejem.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Pokud použijete jinou rýži než ribe, bude toto jídlo připravené za chvíli.
  • Snažte se držet recept a nic nevynechat, je to tradiční recept řecké kuchyně, má dostupné ingredience. Pórek klidně použijte celý, i s listy, pokud používáte bio zeleninu. Pokud ne, odstraňte alespoň vnější listy pórku.

Obměna

  • Kopr můžete použít i sušený, pokud nemáte čerstvý k dispozici.
  • Použijte jakoukoliv rýži středního zrna.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem recept zkusila, z Basmati rýže, nemaje ani kopr, ani fenykl, ani zelenou cibulku, tedy jen cibule a pórek, sůl a pepř, celá vymačkaná limetka, a nakonec hrst nasekaného medvědího česneku a vařené fazole. Vynikající, svěží a lehká večeře…za mě silně návykové a je to super rychlovka.🙏 Díky za moc dobrý recept.🙏🥰

Kattynka
4. 4. 2025

Včera hned uvařeno, a je to mňamina. 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Placičky s čínskou omáčkou

Sladkokyselou omáčku, která je v každé čínské restauraci asi není třeba představovat. Vyzkoušejte ji v této zdravější verzi. Jde použít nejen k jarním závi...

Rýže s pečeným patizonem

Máte patizon a nevíte, jak byste ho připravili? Vyzkoušejte tento jednoduchý a přitom velmi lahodný recept a určitě si pochutnáte.

Bezlepkový kuskus s cuketou

Ras el Hanout – tato směs, původem z Maroka, není ničím jiným než směsí jemného koření. Hlavním rysem tohoto koření je harmonie vůní, vůně skořice, o...