- 1 cibule
- 300 g rýže ribe celozrnné
- 1 pórek
- čerstvá jarní cibulka
- šťáva z 1 bio citrónu
- kůra z 1 bio citrónu
- 1 lžička kopru
- fenyklová nať
- olej
- kvalitní olivový olej
- pepř
- sůl
Jak připravit řecké Prasorizo
- Vařte rýži 45 minut.
- V pánvi rozpalte olej, přidejte nakrájenou cibuli, pórek nakrájený i se zelenou částí a lehce osmahněte. Pórek ani cibule by neměly ztmavnout. Poté přidejte sůl, promíchejte s vodou a duste na mírném ohni.
- Když je rýže asi 10 minut od konce vaření, vložte ji do pánve s pórkem, promíchejte, přidejte kopr, fenyklovou nať, pepř, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Promíchejte a dovařte.
- Na talíři posypte rýži čerstvým koprem nebo fenyklovou natí (vousem) a čerstvou jarní cibulkou. Opepřete a zakápněte kvalitním olivovým olejem.
Praktické
- Pokud použijete jinou rýži než ribe, bude toto jídlo připravené za chvíli.
- Snažte se držet recept a nic nevynechat, je to tradiční recept řecké kuchyně, má dostupné ingredience. Pórek klidně použijte celý, i s listy, pokud používáte bio zeleninu. Pokud ne, odstraňte alespoň vnější listy pórku.
Obměna
- Kopr můžete použít i sušený, pokud nemáte čerstvý k dispozici.
- Použijte jakoukoliv rýži středního zrna.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Překvapivě svěží vynikající chuť 👍
Vierko, ahóóój, moc Ti to sluší na fotce s kočičkou👍🥰jsi Slovenka? Podle jména bych řekla, že ano, já jsem Slovenka, vysokou školu jsem udělala v Brně a už jsem zůstala tady ČR, bydlím teď v Rychvaldě. Měj se moc krásně, pá pá 🥰😘😘😘 Tinka=Martina Kamradová