koření
Domácí čočkové klobásy
Doba grilování a zahradních party se blíží. Zkuste si na ně připravit domácí, zdravou a bezmasou alternativu klobás a nelamte si hlavu nad složením...
Sladkokyselá červená řepa se špaldou
Vyzkoušejte tuto sladkokyselou variantu řepy a připravte si atraktivní, krásně barevné a chutné jídlo, které budete mít během pár minut na stole.
Řepa na fenyklu
V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.
Karbanátky z fazolí a mrkve
Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.
Znáte galgán?
Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.
Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu
Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.
Koření pro indickou kuchyni
Pokud si chcete vychutnat indické pokrmy co nejlépe a nejvěrněji, možná vám pomůže tento krátký článek o základním koření, které nesmí doma chybět a...
Jogurtové palačinky s fazolemi a cibulí
Palačinky naslano s náplní z cibule a fazolí. Použité koření dodává tomuto jídlu jeho specifickou chuť, proto ho pokud možno nevynechejte.
Oves se zelím a fazolovou drobenkou
Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.
Libanonská hustá polévka s rýží
Rychlá a velice chutná netradiční polévka, se kterou budete mít jistě obrovský úspěch. Opravdu stojí za to si jí připravit. Podává se jako hlavní...
Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)
Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se...
Kořeněný květák na zahřátí
Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu a přitom...
Risotto alla milanese s obalovaným tempehem
Risotto alla milanese je italská klasika. Jeho příprava je velice jednoduchá a z mála ingrediencí dostanete výborný voňavý talíř.
Tuřín s červenou rýží a bílými fazolemi
Tuřín je zelenina doslova nabitá vitamíny a minerály a má blahodárné účinky na naše trávení. Zkuste ho třeba v tomto lahodném, voňavém a přirozeně...
Pikantní červený talíř
Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.
Černuchá setá neboli černý kmín
Vypadá to jako kmín, ale kmín to není. Černý kmín, černucha setá nebo také nigella sativa. Používáte ho v kuchyni? Pokud vás zajímá, proč...
Kakaový weck cake
Vyzkoušejte vláčný a voňavý dortík pečený ve sklenici! Vaření a pečení ve sklenicích je technika starého původu, která, jak název napovídá, umožňuje vařit přímo...
Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou
Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do...
Ďábelské fazole s červenou rýží
Barva ohně, tepla ... červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní jídlo...
Polévka z bílé quinoi
Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.
Želé v čokoládě
Tyto plněné čokoládové bonbony připravíte doma během chvíle a zaručeně si pochutnáte. Jsou laděné do vánočních chutí, ale příchuť želé můžete obměnit dle sezony.
Makové bochánky
Přinášíme vám další tip na netradiční cukroví, kterým můžete zpestřit váš sváteční stůl, ale samozřejmě se hodí při jakékoli příležitosti. Jeho příprava je velice...
Portobello katsu kari
Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také...
Pečený květák s indickou omáčkou
Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.
Vypečená cizrnová bašta
Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten...
Tofu s indickým chutney, černou čočkou a pohankou
Máte rádi indickou kuchyni? Toto ostřejší jídlo vás jistě potěší a zahřeje v chladných dnech.
Cizrnový krém s houbami
Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.
Dýňové kari
Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.
Vláčné fofr bochánky
Jednoduchý recept na voňavé sladké bochánky. Nic rychlejšího snad ani neexistuje. Prostě je to hned hotové, žádné piplání, než se vám předehřeje trouba, máte...
Tofu v krustě s kokosovou rýží (bez lepku)
Pokud milujete tofu a nebo se mu teprve snažíte přijít na chuť, tento bezlepkový recept je pro vás jak dělaný. Je i poměrně rychlý,...
Domácí houbové koření z bedly
Nestíháte smažit bedlové řízky nebo je vám líto nožiček, které se na smažení ani do polévky nehodí? Tak je neházejte na kompost, ale nasušte...
Letní izraelská shakshuka
Shakshuka je tradiční jídlo na Blízkém východě. Jde o výtečnou směs zeleniny, koření a v originále i vajec, která jsme v našem receptu vynechali...
Cuketové sabdží
Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to...
Cuketové curry masala
Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...
Sušené bylinkové dochucovadlo s vůní citrónu
Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.
Na co si dát pozor u grilovacího koření
Ke grilování patří téměř neodmyslitelně maso, ovšem při troše snahy si tuto letní kratochvíli užívají i zastánci stravování podle Jíme Jinak. Kolikrát je výsledkem...
Čas sušení bylinek a koření
Je tu čas, kdy sbíráme a sušíme vše, co příroda nabízí. Toto období je magické, blíží se svatojánská noc a bylinky nabírají na léčivé...
Jarní palačinky bez lepku
Tyto bezlepkové palačinky jsou snadné na přípravu a můžete si je přikrášlit podle toho, co máte po ruce. Jděte na zahradu a do přírody,...
Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí
Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto...
Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou
Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče...
Tempeh po Marocku
Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.
Tempehový crumble
Crumble je známý spíše jako sladký ovocný dezert s křupavou drobenkou na povrchu. Ale zkusili jste ho už někdy naslano? V tomto receptu najdete...
Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem
Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.
Dušený batát Katmandu
Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.
Konečně si užívám zimu a trávení je v klidu
Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. Teď si ji užívám plnými...
Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi
Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za...
Pyramidy s indickou čočkou
Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v...
Bílá quinoa na červeno
Velmi jednoduché a lahodné jídlo, které zaujme na první pohled svou atraktivní barvou. A co teprve, až ho ochutnáte!
Trápí vás akné? Známe nejčastější příčiny
Akné - nepříjemné pupínky, které nás otravují, vypadají nevzhledně, cítíme se kvůli nim trapně a maskujeme je nejrůznějšími způsoby. Už to dávno není jen...
Jídlo jako lék: naučte se rozpoznat potraviny dle JIN a JANG...
Které potraviny jsou JANG a které JIN? V této tabulce se naučíme rozpoznávat ty, které jsou extrémní. A naopak zjistíme, které jsou harmonické a...
TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí
Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě...
Mexická fazolová rýže
Levné, rychlé a bezmasé kořeněné jídlo v mexickém stylu. Výborné i jako náplň do tortill nebo jiných placek.
10 tipů, jak jednoduše snížit denní příjem soli
Jedna čajová lžička (5 g). To je maximální doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka. Tuto hranici ale každý den několikanásobně překračujeme, když konzumujeme...
28x foto inspirace jak uskladnit bylinky a koření
Jak si prakticky a nápaditě uspořádat v kuchyni koření a bylinky? Mrkněte, jak to mají jiné ženy v domácnosti a inspirujte se!
8 potravin, které škodí vaší pleti
Tvoří se vám neustále dokola pupínky a akné? Kamenem úrazu může být některá z těchto potravin, kterou často konzumujete. Vzhled pleti totiž odráží váš...
Houbová Chana Masala s cizrnou
Čerstvé nebo sušené lesní hříbky se hodí nejen na tradiční houbovou smaženici, ale také do indické kuchyně. Zkuste je zkombinovat s garam masalou a...
Cizrnové křupky
Výborná zdravá a křupavá alternativa klasických křupek. Navíc plná bílkovin. Posypete s nimi saláty, polévky nebo je můžete zobat jen tak.
Vegety obsahují 3x více soli než zeleniny
Vegety jsou v mnoha domácnostech a restauracích stále ještě běžnou součástí jídel. Na to, že se jedná o zeleninový kořenící přípravek, obsahují v průměru...
Domácí vegeta bez glutamátů
Přebytky nebo slupky ze zeleniny můžete využít na výrobu domácího polévkového koření bez eček a glutamátů, které se hodí mít po ruce. Zejména ho...
60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření
Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z...
Téma: Jak regenerovat žaludek (pozdní léto)
Žaludek je párovým dutým orgánem k okruhu slinivka – slezina. Vše, co jsme si řekli o tomto okruhu, tedy úzce souvisí i s naším žaludkem. Má...