Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Ostro kyselá pikantní polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Ingredience
4 porce
  • čočka
  • pohanka
  • 2 lžíce kysaného zelí
  • 1/4 hlávkového zelí
  • 3 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 čajová lžička koření sambar
  • 1 čajová lžička hořčičných semen
  • 1 feferonka
  • sůl
  • umeocet
  • tamari
  • sev
  • gomasio
  • petržel
  • sladká paprika
  • květy lichořeřišnice

Přestože od mala sportuju, od puberty řeším váhu. Mám za sebou období na Low Carb, Paleo i veganství. Jíme Jinak jsem...

Jak připravit pikantní polévku se zelím, čočkou a pohankou

  1. Do hrnce  se silným dnem nalijte olej a přidejte hořčičná semínka.
  2. Do mixéru vložte mrkev, cibuli, česnek a rozsekejte je na jemno. Jakmile hořčičná semínka začnou praskat, přidejte do hrnce rozsekanou směs. Na to nastrouhejte zázvor. Přidejte feferonku a sladkou papriku. Míchejte a restujte několik minut.
  3. Nyní přidejte vodu, čočku a trochu pohanky. Osolte a přiveďte k varu. Přidejte sambar, kysané zelí a hlávkové zelí. Vařte 30 minut. Pak tyčovým mixérem lehce projeďte polévkou, jen trochu rozmixujte, polévka bude hustější a krémovější. Ochutnejte a případně dochuťte umeoctem a tamari.
  4. Servírujte, přidejte květy lichořeřišnice, sev, gomasio a petrželku.

Praktické

  • Rychlá polévka, hotová během 30 minut.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Pro verzi bez sóji použijte k dochucení pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Tato verze je bezlepková, ale pokud vám lepek nevadí, místo pohanky můžete použít i jinou obilovinu.
  • Sev můžete nahradit č křupavým dle vaší chuti.

Děti

  • Velmi pikantní polévka nevhodná pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

32 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

Rychlá podzimní polévka

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, ...

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...