Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Ostro kyselá pikantní polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Ingredience
4 porce
  • čočka
  • pohanka
  • 2 lžíce kysaného zelí
  • 1/4 hlávkového zelí
  • 3 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 čajová lžička koření sambar
  • 1 čajová lžička hořčičných semen
  • 1 feferonka
  • sůl
  • umeocet
  • tamari
  • sev
  • gomasio
  • petržel
  • sladká paprika
  • květy lichořeřišnice

Je to už téměř rok, co se krůček po krůčku seznamuji s jiným způsobem stravování. Přivedla mě k tomu kamarádka, se kt...

Jak připravit pikantní polévku se zelím, čočkou a pohankou

  1. Do hrnce  se silným dnem nalijte olej a přidejte hořčičná semínka.
  2. Do mixéru vložte mrkev, cibuli, česnek a rozsekejte je na jemno. Jakmile hořčičná semínka začnou praskat, přidejte do hrnce rozsekanou směs. Na to nastrouhejte zázvor. Přidejte feferonku a sladkou papriku. Míchejte a restujte několik minut.
  3. Nyní přidejte vodu, čočku a trochu pohanky. Osolte a přiveďte k varu. Přidejte sambar, kysané zelí a hlávkové zelí. Vařte 30 minut. Pak tyčovým mixérem lehce projeďte polévkou, jen trochu rozmixujte, polévka bude hustější a krémovější. Ochutnejte a případně dochuťte umeoctem a tamari.
  4. Servírujte, přidejte květy lichořeřišnice, sev, gomasio a petrželku.

Praktické

  • Rychlá polévka, hotová během 30 minut.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.
  • Pro verzi bez sóji použijte k dochucení pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Tato verze je bezlepková, ale pokud vám lepek nevadí, místo pohanky můžete použít i jinou obilovinu.
  • Sev můžete nahradit č křupavým dle vaší chuti.

Děti

  • Velmi pikantní polévka nevhodná pro děti.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

30 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

Rychlá podzimní polévka

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, ...

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...