bezlepková jídla
Tofu v pistáciové krustě
Tohle měkounké tofu s křupavou krustou je opravdu výborné. Zkuste a dejte vědět, jak vám chutnalo.
Fazolky po indicku
Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži...
Těstoviny se slupkami okurek
Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužitkovat v tomto rychlém...
Těstoviny s makovou omáčkou a čočkou
Tento recept jsem si pro sebe nazvala Neobvyklá setkání. Spojení čočky, máku a těstovin je opravdu netradiční, ale funguje naprosto skvěle. Vyzkoušejte a dejte...
Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou
Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné ... Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.
Slaný koláč s hráškem a mátou (bez lepku)
V letních dnech si rádi dopřejeme oběd či večeři v podobě slaného koláče, který si vychutnáme s pickles a také s čerstvou či napařenou...
Špaldové špagety s kukuřicí
Jednoduchý, svěží, vymazlený recept z mála ingrediencí, který budete mít hotový během chvilky. Vzduchová fritéza upekla kukuřici k dokonalosti a jogurt v řeckém stylu...
Bulgur s květákovou rýží
Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i...
Farfalle s červenou řepou
Těstoviny ve formátu motýlů vypadají vždy na talíři moc hezky a hodí se k nim prakticky všechno. Bude vám chutnat tato kombinace?
Arašídové stew
Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete obměňovat dle...
Slané plněné lívance (bez lepku)
Tyto plněné lívance vás překvapí nejen chutí, ale i svou jednoduchou přípravou. Jsou bez lepku a náplň je velmi variabilní. Pokaždé je tak můžete...
Fazolová smaženice
Proč je tento recept pojmenován smaženice pochopíte hned, jak jídlo ochutnáte. Je to bašta, kterou budete mít připravenou během chvilky a navíc si na...
Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí
Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto...
Sladkokyselá červená řepa se špaldou
Vyzkoušejte tuto sladkokyselou variantu řepy a připravte si atraktivní, krásně barevné a chutné jídlo, které budete mít během pár minut na stole.
Jarní nářez s hráškovým krémem
Vyzkoušejte tuto lahodnou sekanou, která se skvěle hodí k různým omáčkám a krémům a protože je výborná i za studena, můžete si jí vzít...
Bezlepkový mechový řez
Alternativa známého mechového dortu, k jejíž přípravě není třeba cukru, lepku, mléka ani vajec. Příprava není nijak složitá a je už pak jen na...
Rýžové krokety
Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke...
Řepa na fenyklu
V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.
Pečený celer na voňavém fazolovém krému
Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontrastuje s...
Karbanátky z fazolí a mrkve
Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.
Chilli z černých bobů
Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denní...
Krémová polévka s divokou zeleninou
Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily, fialka...
Citrónové rizoto
Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.
Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu
Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.
Rizoto s kopřivovým pestem
Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé...
Cizrna na rozmarýnu s křupavými noky (bez lepku)
Cizrna na rozmarýnu je vydatné, ale zároven lehké jídlo, které není náročné na přípravu, ani na ingredience. Čerstvý rozmarýn pokrm krásně ovoní a v...
Smažený květák s domácí Teryiaki omáčkou
Máta rádi smažený květák a přitom chcete jíst zdravě? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a pochutnáte si víc, než na klasice. Teriyaki omáčka si s...
Bezlepkový koláč s mákem
Honí vás mlsná ? Upečte si tento rychlý a jednoduchý koláč, který je bez lepku, mléka i cukru a jistě potěší všechny milovníky máku.
Zapečený květák
Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.
Bezlepkový quiche
Alternativa známého slaného koláče, tentokrát v bezlepkové variantě, skvěle poslouží jako večeře nebo i svačina do práce či na cesty. Koláč je variabilní a...
Oves se zelím a fazolovou drobenkou
Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.
Veganský Mac and Cheese
Příznivci originálních receptů a tradic se asi chytnou za hlavu! Co má tohle společného s klasickým Mac and Cheese? Ochutnejte a posuďte sami.
Sýr v bylinkovém kabátku (bez laktoźy)
Občas je fajn si spestřit jídelníček nějakou lahůdkou, což tato alternativa sýra jistě je. Skvěle se hodí k domácímu kváskovému pečivu či různým krekrům....
Fusilli s květákem a fenyklem
Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem, doplněné milánskou...
Jáhlové tartaletky
Čekáte návštěvu a chcete se trošku vytáhnout? Připravte jim tyto zdravé bezlepkové tartaletky. Lahodí oku i chutím a nikdo jistě neuhádne, jaké suroviny jsou...
Kari z červené řepy
Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?
Zapékané batáty
Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši...
Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)
Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se...
Kořeněný květák na zahřátí
Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu a přitom...
Pikantní mexická kukuřice se „sýrovou“ omáčkou
Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.
Bezlepkový pizzakoláč
Rychlá a výborná varianta známé klasiky, která je bez lepku, klasického sýra i masa. Skvěle se hodí jako lehká večeře a díky své variabilitě...
Nákyp s černými fazolemi
Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapečené.
Šafránové kuličky s kešu omáčkou
Tyto kuličky se výborně hodí k různým omáčkám a dipům, ale nezklamou ani na stole jen tak na zobání pro hosty. Jsou prostě luxusní,...
Dýňový indický Thoran
Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít rychle...
Fenyklové těstoviny
Fenykl je úžasná aromatická zelenina, která najde v kuchyni široké uplatnění. Dejte mu šanci a vyzkoušejte z něj třeba tuto lahodnou omáčku podávanou s...
Černé fazole s ovsem
Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři...
Risotto alla milanese s obalovaným tempehem
Risotto alla milanese je italská klasika. Jeho příprava je velice jednoduchá a z mála ingrediencí dostanete výborný voňavý talíř.
Houbová paštika
Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kvalitní...
Tuřín s červenou rýží a bílými fazolemi
Tuřín je zelenina doslova nabitá vitamíny a minerály a má blahodárné účinky na naše trávení. Zkuste ho třeba v tomto lahodném, voňavém a přirozeně...
Pikantní červený talíř
Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.
Prokládaná quinoa s růžovou salsou
Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně...
Špagety s černou cizrnou na kyselo
Černá cizrna je malé velikosti a pokrytá tmavou slupkou. Patří k velmi starobylé odrůdě typické pro střední a jižní Itálii. Chuť je intenzivnější a...
Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou
Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do...
Variace na stroganoff
Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu...
Bezlepkový pečený jáhlový burger
Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.
Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí
Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm - lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z...
Ďábelské fazole s červenou rýží
Barva ohně, tepla ... červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní jídlo...
Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu
Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti...
Bezlepkový „špekový“ knedlík
Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a...
Novoroční čočková polévka
Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do...
Tokyo balls (bezlepkové)
Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat...
Olive all’ascolana – sváteční plněné olivy (bez lepku)
Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve...
Lahodná paštika
Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svátečním, třeba...
Silvestrovské Mozartovy koule – slané a bezlepkové
Někdy stojí za to si pohrát a třeba na svátky připravit něco méně klasického. Tyto Mozartovy koule nemají kromě tvaru a vrstvení s těmi...
Vánoční bezlepková kyselica trochu jinak
Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy...
Sváteční zapečené nadívené žampiony s čočkou a rýží
I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?
Vánoční kaštanové bezlepkové cookies
Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru...
Sváteční hrstková polévka s houbami shiitake
O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?
Vánoční salát jinak
Tento lahodný a zdravý salátek může být prima osvěžením sváteční tabule, ale je skvělý pro každou příležitost. Při použití bezlepkových obilovin je vhodný i...
Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě
Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.
Vánoční dýňové tiramisu
Jednoduchý, zdravý a rychlý dezert, který svou chutí připomíná klasické italské tiramisu.
Plněné jáhlové knedlíky s mungo kaší a lotosovým kořenem
Oblíbená česká klasika jinak a zdravěji. Zkuste tuto verzi plněných knedlíků bez lepku, v netradiční, ale lahodné kombinaci s kaší z mungo fazolek a...
Portobello katsu kari
Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také...
Rýžový nákyp s mrkví a dýní
Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!
Vánoční rýžový krém bez cukru
Nestihli jste udělat vánoční cukroví a máte chuť na sladké? Máte bezlepkovou dietu? Snadná pomoc! Jednoduchý, rychlý a chutný dezert bez laktózy a lepku...
Houbové paté
Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití,...
Rychlý dýňový krém s čerstvou kurkumou a zázvorem
Máte doma čerstvý kořen kurkumy? Šup s ním do polévky. Kurkuma zvyšuje obranyschopnost, odolnost a regeneraci organizmu. A protože přináší úlevu i při emočním...
Špalda s dušenou zeleninou
Velmi jednoduché jídlo, ovšem i tak velice lahodné a plné chuti. Určitě nevynechejte dip, který výsledný pokrm nádherně doladí.
Tofu s tahini omáčkou
Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako...
Krémový sýr v barevném pepři
Krémový sýr v pepři připravíte během chvíle a zaručeně si pochutnáte. Skvěle se hodí ke kváskovému pečivu či křupavým krekrům.
Tempehová bašta
Tento recept je krásně podzimní a hřejivý. Až ho ochutnáte, snad nám dáte za pravdu, že jsme jednoduše nemohli zvolit jiný název.
Květákový steak
Květákové řízečky chutnají zpravidla všem. Pokrm je velmi rychle připravený a můžete si ho dochutit podle svých preferencí.
Podzimní talíř s kaštany a fenyklem
Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.
Batata Harra jinak
Recept na jednoduché pikantní jídlo, ideální jako zeleninová složka talíře, kterou je dobré zkombinovat s něčím, co její pálivost trošku zkrotí, např. s rýží.
Tofu s hatcho miso omáčkou
Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.
Alú rajma
V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou...
Podzimní kaše s pečenou zeleninou
Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje.
Horská čočka na smetaně
Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřejte...
Vypečená cizrnová bašta
Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten...
Kuskus s křupavým tofu
Vyzkoušejte tuto lahodnou verzi s křupavým opečeným tofu v kombinaci s rozinkami a oříšky. Jídlo je jednoduché a rychlé na přípravu a zdravý oběd...
Thajská polévka s kokosovým mlékem
Zeleninová varianta thajské polévky. Úžasně voní a chutná a na své si přijdou hlavně milovníci pikantních chutí.
Nuggets z černých fazolí
Tyto nugetky poslouží bezvadně i za studena, jako finger food a na různé hostiny a oslavy.
Cizrnový krém s houbami
Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.
Květák Manchurian gobi
Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.
Dlouhé batátové gnocchi s oříšky a houbami
Pro tento recept jsem zvolila velmi jednoduché ingredience, aby nepřebily chut batátových noků. Chce to jen trošku trpělivosti při přípravě.
Pomazánka z červené čočky
Pokud vás honí mlsná na něco slaného, tahle tahle pomazánka vás jistě uspokojí. Její příprava je rychlá a vydrží v lednici i dva dny....
Podzimní duet
Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochutnávejte...
Jarní závitky trochu jinak
Proč si neudělat jarní závitky v chladných měsících? Stačí drobná úprava a máme tu skvělou zimní verzi!
Sytá zahřívací polévka
Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.
Špagety se „sýrovou“ omáčkou
Jednoduchý a rychlý recept pro všechny příznivce těstovin. Chutné lehké jídlo, které budete mít rychle na stole a pochutná si na něm celá rodina....
Tempeh katsu
Receptík ve stylu fusion, který v sobě snoubí indickou a japonskou kuchyni a k tomu osobní interpretaci.
Černá rýže s pestem a fazolemi
Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.
Hlíva na kari
Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle...
Pappardelle s podzimní omáčkou
Další nápad, jak v kuchyni využít dýni, jejíž sezóna je v plném proudu. Zkuste tuto omáčku s černými fazolemi a těstovinami, na které si...
Košíčky s dýňovým sýrem
Košíčky s dýňovým sýrem se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako lehká svačina. Navíc jsou bez lepku a příprava nezabere mnoho času.
Tofu Katsu Curry
Křupavé tofu a krémové kari, skvělý lehký oběd nebo večeře. Na tomto jídle si jistě pochutnají i ti, kteří zatím nemají tofu příliš v...
Pikantní mungo pomazánka
Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí "rybičkovou" chutí.
Dýňové krokety
Jednoduchý recept z mála ingrediencí a přitom opravdu chutný. Začíná období dýní, tak vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.
Jáhlovo-luštěninová sekaná se sušenými rajčaty
Další varianta na výbornou bezlepkovou sekanou, která lze skvěle vytvarovat a po upečení krájet. Jistě potěší i nejednoho masožravce.
Topinamburová kari polévka
V chladných dnech nic nepřijde vhod víc, než talíř horké polévky. Tato topinamburová polévka nejen úžasně zahřeje, ale i zasytí a provoní celý byt...
Apple chutney – jablečné čatní
Jednoduché, rychlé, sladké, slané i pikantní. Pro milovníky indické kuchyně důležitý doplněk.
Nákyp ze špagetové dýně
Zbyla vám upečená špagetová dýně a přemýšlíte co s ní? Tak šup s ní do nákypu. Je úžasně krémový a vláčný a s ingrediencemi...
Ligurská jednoduchá panissa
Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.
Tofu v krustě s kokosovou rýží (bez lepku)
Pokud milujete tofu a nebo se mu teprve snažíte přijít na chuť, tento bezlepkový recept je pro vás jak dělaný. Je i poměrně rychlý,...
Congee z červené thajské rýže
Taky se vám stává, že si zamilujte jídlo natolik, že byste ho mohli jíst pořád a pořád a pořád? Mně se to stalo s...
Quinoové karbanátky se salátem z horské čočky
Horská čočka vyniká svou jemně oříškovou chutí a pevnou strukturou. Na salát se proto perfektně hodí. Karbanátky z quinoi salát skvěle doplňují a společně...
Spaghettoni alla crudaiola
Rychlé, čerstvé, chutné letní jídlo. Zatímco se vaří těstoviny, stihneme nachystat vše ostatní a během pár minut pak máme jídlo na stole. Příprava tohoto...
Slaný mini cheesecake (bezlepkový)
Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší...