Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Chilli z černých bobů

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denní dávky vlákniny, protože i na tu jsou boby bohaté.

Ingredience
4 porce
  • hrnek vařených černých sójových bobů
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 batátu
  • vývar/voda z bobů
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 0,5 lžičky chilli
  • špetka bílého pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • olej
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • sójová omáčka
  • kokosové mléko (není nutné)

Jak připravit chilli z černých sójových bobů

    1. Cibuli nakrájejte na drobno, mrkev, řepu a batát na kostky, česnek nasekejte na drobné kousky.
    2. Do hrnce dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
    3. Přidejte cibuli a česnek a restujte  pár minut do zlatova. Pak přidejte zbytek zeleniny, asi lžíci sójové omáčky a koření. Krátce orestujte a podlijte trochou vody z vaření bobů, vývarem nebo vodou. Duste pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny
    4. Když je zelenina měkká (píchněte vidličkou), vypněte, přidejte trochu citrónové šťávy, trochu kokosového mléka a rozmixujte na hrubo.
    5. Ochutnejte a podle potřeby přidejte citrón, sójovou omáčku a kokosové mléko.

 

Praktické

  • Perfektně se hodí jak ke kváskovému pečivu, tak k plackám, rýži nebo jiné obilovině.
  • Sójové boby je potřeba předem uvařit – namočit cca na 10 hodin, slít vodu a v nové uvařit spolu s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
  • Sójové omáčky, citrónu a kokosového mléka dejte podle chuti. Na začátku raději po lžíci, přidat můžete podle potřeby.
  • Chilli dejte jen tolik, aby na vás pokrm nebyl příliš ostrý.
  • Můžete pomixovat na hrubo, aby v pokrmu zůstaly kousky, jako my na fotce, nebo můžete rozmixovat na hladkou omáčku.
  • Pro verzi bez sóji použijte fazole nebo čočku a místo sójové omáčky dejte hrachovou nebo na začátku více osolte.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový.

Obměna

  • Můžete použít sušené chilli, čerstvé papričky nebo červenou kari pastu.
  • Koření můžete upravit podle svých preferencí, klidně přidejte ještě bobkový list, kousek skořice a koriandr.
  • Místo bobů můžete použít jakékoliv jiné fazole, skvěle se hodí černé a červené, ale můžete sáhnout i po jiných druzích.
  • Místo citrónu můžete dát limetku nebo ochutit umeoctem a jablečným octem.
  • Místo batátu můžete dát dýni, zeleninu můžete doplnit o další druhy, já často přidávám pórek nebo růžičkovou kapustu.
  • Kokosové mléko můžete vynechat nebo místo něj dát rostlinnou smetanu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti. Aby ho mohly jíst s vámi cca od 2 let, uberte sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

nevadí, když vynechám chilli kvůli alergii? bude to chutnat ještě dobře?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

kurz
14

Thajské rýžové nudle se zeleninou

Tenhle pokrm inspirovaný indickou kuchyní bude totiž chutnat i těm, kteří nemají rádi zeleninová jídla. Další skvělá rychlovka!
kurz
3

Cizrnový guláš s polentou a salátem

Komplet hlavní jídlo za 30 minut a skvěle si pochutnáte. Kam se hrabe česká klasika!
kurz
5

Rajma masala z červených fazolí

Na přípravu luxusního hlavního jídla vám bude stačit 30 minut.

Alú rajma

V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou ...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.