Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Chilli z černých bobů

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denní dávky vlákniny, protože i na tu jsou boby bohaté.

Ingredience
4 porce
  • hrnek vařených černých sójových bobů
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 batátu
  • vývar/voda z bobů
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 0,5 lžičky chilli
  • špetka bílého pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • olej
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • sójová omáčka
  • kokosové mléko (není nutné)

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Jak připravit chilli z černých sójových bobů

  1. Cibuli nakrájejte na drobno, mrkev, řepu a batát na kostky, česnek nasekejte na drobné kousky.
  2. Do hrnce dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
  3. Přidejte cibuli a česnek a restujte  pár minut do zlatova. Pak přidejte zbytek zeleniny, asi lžíci sójové omáčky a koření. Krátce orestujte a podlijte trochou vody z vaření bobů, vývarem nebo vodou. Duste pod pokličkou cca 20 minut do změknutí zeleniny
  4. Když je zelenina měkká (píchněte vidličkou), vypněte, přidejte trochu citrónové šťávy, trochu kokosového mléka a rozmixujte na hrubo.
  5. Ochutnejte a podle potřeby přidejte citrón, sójovou omáčku a kokosové mléko.

 

Praktické

  • Perfektně se hodí jak ke kváskovému pečivu, tak k plackám, rýži nebo jiné obilovině.
  • Sójové boby je potřeba předem uvařit – namočit cca na 10 hodin, slít vodu a v nové uvařit spolu s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
  • Sójové omáčky, citrónu a kokosového mléka dejte podle chuti. Na začátku raději po lžíci, přidat můžete podle potřeby.
  • Chilli dejte jen tolik, aby na vás pokrm nebyl příliš ostrý.
  • Můžete pomixovat na hrubo, aby v pokrmu zůstaly kousky, jako my na fotce, nebo můžete rozmixovat na hladkou omáčku.
  • Pro verzi bez sóji použijte fazole nebo čočku a místo sójové omáčky dejte hrachovou nebo na začátku více osolte.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový.

Obměna

  • Můžete použít sušené chilli, čerstvé papričky nebo červenou kari pastu.
  • Koření můžete upravit podle svých preferencí, klidně přidejte ještě bobkový list, kousek skořice a koriandr.
  • Místo bobů můžete použít jakékoliv jiné fazole, skvěle se hodí černé a červené, ale můžete sáhnout i po jiných druzích.
  • Místo citrónu můžete dát limetku nebo ochutit umeoctem a jablečným octem.
  • Místo batátu můžete dát dýni, zeleninu můžete doplnit o další druhy, já často přidávám pórek nebo růžičkovou kapustu.
  • Kokosové mléko můžete vynechat nebo místo něj dát rostlinnou smetanu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti. Aby ho mohly jíst s vámi cca od 2 let, uberte sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Lenka Kunčarová
9. 4. 2024

Ahoj Jinakjedlíci, jaký je rozdíl mezi černými sojovými boby a světlými?

Koreniny som obmenila na svoju chut, zeleninu som dodrzala, cierne fazule konecne zrecyklovala a vzniko velmi dobre jedlo ; ))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.