Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Vypečená cizrnová bašta

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Ingredience
  • 150 g cizrny
  • 1 pórek
  • 1 batát
  • 1 červená řepa
  • česnek
  • olej
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1/2 čajové lžičky semen pískavice
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • chilli papričky
  • sladké indické kari
  • 3 tobolky kardamonu
  • kurkuma
  • 1/2 sklenice rajčatového pyré
  • 2 cm čerstvého strouhaného zázvoru
  • petržel
  • čerstvá jarní cibulka
  • estragon
  • rostlinný jogurt (nejlépe řeckého typu)
Na zálivku:
  • 75 g tahini
  • 50 g studené vody
  • 30 g citronové šťávy
  • trošku prolisovaného česneku
  • sůl

Jak připravit indickou pochoutku z cizrny s pečenou zeleninou

  1. Namočte cizrnu přes noc. Následujícího dne ji vařte v tlakovém hrnci po dobu 40 minut a odložte jí s tekutinou, ve které se vařila.
  2. Všechny ingredience určené na zálivku dejte do mixéru a rozmixujte, pokud chcete zálivku hustější, uberte množství vody.
  3. Batát a červenou řepu nakrájejte na plátky. Pokapejte olejem a pečte v troubě, dokud nejsou zlatavé.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte kmín, hořčičná semínka, chilli, pórek, strouhaný zázvor, česnek, semena pískavice a kardamon. Orestujte.
  5. Nyní přidejte kurkumu, shiitake, kari, rajčatový protlak, osolte, promíchejte, přidejte také cizrnu s trochou tekutiny a duste.
  6. Ke konci vaření přidejte opečený batát a řepu, promíchejte a duste, dokud omáčka nebude velmi hustá.
  7. Pokapejte rostlinným jogurtem a připravenou zálivkou z tahini. Nakonec posypejte estragonem, petrželkou a čerstvou cibulkou. Podávejte s basmati nebo indickým chlebem.

Praktické

  1. Při koupi rostlinných jogurtů čtěte ingredience nebo si vyrobte vlastní.
  2. Zálivka z tahini vydrží i dva dny v uzavřené sklenici v lednici.

Obměna

  • Obměny jsou možné různé, jen koření nezapomeňte, že je v indické kuchyni důležité a pokud chcete vychutnat všechny ty chutě a vůně, investujte do nich.
  • Výborné s rýží, ale i s indickým chlebem.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

 

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, možná hloupý dotaz 🙂 ty sušené houby shiitake se předem nemusí namočit? Děkuji

Zdeňka
2. 4. 2022

Po sté první jedno z našich nejoblíbenějších jídel z JJ 😋😋😋😋😁

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické ...

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...