Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Vypečená cizrnová bašta

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Ingredience
  • 150 g cizrny
  • 1 pórek
  • 1 batát
  • 1 červená řepa
  • česnek
  • olej
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1/2 čajové lžičky semen pískavice
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • 1 čajová lžička hořčičných semínek
  • chilli papričky
  • sladké indické kari
  • 3 tobolky kardamonu
  • kurkuma
  • 1/2 sklenice rajčatového pyré
  • 2 cm čerstvého strouhaného zázvoru
  • petržel
  • čerstvá jarní cibulka
  • estragon
  • rostlinný jogurt (nejlépe řeckého typu)
Na zálivku:
  • 75 g tahini
  • 50 g studené vody
  • 30 g citronové šťávy
  • trošku prolisovaného česneku
  • sůl

Do kurzu jsem šla s velkým respektem a obavami, ale výsledky jsou skvělé. Shodila jsem, naučila se skvělé recepty bez...

Jak připravit indickou pochoutku z cizrny s pečenou zeleninou

  1. Namočte cizrnu přes noc. Následujícího dne ji vařte v tlakovém hrnci po dobu 40 minut a odložte jí s tekutinou, ve které se vařila.
  2. Všechny ingredience určené na zálivku dejte do mixéru a rozmixujte, pokud chcete zálivku hustější, uberte množství vody.
  3. Batát a červenou řepu nakrájejte na plátky. Pokapejte olejem a pečte v troubě, dokud nejsou zlatavé.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte kmín, hořčičná semínka, chilli, pórek, strouhaný zázvor, česnek, semena pískavice a kardamon. Orestujte.
  5. Nyní přidejte kurkumu, shiitake, kari, rajčatový protlak, osolte, promíchejte, přidejte také cizrnu s trochou tekutiny a duste.
  6. Ke konci vaření přidejte opečený batát a řepu, promíchejte a duste, dokud omáčka nebude velmi hustá.
  7. Pokapejte rostlinným jogurtem a připravenou zálivkou z tahini. Nakonec posypejte estragonem, petrželkou a čerstvou cibulkou. Podávejte s basmati nebo indickým chlebem.

Praktické

  1. Při koupi rostlinných jogurtů čtěte ingredience nebo si vyrobte vlastní.
  2. Zálivka z tahini vydrží i dva dny v uzavřené sklenici v lednici.

Obměna

  • Obměny jsou možné různé, jen koření nezapomeňte, že je v indické kuchyni důležité a pokud chcete vychutnat všechny ty chutě a vůně, investujte do nich.
  • Výborné s rýží, ale i s indickým chlebem.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

 

 

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý den, možná hloupý dotaz 🙂 ty sušené houby shiitake se předem nemusí namočit? Děkuji

Zdeňka
2. 4. 2022

Po sté první jedno z našich nejoblíbenějších jídel z JJ 😋😋😋😋😁

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...