Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.
Ingredience
- 150 g cizrny
- 1 pórek
- 1 batát
- 1 červená řepa
- česnek
- olej
- 7 g sušených hub shiitake
- 1/2 čajové lžičky semen pískavice
- 1 čajová lžička celého kmínu
- 1 čajová lžička hořčičných semínek
- chilli papričky
- sladké indické kari
- 3 tobolky kardamonu
- kurkuma
- 1/2 sklenice rajčatového pyré
- 2 cm čerstvého strouhaného zázvoru
- petržel
- čerstvá jarní cibulka
- estragon
- rostlinný jogurt (nejlépe řeckého typu)
Na zálivku:
- 75 g tahini
- 50 g studené vody
- 30 g citronové šťávy
- trošku prolisovaného česneku
- sůl
Jak připravit indickou pochoutku z cizrny s pečenou zeleninou
- Namočte cizrnu přes noc. Následujícího dne ji vařte v tlakovém hrnci po dobu 40 minut a odložte jí s tekutinou, ve které se vařila.
- Všechny ingredience určené na zálivku dejte do mixéru a rozmixujte, pokud chcete zálivku hustější, uberte množství vody.
- Batát a červenou řepu nakrájejte na plátky. Pokapejte olejem a pečte v troubě, dokud nejsou zlatavé.
- V pánvi rozehřejte olej, přidejte kmín, hořčičná semínka, chilli, pórek, strouhaný zázvor, česnek, semena pískavice a kardamon. Orestujte.
- Nyní přidejte kurkumu, shiitake, kari, rajčatový protlak, osolte, promíchejte, přidejte také cizrnu s trochou tekutiny a duste.
- Ke konci vaření přidejte opečený batát a řepu, promíchejte a duste, dokud omáčka nebude velmi hustá.
- Pokapejte rostlinným jogurtem a připravenou zálivkou z tahini. Nakonec posypejte estragonem, petrželkou a čerstvou cibulkou. Podávejte s basmati nebo indickým chlebem.
Praktické
- Při koupi rostlinných jogurtů čtěte ingredience nebo si vyrobte vlastní.
- Zálivka z tahini vydrží i dva dny v uzavřené sklenici v lednici.
Obměna
- Obměny jsou možné různé, jen koření nezapomeňte, že je v indické kuchyni důležité a pokud chcete vychutnat všechny ty chutě a vůně, investujte do nich.
- Výborné s rýží, ale i s indickým chlebem.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.
Po sté první jedno z našich nejoblíbenějších jídel z JJ 😋😋😋😋😁
To je pro mě velká úcta.
Včera zase
Jedno z nejlepších jídel vůbec. Místo batátu jsem dala klasickou dýni, která se lehce rozpekla a osladila skvělou omáčku! Děkujeme, je to boží
Naše šikovná Zdeňka, máš to nádherný, klobouk dolů 👍👍👍😍
Vierko, moc moc dobré…děkuji opět za skvělou isnpiraci…i manžel si pochutnal..jen jsem tam kvůli němu nedala to chilli..to si udělám pro sebe příště..:)), a dali jsem si k tomu kváskové placky , jogurt jsem neměla, ale měli jsme kokosovou kysanou smetanu a ta zálivka z tahini je taky moc dobrá…
Jasne, komu palive nechutna, tak vynechat. Udelala si moc dobre a je videt,ze se povedlo.