Domů > Zdravé recepty

Pečené kaštany

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Pečené kaštany jsou asi nejznámější úpravou. Jsou tradicí mnoha vánočních trhů u nás i ve světě a jejich vůně je nezaměnitelná. Doma je můžete udělat snadno.

Ingredience
  • jedlé kaštany

Eva se přihlásila do očistného programu, ale brala náš stravovací plán spíš jako scifi. Přeci jen si...

Jak připravit pečené jedlé kaštany

  1. Nařízněte jedlé kaštany křížem, cca 2 cm dlouhými a 4 mm hlubokými zářezy.
  2. Kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru.
  3. Pečte na cca 200°C asi 15-20 minut až slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké (vyzkoušejte vidličkou).
  4. Sloupněte skořápku i spodní slupku.

Praktické

  • Nejlepší je jíst kaštany ještě teplé.
  • Z pečených kaštanů můžete připravit spoustu dobrůtek. Můžete je rozmixovat na pyré a použít do kaše, dezertů atp.

Obměna

  • Místo trouby můžete použít na restování kaštanů i pánev. Postup je stejný – naříznout, vložit na pánev a restovat, dokud nejsou měkké. Dají se také vařit ve vodě v hrnci.

Děti

  • Kaštany ve formě měkkého pyré jsou vhodné pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, ani nekořeníme, ani nepoužíváme olej.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lucka Z.
5. 11. 2022

Letos jsme přišli i na tuto vychytávku od Tescomy: https://eshop.tescoma.cz/kleste-na-jedle-kastany-presto?gclid=CjwKCAjw8JKbBhBYEiwAs3sxN3OOdS1sdb3-2VtgVl98WMa3V-OwbbHC-BLy870FkVNvjWBr6V_zEhoCQX8QAvD_BwE
Jde to s tím krásně.

Kaštany je dobré nařiznuté před pečením namočit do vody a nechat chvíli “koupat”, mají pak lepší konzistenci.
My je hned po sběru uchováváme v mrazáku, pak nevyschnou ani nezplesnivějí.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
31
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...
18
16

Dýňová omáčka Mac ‘n’ Cheese (vegan)

Výtečná lehká “sýrová” omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe...

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.
17
30

Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.