Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si tuto dobrotu. My budeme toto jídlo rozhodně velmi brzy opakovat! :-)

Ingredience
1-2 porce
  • 1 špagetová dýně
  • 1,5 lžíce oleje
  • mrkev
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • tempeh (např. natural nebo ochucený)
  • omáčka: arašídové máslo (nebo tahini), rýžový ocet, sojová omáčka, kari pasta (žlutá značky Cock brand), slad, zázvorová šťáva
  • sůl

Jak připravit plněnou špagetovou dýni

  1. Dýni rozkrojíme na půl.
  2. Vydlabeme semínka.
  3. Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli a sojové omáčky.
  4. Slupku několikrát propícháme vidličkou nebo nožem.
  5. Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
  6. Mezi tím si připravíme náplň.
  7. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, kapustičky i brokolici na tenké pásky a tempeh na malé kostičky.
  8. Na pánev dáme lžíci oleje a naskládáme všechnu zeleninu se špetkou soli.
  9. Přiklopíme pokličkou a necháme zprudka orestovat.
  10. Za minutu zkontrolujeme, jestli je zelenina na pánvi dozlatova orestovaná. Pokud ano, pokropíme ji sojovou omáčkou a prohodíme.
  11. Restujeme z druhé strany.
  12. Přidáme kari pastu, trošku vody, ocet, sojovou omáčku, arašídové máslo a slad.
  13. Promícháme a necháme prohřát.
  14. Ochutnáme a případně přidáme ještě některé z dochucovadel, aby byla omáčka podle našich představ (já jsem na 1-2 porce dala zhruba cca 1/3 čl kari pasty, 1 lžíci rýžového octa, 1,5 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sojové omáčky a 1 lžičku sladu, 1/2 lžičky zázvorové šťávy a cca 4-5 lžic vody). Je lepší mít omáčku výraznější, protože se ještě zjemní dýní.
  15. Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
  16. Špagety vmícháme do pánve k omáčce. Opět ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje (když se dýně vmíchá, omáčka se ještě zjemní).
  17. Náplň vrátíme do vydlabané dýně a ozdobíme petrželkou.

Praktické

  • Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
  • Pro kompletní talíř k tomuto jídlu přidejte i uvařenou obilovinu – můžete ji vmíchat do náplně (například rýži, kuskus, jáhly nebo quinou), pickles a kousek syrové zeleniny (např. salát).

Obměna

  • Místo tempehu můžeme použít tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole).
  • Zeleninu do náplně můžete zvolit dle chuti – skvělé jsou i třeba: paprika, cibule, hrášek, fazolky, naklíčené mungo nebo bambusové výhonky aj.
  • Arašídové máslo se dá nahradit i tahini nebo mandlovým.
  • Výborné je orestovat s náplní i arašídy, kešu nebo mandle nebo pokrm oříšky posypat.
  • Místo petrželky můžete dát i koriandr, pokud máte rádi.
  • Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a „vykuchejte“ a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Našla jsem nový smysl života (Jana)

Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Mám dole 8 kg a únava je pryč (Blanka, 54 let)

Blanka: Ahoj všem, bude mi 54, nikdy jsem nevydržela...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...
  1. Mňam,právě jsem dojedla. Přidala jsem k zelenině cibuli a česnek, dala trochu jinou zeleninu podle zásob. Místo arašídového másla mandlové… Dovnitř fazole, příloha jáhly a pickles. Moc jsme si pochutnali.

    • Aleno, moc děkujeme za pochvalu 😍 Je super, že se nebojíte experimentovat 👍

  2. Dnes jsem toto výborné jídlo vařila, o špagetové dýni jsem nikdy neslyšela, a byla jsem ohromena, jaké špagety opravdu dělá. Recept opravdu vynikající, ,,Nebe v hubě,, moc mi chutnalo, děkuji 😉👍

    • Jani, moc děkujeme za pochvalu 😍 Moc nás těší, že vám chutná 😉

  3. Šmankote každý deň pribuda nejaký recept, ktorý chcem vyskúšať. Veľa som aj skúsila a je to neskutočná dobrota. Tahiny som už tiež pridávala do hlavného jedla a získalo úžasnú chuť. Bolo to úplne jednoduché zeleninové jedlo, ale tahiny to povýšilo na skvelé jedlo. Toto vyzerá tak dobre. Zajtra idem na tržnicu kúpiť špagetovú dyňu.

    • Adriano, moc děkujeme za milá slova. Moc nás těší, že vám naše jídla chutnají ❤

  4. Neměla jsem arašídové máslo, tak jsem dala liskovooriskove, jako přílohu rýži natural, kysané zeli, list salátů a teda delikatesa! Škoda, že se nám letos urodilo tak málo spagetovych dýni 😭.

  5. Naozaj rozprávka 🤗 úžasná chuť 😋! Teda celého jedla, nemyslím iba dyňu. Nikdy som o takejto dyni nepočula. Zaskočilo ma aká bola tvrdá viac ako hokajdo. Ale hoci niesom moc šikuľa, myslím že sa mi to veľmi podarilo 😀 Dobre a zaujímavo tu varíte. Teším sa že som sa k Vám pridala. Ďakujem za starostlivoť o tých nových 😘

    • Děkujeme Ludmilo, i my máme radost, že jste se k nám přidala, že vás vaření těší a že vám chutná 😉😍

  6. Vyborne, prave jsme dojedli, manzel si pridal :-). Tento tyden jedeme obedy pro celou rodinu podle vas a zatim je to jeden velky uspech! Dlouho jsme hledali zdravou a hlavne udrzitelnou formu stravovani, kde bychom si i pochutnali a nemeli pocit, ze si musime neco odrikat. Ja jsem zacala s programem v lednu, nedavala jsem si zadne cile, ale i ve dnech, kdy mame malinko casu ted k veceri radeji uvarim rychlou polevku nebo obilovinu se zeleninou, kde bych kdysi narychlo namazala chleba s „necim“. Citim se vyborne, mam spoustu energie, manzel a trileta dcerka pomalu okukuji a pridavaji se cim dal casteji. Dekujeme za skvele recepty a tesime se na nove dobroty!

    • Děkujeme za krásnou zprávu, Radko 😍 Mám vždycky ohromnou radost, když to někdo zkusí a objeví, že je to chutné, udržitelné a snadné, o nic moc náročnější než ten chleba s něčím, který jsme také dřív jedli. Ten rozdíl v tom, jak se člověk cítí, to je nenahraditelné. Že se k vám přidávají dcerka a manžel, to je báječné, gratulujeme! 👍👍👍

  7. Díky za tento recept. Poté, co jsem minule naservírovala „pouze“ tu upečenou:https://www.jimejinak.cz/spagetova-dyne/, nadšená, jak dobře chutná, ale jak se ukázalo pouze mně, uvítala jsem tento recept, a tentokrát s úspěchem i u ostatních. Jo, jinak, nevím, jak to dělám, ale na upečení špagetové dýně potřebuju vždycky nejméně hodinu.

    • Tak hlavně, že se našla uspokojivá verze pro tvoje rošťáky 👍 Každá trouba peče trochu jinak, tak přidej stupně nebo třeba horkovzduch, jestli máš a chceš to rychleji, já si to takhle někdy urychlím, ale pak se to musí hlídat, rychle se to začne pálit, když si člověk odskočí 😉

    • To se máš, u nás se vůbec nevyskytuje a na políčku nám nevyrostla. Naštěstí mám letos ta svoje hokkaida, tak si nestěžuju, konečně mám hojnost dýní :-)

      • „Můj zahradník“ má prý všechny možné druhy, úplně se v tom vyžívá , ale mně stejně nejvíc chutnají hokkaida, nemůžu už bez nich být :-))))

  8. Je to vyborne! Skuste prekrojit dyni na pol nie po dlzke ale “po sirke”, a spagety budu dlhe a z nejakeho dvovodu tak aj lepsie chutia :)

    • Dobrý tip, Jana! :-) To je zajímavé, že ta zelenina chutná různě podle toho jak se nakrájí, že? Dřív jsem tomu nevěřila a teď sama preferuji určité druhy krájené určitým způsobem.

  9. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová bylinková polévka z patizónu
Další článekJídelníček na podzim