Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si tuto dobrotu. My budeme toto jídlo rozhodně velmi brzy opakovat! :-)

Ingredience
1-2 porce
  • 1 špagetová dýně
  • 1,5 lžíce oleje
  • mrkev
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • tempeh (např. natural nebo ochucený)
  • omáčka: arašídové máslo (nebo tahini), rýžový ocet, sojová omáčka, kari pasta (žlutá značky Cock brand), slad, zázvorová šťáva
  • sůl

Principy Jíme Jinak znám, ale během roku jsem dost polevila a tak jsem potřebovala nejen zlepšit váhu a bolesti hlavy...

Jak připravit plněnou špagetovou dýni

  1. Dýni rozkrojíme na půl.
  2. Vydlabeme semínka.
  3. Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli a sojové omáčky.
  4. Slupku několikrát propícháme vidličkou nebo nožem.
  5. Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
  6. Mezi tím si připravíme náplň.
  7. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, kapustičky i brokolici na tenké pásky a tempeh na malé kostičky.
  8. Na pánev dáme lžíci oleje a naskládáme všechnu zeleninu se špetkou soli.
  9. Přiklopíme pokličkou a necháme zprudka orestovat.
  10. Za minutu zkontrolujeme, jestli je zelenina na pánvi dozlatova orestovaná. Pokud ano, pokropíme ji sojovou omáčkou a prohodíme.
  11. Restujeme z druhé strany.
  12. Přidáme kari pastu, trošku vody, ocet, sojovou omáčku, arašídové máslo a slad.
  13. Promícháme a necháme prohřát.
  14. Ochutnáme a případně přidáme ještě některé z dochucovadel, aby byla omáčka podle našich představ (já jsem na 1-2 porce dala zhruba cca 1/3 čl kari pasty, 1 lžíci rýžového octa, 1,5 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sojové omáčky a 1 lžičku sladu, 1/2 lžičky zázvorové šťávy a cca 4-5 lžic vody). Je lepší mít omáčku výraznější, protože se ještě zjemní dýní.
  15. Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
  16. Špagety vmícháme do pánve k omáčce. Opět ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje (když se dýně vmíchá, omáčka se ještě zjemní).
  17. Náplň vrátíme do vydlabané dýně a ozdobíme petrželkou.

Praktické

  • Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
  • Pro kompletní talíř k tomuto jídlu přidejte i uvařenou obilovinu – můžete ji vmíchat do náplně (například rýži, kuskus, jáhly nebo quinou), pickles a kousek syrové zeleniny (např. salát).

Obměna

  • Místo tempehu můžeme použít tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole).
  • Zeleninu do náplně můžete zvolit dle chuti – skvělé jsou i třeba: paprika, cibule, hrášek, fazolky, naklíčené mungo nebo bambusové výhonky aj.
  • Arašídové máslo se dá nahradit i tahini nebo mandlovým.
  • Výborné je orestovat s náplní i arašídy, kešu nebo mandle nebo pokrm oříšky posypat.
  • Místo petrželky můžete dát i koriandr, pokud máte rádi.
  • Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a “vykuchejte” a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný recept, chutnalo všem!

Na podzim (cca listopad) jsem špagetovku zakoupila, no a dnes měl uvedený recept svoji příležitost. Děkuji za možnost k vyzkoušení nové suroviny, jídlo bylo chutné :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.