Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si tuto dobrotu. My budeme toto jídlo rozhodně velmi brzy opakovat! :-)
Ingredience
1-2 porce
  • 1 špagetová dýně
  • 1,5 lžíce oleje
  • mrkev
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • tempeh (např. natural nebo ochucený)
  • omáčka: arašídové máslo (nebo tahini), rýžový ocet, sojová omáčka, kari pasta (žlutá značky Cock brand), slad, zázvorová šťáva
  • sůl

Jak připravit plněnou špagetovou dýni

  1. Dýni rozkrojíme na půl.
  2. Vydlabeme semínka.
  3. Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli a sojové omáčky.
  4. Slupku několikrát propícháme vidličkou nebo nožem.
  5. Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
  6. Mezi tím si připravíme náplň.
  7. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, kapustičky i brokolici na tenké pásky a tempeh na malé kostičky.
  8. Na pánev dáme lžíci oleje a naskládáme všechnu zeleninu se špetkou soli.
  9. Přiklopíme pokličkou a necháme zprudka orestovat.
  10. Za minutu zkontrolujeme, jestli je zelenina na pánvi dozlatova orestovaná. Pokud ano, pokropíme ji sojovou omáčkou a prohodíme.
  11. Restujeme z druhé strany.
  12. Přidáme kari pastu, trošku vody, ocet, sojovou omáčku, arašídové máslo a slad.
  13. Promícháme a necháme prohřát.
  14. Ochutnáme a případně přidáme ještě některé z dochucovadel, aby byla omáčka podle našich představ (já jsem na 1-2 porce dala zhruba cca 1/3 čl kari pasty, 1 lžíci rýžového octa, 1,5 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sojové omáčky a 1 lžičku sladu, 1/2 lžičky zázvorové šťávy a cca 4-5 lžic vody). Je lepší mít omáčku výraznější, protože se ještě zjemní dýní.
  15. Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
  16. Špagety vmícháme do pánve k omáčce. Opět ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje (když se dýně vmíchá, omáčka se ještě zjemní).
  17. Náplň vrátíme do vydlabané dýně a ozdobíme petrželkou.

Praktické

  • Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
  • Pro kompletní talíř k tomuto jídlu přidejte i uvařenou obilovinu – můžete ji vmíchat do náplně (například rýži, kuskus, jáhly nebo quinou), pickles a kousek syrové zeleniny (např. salát).

Obměna

  • Místo tempehu můžeme použít tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole).
  • Zeleninu do náplně můžete zvolit dle chuti – skvělé jsou i třeba: paprika, cibule, hrášek, fazolky, naklíčené mungo nebo bambusové výhonky aj.
  • Arašídové máslo se dá nahradit i tahini nebo mandlovým.
  • Výborné je orestovat s náplní i arašídy, kešu nebo mandle nebo pokrm oříšky posypat.
  • Místo petrželky můžete dát i koriandr, pokud máte rádi.
  • Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a “vykuchejte” a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...
    • To se máš, u nás se vůbec nevyskytuje a na políčku nám nevyrostla. Naštěstí mám letos ta svoje hokkaida, tak si nestěžuju, konečně mám hojnost dýní 🙂

      • “Můj zahradník” má prý všechny možné druhy, úplně se v tom vyžívá , ale mně stejně nejvíc chutnají hokkaida, nemůžu už bez nich být :-))))

  1. Je to vyborne! Skuste prekrojit dyni na pol nie po dlzke ale “po sirke”, a spagety budu dlhe a z nejakeho dvovodu tak aj lepsie chutia 🙂

    • Dobrý tip, Jana! 🙂 To je zajímavé, že ta zelenina chutná různě podle toho jak se nakrájí, že? Dřív jsem tomu nevěřila a teď sama preferuji určité druhy krájené určitým způsobem.

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNasušte si zásobu na zimu – 9 tipů, jak využít doma sušičku
Další článekPodzim ve skříni – udělejte si pořádek