Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si tuto dobrotu. My budeme toto jídlo rozhodně velmi brzy opakovat! :-)

Ingredience
1-2 porce
  • 1 špagetová dýně
  • 1,5 lžíce oleje
  • mrkev
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • tempeh (např. natural nebo ochucený)
  • omáčka: arašídové máslo (nebo tahini), rýžový ocet, sojová omáčka, kari pasta (žlutá značky Cock brand), slad, zázvorová šťáva
  • sůl

Jak připravit plněnou špagetovou dýni

  1. Dýni rozkrojíme na půl.
  2. Vydlabeme semínka.
  3. Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli a sojové omáčky.
  4. Slupku několikrát propícháme vidličkou nebo nožem.
  5. Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
  6. Mezi tím si připravíme náplň.
  7. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, kapustičky i brokolici na tenké pásky a tempeh na malé kostičky.
  8. Na pánev dáme lžíci oleje a naskládáme všechnu zeleninu se špetkou soli.
  9. Přiklopíme pokličkou a necháme zprudka orestovat.
  10. Za minutu zkontrolujeme, jestli je zelenina na pánvi dozlatova orestovaná. Pokud ano, pokropíme ji sojovou omáčkou a prohodíme.
  11. Restujeme z druhé strany.
  12. Přidáme kari pastu, trošku vody, ocet, sojovou omáčku, arašídové máslo a slad.
  13. Promícháme a necháme prohřát.
  14. Ochutnáme a případně přidáme ještě některé z dochucovadel, aby byla omáčka podle našich představ (já jsem na 1-2 porce dala zhruba cca 1/3 čl kari pasty, 1 lžíci rýžového octa, 1,5 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sojové omáčky a 1 lžičku sladu, 1/2 lžičky zázvorové šťávy a cca 4-5 lžic vody). Je lepší mít omáčku výraznější, protože se ještě zjemní dýní.
  15. Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
  16. Špagety vmícháme do pánve k omáčce. Opět ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje (když se dýně vmíchá, omáčka se ještě zjemní).
  17. Náplň vrátíme do vydlabané dýně a ozdobíme petrželkou.

Praktické

  • Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
  • Pro kompletní talíř k tomuto jídlu přidejte i uvařenou obilovinu – můžete ji vmíchat do náplně (například rýži, kuskus, jáhly nebo quinou), pickles a kousek syrové zeleniny (např. salát).

Obměna

  • Místo tempehu můžeme použít tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole).
  • Zeleninu do náplně můžete zvolit dle chuti – skvělé jsou i třeba: paprika, cibule, hrášek, fazolky, naklíčené mungo nebo bambusové výhonky aj.
  • Arašídové máslo se dá nahradit i tahini nebo mandlovým.
  • Výborné je orestovat s náplní i arašídy, kešu nebo mandle nebo pokrm oříšky posypat.
  • Místo petrželky můžete dát i koriandr, pokud máte rádi.
  • Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a „vykuchejte“ a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...
  1. Naozaj rozprávka 🤗 úžasná chuť 😋! Teda celého jedla, nemyslím iba dyňu. Nikdy som o takejto dyni nepočula. Zaskočilo ma aká bola tvrdá viac ako hokajdo. Ale hoci niesom moc šikuľa, myslím že sa mi to veľmi podarilo 😀 Dobre a zaujímavo tu varíte. Teším sa že som sa k Vám pridala. Ďakujem za starostlivoť o tých nových 😘

    • Děkujeme Ludmilo, i my máme radost, že jste se k nám přidala, že vás vaření těší a že vám chutná 😉😍

  2. Vyborne, prave jsme dojedli, manzel si pridal :-). Tento tyden jedeme obedy pro celou rodinu podle vas a zatim je to jeden velky uspech! Dlouho jsme hledali zdravou a hlavne udrzitelnou formu stravovani, kde bychom si i pochutnali a nemeli pocit, ze si musime neco odrikat. Ja jsem zacala s programem v lednu, nedavala jsem si zadne cile, ale i ve dnech, kdy mame malinko casu ted k veceri radeji uvarim rychlou polevku nebo obilovinu se zeleninou, kde bych kdysi narychlo namazala chleba s „necim“. Citim se vyborne, mam spoustu energie, manzel a trileta dcerka pomalu okukuji a pridavaji se cim dal casteji. Dekujeme za skvele recepty a tesime se na nove dobroty!

    • Děkujeme za krásnou zprávu, Radko 😍 Mám vždycky ohromnou radost, když to někdo zkusí a objeví, že je to chutné, udržitelné a snadné, o nic moc náročnější než ten chleba s něčím, který jsme také dřív jedli. Ten rozdíl v tom, jak se člověk cítí, to je nenahraditelné. Že se k vám přidávají dcerka a manžel, to je báječné, gratulujeme! 👍👍👍

  3. Díky za tento recept. Poté, co jsem minule naservírovala „pouze“ tu upečenou:https://www.jimejinak.cz/spagetova-dyne/, nadšená, jak dobře chutná, ale jak se ukázalo pouze mně, uvítala jsem tento recept, a tentokrát s úspěchem i u ostatních. Jo, jinak, nevím, jak to dělám, ale na upečení špagetové dýně potřebuju vždycky nejméně hodinu.

    • Tak hlavně, že se našla uspokojivá verze pro tvoje rošťáky 👍 Každá trouba peče trochu jinak, tak přidej stupně nebo třeba horkovzduch, jestli máš a chceš to rychleji, já si to takhle někdy urychlím, ale pak se to musí hlídat, rychle se to začne pálit, když si člověk odskočí 😉

    • To se máš, u nás se vůbec nevyskytuje a na políčku nám nevyrostla. Naštěstí mám letos ta svoje hokkaida, tak si nestěžuju, konečně mám hojnost dýní :-)

      • „Můj zahradník“ má prý všechny možné druhy, úplně se v tom vyžívá , ale mně stejně nejvíc chutnají hokkaida, nemůžu už bez nich být :-))))

  4. Je to vyborne! Skuste prekrojit dyni na pol nie po dlzke ale “po sirke”, a spagety budu dlhe a z nejakeho dvovodu tak aj lepsie chutia :)

    • Dobrý tip, Jana! :-) To je zajímavé, že ta zelenina chutná různě podle toho jak se nakrájí, že? Dřív jsem tomu nevěřila a teď sama preferuji určité druhy krájené určitým způsobem.

  5. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMaková náplň do štrúdlů, koláčů a buchet
Další článekJídelníček na podzim