Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si tuto dobrotu. My budeme toto jídlo rozhodně velmi brzy opakovat! :-)

Ingredience
1-2 porce
  • 1 špagetová dýně
  • 1,5 lžíce oleje
  • mrkev
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • tempeh (např. natural nebo ochucený)
  • omáčka: arašídové máslo (nebo tahini), rýžový ocet, sojová omáčka, kari pasta (žlutá značky Cock brand), slad, zázvorová šťáva
  • sůl

Jak připravit plněnou špagetovou dýni

  1. Dýni rozkrojíme na půl.
  2. Vydlabeme semínka.
  3. Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli a sojové omáčky.
  4. Slupku několikrát propícháme vidličkou nebo nožem.
  5. Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
  6. Mezi tím si připravíme náplň.
  7. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, kapustičky i brokolici na tenké pásky a tempeh na malé kostičky.
  8. Na pánev dáme lžíci oleje a naskládáme všechnu zeleninu se špetkou soli.
  9. Přiklopíme pokličkou a necháme zprudka orestovat.
  10. Za minutu zkontrolujeme, jestli je zelenina na pánvi dozlatova orestovaná. Pokud ano, pokropíme ji sojovou omáčkou a prohodíme.
  11. Restujeme z druhé strany.
  12. Přidáme kari pastu, trošku vody, ocet, sojovou omáčku, arašídové máslo a slad.
  13. Promícháme a necháme prohřát.
  14. Ochutnáme a případně přidáme ještě některé z dochucovadel, aby byla omáčka podle našich představ (já jsem na 1-2 porce dala zhruba cca 1/3 čl kari pasty, 1 lžíci rýžového octa, 1,5 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sojové omáčky a 1 lžičku sladu, 1/2 lžičky zázvorové šťávy a cca 4-5 lžic vody). Je lepší mít omáčku výraznější, protože se ještě zjemní dýní.
  15. Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
  16. Špagety vmícháme do pánve k omáčce. Opět ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje (když se dýně vmíchá, omáčka se ještě zjemní).
  17. Náplň vrátíme do vydlabané dýně a ozdobíme petrželkou.

Praktické

  • Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
  • Pro kompletní talíř k tomuto jídlu přidejte i uvařenou obilovinu – můžete ji vmíchat do náplně (například rýži, kuskus, jáhly nebo quinou), pickles a kousek syrové zeleniny (např. salát).

Obměna

  • Místo tempehu můžeme použít tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole).
  • Zeleninu do náplně můžete zvolit dle chuti – skvělé jsou i třeba: paprika, cibule, hrášek, fazolky, naklíčené mungo nebo bambusové výhonky aj.
  • Arašídové máslo se dá nahradit i tahini nebo mandlovým.
  • Výborné je orestovat s náplní i arašídy, kešu nebo mandle nebo pokrm oříšky posypat.
  • Místo petrželky můžete dát i koriandr, pokud máte rádi.
  • Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a „vykuchejte“ a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
  1. Vyborne, prave jsme dojedli, manzel si pridal :-). Tento tyden jedeme obedy pro celou rodinu podle vas a zatim je to jeden velky uspech! Dlouho jsme hledali zdravou a hlavne udrzitelnou formu stravovani, kde bychom si i pochutnali a nemeli pocit, ze si musime neco odrikat. Ja jsem zacala s programem v lednu, nedavala jsem si zadne cile, ale i ve dnech, kdy mame malinko casu ted k veceri radeji uvarim rychlou polevku nebo obilovinu se zeleninou, kde bych kdysi narychlo namazala chleba s „necim“. Citim se vyborne, mam spoustu energie, manzel a trileta dcerka pomalu okukuji a pridavaji se cim dal casteji. Dekujeme za skvele recepty a tesime se na nove dobroty!

    • Děkujeme za krásnou zprávu, Radko 😍 Mám vždycky ohromnou radost, když to někdo zkusí a objeví, že je to chutné, udržitelné a snadné, o nic moc náročnější než ten chleba s něčím, který jsme také dřív jedli. Ten rozdíl v tom, jak se člověk cítí, to je nenahraditelné. Že se k vám přidávají dcerka a manžel, to je báječné, gratulujeme! 👍👍👍

  2. Díky za tento recept. Poté, co jsem minule naservírovala „pouze“ tu upečenou:https://www.jimejinak.cz/spagetova-dyne/, nadšená, jak dobře chutná, ale jak se ukázalo pouze mně, uvítala jsem tento recept, a tentokrát s úspěchem i u ostatních. Jo, jinak, nevím, jak to dělám, ale na upečení špagetové dýně potřebuju vždycky nejméně hodinu.

    • Tak hlavně, že se našla uspokojivá verze pro tvoje rošťáky 👍 Každá trouba peče trochu jinak, tak přidej stupně nebo třeba horkovzduch, jestli máš a chceš to rychleji, já si to takhle někdy urychlím, ale pak se to musí hlídat, rychle se to začne pálit, když si člověk odskočí 😉

    • To se máš, u nás se vůbec nevyskytuje a na políčku nám nevyrostla. Naštěstí mám letos ta svoje hokkaida, tak si nestěžuju, konečně mám hojnost dýní :-)

      • „Můj zahradník“ má prý všechny možné druhy, úplně se v tom vyžívá , ale mně stejně nejvíc chutnají hokkaida, nemůžu už bez nich být :-))))

  3. Je to vyborne! Skuste prekrojit dyni na pol nie po dlzke ale “po sirke”, a spagety budu dlhe a z nejakeho dvovodu tak aj lepsie chutia :)

    • Dobrý tip, Jana! :-) To je zajímavé, že ta zelenina chutná různě podle toho jak se nakrájí, že? Dřív jsem tomu nevěřila a teď sama preferuji určité druhy krájené určitým způsobem.

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNasušte si zásobu na zimu – 9 tipů, jak využít doma sušičku
Další článekPodzim ve skříni – udělejte si pořádek