Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si tuto dobrotu. My budeme toto jídlo rozhodně velmi brzy opakovat! :-)
Ingredience
1-2 porce
- 1 špagetová dýně
- 1,5 lžíce oleje
- mrkev
- brokolice
- růžičková kapusta
- tempeh (např. natural nebo ochucený)
- omáčka: arašídové máslo (nebo tahini), rýžový ocet, sojová omáčka, kari pasta (žlutá značky Cock brand), slad, zázvorová šťáva
- sůl
Jak připravit plněnou špagetovou dýni
- Dýni rozkrojíme na půl.
- Vydlabeme semínka.
- Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli a sojové omáčky.
- Slupku několikrát propícháme vidličkou nebo nožem.
- Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
- Mezi tím si připravíme náplň.
- Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, kapustičky i brokolici na tenké pásky a tempeh na malé kostičky.
- Na pánev dáme lžíci oleje a naskládáme všechnu zeleninu se špetkou soli.
- Přiklopíme pokličkou a necháme zprudka orestovat.
- Za minutu zkontrolujeme, jestli je zelenina na pánvi dozlatova orestovaná. Pokud ano, pokropíme ji sojovou omáčkou a prohodíme.
- Restujeme z druhé strany.
- Přidáme kari pastu, trošku vody, ocet, sojovou omáčku, arašídové máslo a slad.
- Promícháme a necháme prohřát.
- Ochutnáme a případně přidáme ještě některé z dochucovadel, aby byla omáčka podle našich představ (já jsem na 1-2 porce dala zhruba cca 1/3 čl kari pasty, 1 lžíci rýžového octa, 1,5 lžíce arašídového másla, 1 lžíci sojové omáčky a 1 lžičku sladu, 1/2 lžičky zázvorové šťávy a cca 4-5 lžic vody). Je lepší mít omáčku výraznější, protože se ještě zjemní dýní.
- Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
- Špagety vmícháme do pánve k omáčce. Opět ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje (když se dýně vmíchá, omáčka se ještě zjemní).
- Náplň vrátíme do vydlabané dýně a ozdobíme petrželkou.
Praktické
- Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
- Pro kompletní talíř k tomuto jídlu přidejte i uvařenou obilovinu – můžete ji vmíchat do náplně (například rýži, kuskus, jáhly nebo quinou), pickles a kousek syrové zeleniny (např. salát).
Obměna
- Místo tempehu můžeme použít tofu, seitan nebo uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole).
- Zeleninu do náplně můžete zvolit dle chuti – skvělé jsou i třeba: paprika, cibule, hrášek, fazolky, naklíčené mungo nebo bambusové výhonky aj.
- Arašídové máslo se dá nahradit i tahini nebo mandlovým.
- Výborné je orestovat s náplní i arašídy, kešu nebo mandle nebo pokrm oříšky posypat.
- Místo petrželky můžete dát i koriandr, pokud máte rádi.
- Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a „vykuchejte“ a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.
Mňam,právě jsem dojedla. Přidala jsem k zelenině cibuli a česnek, dala trochu jinou zeleninu podle zásob. Místo arašídového másla mandlové… Dovnitř fazole, příloha jáhly a pickles. Moc jsme si pochutnali.
Aleno, moc děkujeme za pochvalu 😍 Je super, že se nebojíte experimentovat 👍
Dnes jsem toto výborné jídlo vařila, o špagetové dýni jsem nikdy neslyšela, a byla jsem ohromena, jaké špagety opravdu dělá. Recept opravdu vynikající, ,,Nebe v hubě,, moc mi chutnalo, děkuji 😉👍
Jani, moc děkujeme za pochvalu 😍 Moc nás těší, že vám chutná 😉
Šmankote každý deň pribuda nejaký recept, ktorý chcem vyskúšať. Veľa som aj skúsila a je to neskutočná dobrota. Tahiny som už tiež pridávala do hlavného jedla a získalo úžasnú chuť. Bolo to úplne jednoduché zeleninové jedlo, ale tahiny to povýšilo na skvelé jedlo. Toto vyzerá tak dobre. Zajtra idem na tržnicu kúpiť špagetovú dyňu.
Adriano, moc děkujeme za milá slova. Moc nás těší, že vám naše jídla chutnají ❤
Neměla jsem arašídové máslo, tak jsem dala liskovooriskove, jako přílohu rýži natural, kysané zeli, list salátů a teda delikatesa! Škoda, že se nám letos urodilo tak málo spagetovych dýni 😭.
Naozaj rozprávka 🤗 úžasná chuť 😋! Teda celého jedla, nemyslím iba dyňu. Nikdy som o takejto dyni nepočula. Zaskočilo ma aká bola tvrdá viac ako hokajdo. Ale hoci niesom moc šikuľa, myslím že sa mi to veľmi podarilo 😀 Dobre a zaujímavo tu varíte. Teším sa že som sa k Vám pridala. Ďakujem za starostlivoť o tých nových 😘
Děkujeme Ludmilo, i my máme radost, že jste se k nám přidala, že vás vaření těší a že vám chutná 😉😍
Zítra to chci zkusit uvařit, ale mám jeden blbý dotaz :-) Ty ingredience jsou vypsány do jedné poloviny dýně nebo do obou půlek? :-)
Odvolávám svůj dotaz – přečetla jsem si ještě jednou postup a je naprosto jasný 😆
Super 👍😃
Prosím, kde se dá sehnat kari pasta žlutá – Cok Brand? Nikde ji nemohu sehnat, děkuji.
Vyborne, prave jsme dojedli, manzel si pridal :-). Tento tyden jedeme obedy pro celou rodinu podle vas a zatim je to jeden velky uspech! Dlouho jsme hledali zdravou a hlavne udrzitelnou formu stravovani, kde bychom si i pochutnali a nemeli pocit, ze si musime neco odrikat. Ja jsem zacala s programem v lednu, nedavala jsem si zadne cile, ale i ve dnech, kdy mame malinko casu ted k veceri radeji uvarim rychlou polevku nebo obilovinu se zeleninou, kde bych kdysi narychlo namazala chleba s „necim“. Citim se vyborne, mam spoustu energie, manzel a trileta dcerka pomalu okukuji a pridavaji se cim dal casteji. Dekujeme za skvele recepty a tesime se na nove dobroty!
Děkujeme za krásnou zprávu, Radko 😍 Mám vždycky ohromnou radost, když to někdo zkusí a objeví, že je to chutné, udržitelné a snadné, o nic moc náročnější než ten chleba s něčím, který jsme také dřív jedli. Ten rozdíl v tom, jak se člověk cítí, to je nenahraditelné. Že se k vám přidávají dcerka a manžel, to je báječné, gratulujeme! 👍👍👍
Díky za tento recept. Poté, co jsem minule naservírovala „pouze“ tu upečenou:https://www.jimejinak.cz/spagetova-dyne/, nadšená, jak dobře chutná, ale jak se ukázalo pouze mně, uvítala jsem tento recept, a tentokrát s úspěchem i u ostatních. Jo, jinak, nevím, jak to dělám, ale na upečení špagetové dýně potřebuju vždycky nejméně hodinu.
Tak hlavně, že se našla uspokojivá verze pro tvoje rošťáky 👍 Každá trouba peče trochu jinak, tak přidej stupně nebo třeba horkovzduch, jestli máš a chceš to rychleji, já si to takhle někdy urychlím, ale pak se to musí hlídat, rychle se to začne pálit, když si člověk odskočí 😉
Výborné papu :-)))))) Ještěže tu dýni mám ;-)
To se máš, u nás se vůbec nevyskytuje a na políčku nám nevyrostla. Naštěstí mám letos ta svoje hokkaida, tak si nestěžuju, konečně mám hojnost dýní :-)
„Můj zahradník“ má prý všechny možné druhy, úplně se v tom vyžívá , ale mně stejně nejvíc chutnají hokkaida, nemůžu už bez nich být :-))))
Já chci taky svýho zahradníka :-)))
Je to vyborne! Skuste prekrojit dyni na pol nie po dlzke ale “po sirke”, a spagety budu dlhe a z nejakeho dvovodu tak aj lepsie chutia :)
Dobrý tip, Jana! :-) To je zajímavé, že ta zelenina chutná různě podle toho jak se nakrájí, že? Dřív jsem tomu nevěřila a teď sama preferuji určité druhy krájené určitým způsobem.
Prosim, aka druh dyne je spagetova dyne? Dakujem…
Jano, špagetova dyne je přímo druh dyne ;)
Dakujem :-D Tak to je pre mna novinka veru. Nuz, skusim sa teda lepsie poobzerat v obchodoch po tejto spagetovej :-)