Špagetová dýně nezklame nikdy. Pokud máte taky na zahrádce mangold, udělejte si tuhle naší "špenátovou" verzi. Se špenátem je samozřejmě taky skvělá.

Ingredience
2 porce
  • 1 špagetová dýně
  • 1 cibule
  • 4 listy mangoldu
  • kousek zázvoru
  • 4 stroužky česnek
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka pepře
  • olej
  • sójová omáčka
  • sůl

Jak připravit plněnou špagetovou dýni s mangoldem

  1. Zapneme troubu.
  2. Dýni omyjeme, rozkrojíme na půl (podélně) avydlabeme semínka.
  3. Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli, špetkou pepře a trochou sójové omáčky.
  4. Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
  5. Mezi tím si připravíme náplň ve woku. Oloupeme cibuli a pokrájíme na kostičky, mangold včetně řapíků na drobno, česnek nasekáme na malinké kousky.
  6. Do woku dáme lžíci oleje, rozpálíme, přidáme cibuli a česnek se solí, orestujeme dozalova.
  7. Když zezlátne přidáme mangold, koření a trošku sójové omáčky. Krátce podusíme, až mangold „zvadne“ je hotovo.
  8. Nastrouháme kousek zázvoru a šťávu vymačkáme prstama do woku k mangoldu. Promícháme.
  9. Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
  10. Špagety vmícháme do pánve k mangoldu. Ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje, případně dosolíme sójovou omáčkou.
  11. Náplň vrátíme do vydlabané dýně (vyjde jen na jednu půlku) a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
  • My si toto jídlo připravujeme jako zeleninovou přílohu k hlavnímu jídlu z obilovin a luštěnin. Jedna dýně pak vyjde pro 4 osoby, když součást jídla jsou i obiloviny a luštěniny, které zasytí. Nám by samotná zelenina nestačila, dýně je jen součást kompletního talíře.

Obměna

  • Místo mangoldu můžete použít špenát nebo rukolu.
  • Koření můžete obměnit podle svých chutí a preferencí. Skvělé bude s ostřejší grilovací směcí, se sladkým curry apod.
  • Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a „vykuchejte“ a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let, ale opatrně se zázvorem.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Mám 6 kg dole a obrovskou chuť do života (Ivana, 71 let)

Ivana: I mně se podařilo za 2 měsíce dát...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

V každém kurzu se naučím něco nového (Marcela)

Marcela: Dobrý den všem, kdo se podílí na těchto...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

7 kg dole, migrény pryč, kafe mi nechybí (Linda)

Linda: Milá Evo a týme, MOC DĚKUJI ZA VAŠI ÚŽASNOU...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

6 kg za měsíc pryč jen díky stravě (Tereza)

Tereza: Krásný den, tady je můj sumář po měsíci...

Začít se dá vždycky (Hanka)

Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProč omezit odpad v kuchyni a jak
Další článekŠkumpa koželužská – Rhus coriaria