Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pikantní špagetová dýně s mangoldem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Špagetová dýně nezklame nikdy. Pokud máte taky na zahrádce mangold, udělejte si tuhle naší “špenátovou” verzi. Se špenátem je samozřejmě taky skvělá.

Ingredience
2 porce
  • 1 špagetová dýně
  • 1 cibule
  • 4 listy mangoldu
  • kousek zázvoru
  • 4 stroužky česnek
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka pepře
  • olej
  • sójová omáčka
  • sůl

Lucka je maminka dvou malých dětí, z toho starší 7 letá Ninuška je těžce mentálně postižená. Dneska ...

Jak připravit plněnou špagetovou dýni s mangoldem

  1. Zapneme troubu.
  2. Špagetovou dýni omyjeme, rozkrojíme na půl (podélně) a vydlabeme semínka.
  3. Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli, špetkou pepře a trochou sójové omáčky.
  4. Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
  5. Mezi tím si připravíme náplň ve woku. Oloupeme cibuli a pokrájíme na kostičky, mangold včetně řapíků nadrobno, česnek nasekáme na malinké kousky.
  6. Do woku dáme lžíci oleje, rozpálíme, přidáme cibuli a česnek se solí, orestujeme dozlalova.
  7. Když zezlátne přidáme mangold, koření a trošku sójové omáčky. Krátce podusíme, až mangold “zvadne” je hotovo.
  8. Nastrouháme kousek zázvoru a šťávu vymačkáme prsty do woku k mangoldu. Promícháme.
  9. Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
  10. Špagety vmícháme do pánve k mangoldu. Ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje, případně dosolíme sójovou omáčkou.
  11. Náplň vrátíme do vydlabané dýně (vyjde jen na jednu půlku) a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
  • My si toto jídlo připravujeme jako zeleninovou přílohu k hlavnímu jídlu z obilovin a luštěnin. Jedna dýně pak vyjde pro 4 osoby, když součást jídla jsou i obiloviny a luštěniny, které zasytí. Nám by samotná zelenina nestačila, dýně je jen součást kompletního talíře.

Obměna

  • Místo mangoldu můžete použít špenát nebo rukolu.
  • Koření můžete obměnit podle svých chutí a preferencí. Skvělé bude s ostřejší grilovací směsí, se sladkým curry apod.
  • Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a “vykuchejte” a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let, ale opatrně se zázvorem.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jídlo na cestách
15. 9. 2023

Hodně zajímavý recept na plněnou dýni mají i Arméni, může být plněná masem i bezmasá:
https://www.jidlonacestach.cz/ghapama/

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!