Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pikantní špagetová dýně s mangoldem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Špagetová dýně nezklame nikdy. Pokud máte taky na zahrádce mangold, udělejte si tuhle naší “špenátovou” verzi. Se špenátem je samozřejmě taky skvělá.

Ingredience
2 porce
  • 1 špagetová dýně
  • 1 cibule
  • 4 listy mangoldu
  • kousek zázvoru
  • 4 stroužky česnek
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka pepře
  • olej
  • sójová omáčka
  • sůl

Často se ptáte, jestli ještě v padesáti, šedesáti nebo sedmdesáti má cenu měnit jídelníček. Mnohdy se taky ptáte, jes...

Jak připravit plněnou špagetovou dýni s mangoldem

  1. Zapneme troubu.
  2. Dýni omyjeme, rozkrojíme na půl (podélně) avydlabeme semínka.
  3. Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli, špetkou pepře a trochou sójové omáčky.
  4. Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
  5. Mezi tím si připravíme náplň ve woku. Oloupeme cibuli a pokrájíme na kostičky, mangold včetně řapíků na drobno, česnek nasekáme na malinké kousky.
  6. Do woku dáme lžíci oleje, rozpálíme, přidáme cibuli a česnek se solí, orestujeme dozalova.
  7. Když zezlátne přidáme mangold, koření a trošku sójové omáčky. Krátce podusíme, až mangold “zvadne” je hotovo.
  8. Nastrouháme kousek zázvoru a šťávu vymačkáme prstama do woku k mangoldu. Promícháme.
  9. Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
  10. Špagety vmícháme do pánve k mangoldu. Ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje, případně dosolíme sójovou omáčkou.
  11. Náplň vrátíme do vydlabané dýně (vyjde jen na jednu půlku) a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
  • My si toto jídlo připravujeme jako zeleninovou přílohu k hlavnímu jídlu z obilovin a luštěnin. Jedna dýně pak vyjde pro 4 osoby, když součást jídla jsou i obiloviny a luštěniny, které zasytí. Nám by samotná zelenina nestačila, dýně je jen součást kompletního talíře.

Obměna

  • Místo mangoldu můžete použít špenát nebo rukolu.
  • Koření můžete obměnit podle svých chutí a preferencí. Skvělé bude s ostřejší grilovací směcí, se sladkým curry apod.
  • Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a “vykuchejte” a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let, ale opatrně se zázvorem.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Thajské tofu stir-fry s hoisin omáčkou

Stir-fry se dá dělat na mnoho různých způsobů a můžeme do něj použít nejrůznější zeleninu. V tomto receptu jsme použili domácí hoisin omáčku.

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.