- 1 špagetová dýně
- 1 cibule
- 4 listy mangoldu
- kousek zázvoru
- 4 stroužky česnek
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- špetka pepře
- olej
- sójová omáčka
- sůl
Jak připravit plněnou špagetovou dýni s mangoldem
- Zapneme troubu.
- Dýni omyjeme, rozkrojíme na půl (podélně) avydlabeme semínka.
- Vnitřek potřeme olejem, posypeme špetkou soli, špetkou pepře a trochou sójové omáčky.
- Dáme péct na 200°C cca 40-45 minut (zkusíme, jestli už je měkká vidličkou).
- Mezi tím si připravíme náplň ve woku. Oloupeme cibuli a pokrájíme na kostičky, mangold včetně řapíků na drobno, česnek nasekáme na malinké kousky.
- Do woku dáme lžíci oleje, rozpálíme, přidáme cibuli a česnek se solí, orestujeme dozalova.
- Když zezlátne přidáme mangold, koření a trošku sójové omáčky. Krátce podusíme, až mangold “zvadne” je hotovo.
- Nastrouháme kousek zázvoru a šťávu vymačkáme prstama do woku k mangoldu. Promícháme.
- Vytáhneme upečenou dýni a vidličkou začneme škrábat dužinu – začnou nám vznikat špagety.
- Špagety vmícháme do pánve k mangoldu. Ochutnáme, jestli nám chuť vyhovuje, případně dosolíme sójovou omáčkou.
- Náplň vrátíme do vydlabané dýně (vyjde jen na jednu půlku) a můžeme podávat.
Praktické
- Pokud nechceme podávat v dýni, můžeme podávat i na talíři nebo v misce.
- My si toto jídlo připravujeme jako zeleninovou přílohu k hlavnímu jídlu z obilovin a luštěnin. Jedna dýně pak vyjde pro 4 osoby, když součást jídla jsou i obiloviny a luštěniny, které zasytí. Nám by samotná zelenina nestačila, dýně je jen součást kompletního talíře.
Obměna
- Místo mangoldu můžete použít špenát nebo rukolu.
- Koření můžete obměnit podle svých chutí a preferencí. Skvělé bude s ostřejší grilovací směcí, se sladkým curry apod.
- Pokud nemáte špagetovou dýni, můžete tento recept udělat i s klasickou dýni hokkaido (nebo s batátem). Podle receptu výše ji upečte (batát upečte vcelku i se slupkou) a “vykuchejte” a vnitřek smíchejte s uvařenou náplní. Sice nebudete mít špagety, ale dobrota to bude i tak.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let, ale opatrně se zázvorem.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Hodně zajímavý recept na plněnou dýni mají i Arméni, může být plněná masem i bezmasá:
https://www.jidlonacestach.cz/ghapama/