Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová cizrnačka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Ingredience
2 porce
Na polévku:
  • 1 střední mrkev
  • cca 1 hrnek růžiček květáku
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička soli
  • špetka chilli
  • špetka římského kmínu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3/4 hrnku vařené cizrny ( 2 lžíce dáme bokem )
  • 700 ml vody/vývaru
Na smetanu:
  • 1/2 hrnku předem namočených kešu
  • sůl
  • 70 ml vody
Na cizrnovou posypku:
  • 2 lžíce vařené cizrny
  • 1 plná lžíce jáhlové mouky
  • troška soli
Další ingredicence:
  • hrstka vlašských ořechů
  • petrželka

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit krémovou polévku z cizrny

  1. V hrnci rozpálíme olej, přihodíme nakrájenou mrkev, cibuli, česnek, růžičky květáku a restujeme. Zasypeme kořením, krátce ještě orestujeme a zalijeme vodou/vývarem. Osolíme, přidáme citrónovou šťávu a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme uvařenou cizrnu.
  2. Do stolního mixéru dáme kešu, sůl a vodu a připravíme tak kešu smetanu. Lžíci smetany zatím dáme bokem na konečné zdobení a do mixéru dáme ke zbytku smetany 2 naběračky husté polévky. Rozmixujeme do hladka a vrátíme do polévky.
  3. 2 lžíce cizrny obalíme v jáhlové mouce se solí a na pánvi na trošce oleje restujeme na mírném plameni dozlatova. Ke konci přihodíme vlašské ořechy.
  4. Před podáváním polévku ozdobíme křupavou cizrnou, ořechy, smetanou a petrželkou.

Praktické

  • Pokud nechcete v polévce kousky, můžete ji rozmixovat celou.
  • Polévka je skvělá s kouskem kváskového pečiva.
  • Chilli i česneku si dejte dle své chuti.

Obměna

  • Můžete použít i jinou smetanu ( ovesnou, mandlovou atd ..)

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření,

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Všichni jsme si moc pochutnali, i dcera, která nechce cizrnu (celou jsem ji rozmixovala). Děkuji 😊

Moc dobrá polévka! Děkuji. :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Cajunská polévka

Sytá polévka z dýně a fazolí s cajunským kořením, které jí dodává lahodnou a nezaměnitelnou chuť.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...