Dráždivý kašel je velmi nepříjemný a chceme se ho nejdříve zbavit. Lékárenské přípravky nejsou levné a mnohé mají nepříjemné vedlejší účinky. Zkuste na kašel vyzrát pomocí tradičních přírodních metod. Přinášíme vám osvědčené tipy, jak na to.

1Suchý kašel

Při suchém a dráždivém kašli přikládáme obklad z tvarohu a česneku. Uvolní plíce, zklidní kašel a zprůchodní cesty. MUDr. Strnadelová ho doporučuje i při dušnosti a doporučuje ještě přidat cumlání oleje.

  • Tvarohový obklad: nahřejeme kostku tvarohu na příjemnou teplotu (např. na pařáčku nebo pánvičce), rozmačkáme spolu s protlačenými 2-3 stroužky česneku a zabalíme do pleny. Hrudník natřeme sádlem a přiložíme zabalený tvaroh a obvážeme bavlněnou látkou. Necháme působit hodinu. Přikládáme 1x denně po dobu několika dní.
  • Cumlání oleje: po probuzení si na lačno dáme do úst lžíci oleje (např. slunečnicový nebo sezamový) a 10-15 minut ho převalujeme v ústech. Poté vyplivneme, pomocí lžíce oškrábeme jazyk a vypláchneme ústa. Aplikujeme 1-2x denně (ráno a večer).

2Vlhký kašel

Při vlhkém kašli aplikujeme bramborový obklad, který necháme působit 2 hodiny.

Na bramborový obklad potřebujeme:

  • 1-3 větší brambory
  • syrový list zelí
  • zázvor
  • mouka

Postup:

Brambory najemno nastrouháme, přidáme k nim vymačkanou šťávu ze zázvoru a paličkou na maso naklepaný list bílého zelí. Vše zahustíme moukou tak, aby vznikla hmota, která se dá přiložit na krk. Zavážeme bavlněnou látkou a necháme působit 2-3 hodiny. Můžeme ho během dne měnit 2-3x, ale vždy ho uděláme znovu z čerstvých surovin.

3Dlouhotrvající kašel a zahlenění

Při kašli, který trvá dlouho a objevují se hleny, pijeme nápoj ze skořápek z vlašských ořechů, anebo čaj z kořene lotosu (seženeme ve zdravé výživě buď sušený, nebo čerstvý, pod názvem lotos i lotos). Podáváme také kuzu nápoj, přikládáme obklady (bramborový, tvarohový) viz výše a upravíme stravu – zcela vyřadíme mléčné výrobky, pečivo, sladkosti a ovoce, které zahleňují.

  • Nápoj ze skořápek ořechů: do 0,5 l vody dáme 10 omytých skořápek z vlašských ořechů. Vaříme cca 30 minut na mírném plameni. Necháme 5 minut odstát, scedíme a popíjíme. Tento nápoj si vaříme několik dní.
  • Čaj z lotosu: ukrojíme tenký plátek čerstvého lotosu (nebo použijeme kousek sušeného kořene) a 5-10 minut povaříme na mírném plameni. Popíjíme.
  • Kuzu nápoj: 1 lžičku kuzu rozpustíme ve 2 lžičkách vody. Přidáme šálek studené vody a přivedeme téměř k varu. Mícháme až nápoj zprůhlední. Přidáme pár kapek sojové omáčky Shoyu. Vypneme a podáváme teplé. Dětem, pokud by ho jinak nepily, dosladíme případně vymačkanou šťávou z jablíčka nebo troškou sladu / obilného sirupu.

4Prevence je příjemnější než léčba

Kašel a bacily si na vás nepřijdou, když se budete v průběhu roku o sebe hezky starat. Zdravý životní styl s vyváženým jídelníčkem, dostatkem pohybu a radosti ze života jsou perfektní základ pro zdravé plíce a tlusté střevo. Když jsou tyhle dva orgány v pořádku, čisté a nezanesené, je riziko vzniku kašle zcela minimální. Jsou to párové orgány, navzájem se ovlivňují. Proto i léčba plicních nemocí v čínské medicíně začíná právě očistou střeva. Pokud jíte s námi podle našich receptů, je pro vás prevence příjemnou záležitostí – dobře jíme, pochutnáme si a za odměnu jsme silní a odolní.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtěte na toto téma dále
Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!
ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...
7 kg dole, migrény pryč, kafe mi nechybí (Linda)
Linda: Milá Evo a týme, MOC DĚKUJI ZA VAŠI ÚŽASNOU...
Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)
Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...
Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady
Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...
Jsem na vašich stránkách závislá
Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...
Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád
Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...
Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)
Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...
Vaření mě začalo bavit (Klára)
Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...
Obdivuji pestrost ve vašich receptech
Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...
Z jídelníčku je nadšená celá rodina
Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...
3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)
Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...
Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace
Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek
Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...
Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)
Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...
Krásně vedený kurz (Michaela)
Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...
Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním
Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...
    • Jani jen pár dní podle potřeby, kuzu ochlazuje, pijeme to jako medicínu, tedy omezeně po dobu nezbytně potřebnou. My jsme snad zatím nikdy nepotřebovali víc než dva nebo tři dny, ať jsme léčili covid nebo horečnaté onemocnnění.

  1. Prosím, jak udržíte obklad na hrudníčku dvouletého dítěte? Pomoc…
    A asi blbý dotaz, ale bramborama, anebo zelím na kůži? Asi bramboramam že jo?
    Máme dávat ještě 2x denně kuzu, tak jsem to ukochtila a přidala ovocenku, jinak to malá nevypije. Snad to po lžičkách pozře.
    Ten vývar ze skořápek ořechů bude něco, ořechy mám na baráku a jsem v bytě, tudíž musím sehnat jiné, doma mám jen celé lískáče a včera jsem koupila vlašské v pytlíku vyloupané :).
    No nic, klušu do lékárny pro homeopatika a třeba seženu na farmářských trzích vlašáky. To budou koukat až jim řeknu, že chci jen skořápky :-DD

    • To zelí už chápu, zpráskám ho a rozdrtím do směsi. Mouka je asi jedno jaká, že ano?
      A ta sojovka je pro dvouleté dítě potřeba v kuzu? nestačí jen voda, kuzu a ovocenka?
      Já moc děkuji

      • Ali, i v knížce od pí Strnadelové píšou:
        na horečku kuzu a vytlačenou šťávu z jablka, já ho tam dávala nastrouhané, chvíli s tím kuzu jsem vařila…to dětem chutná…Upřímně já si nedávno dávala kuzu se sojovkou a švěstičkou, a dala jsem to jen 2x, to mi fakt jako moc nejede…tato úprava se sojovkou je prý pro starší děti..?? a je i při průjmu a rekonvalescenci…

        • Děkuji Žakale.
          I tady na stránkách je psáno se sojovkou a jo, je to fujka a ještě umeboshkou….bléééé :-). Malá bude mít ve čt 2 roky a má tři týdny kašel a barevnou rýmu. Pí doktorka říkala prostě kuzu. Co jsem si vyčetla z knížek, tady na JJ a co říká strejda Gugu…
          Malá má k tomu i homeopatika, obklad z brambor a odvar ze slupek vlašáků…něco určitě zabere i bez sojovky :-DD
          Děkuji moc!

      • Ali, obklad se dělá takto https://www.jimejinak.cz/bramborovy-obklad-prvni-pomoc-nejen-pro-urazy-a-pohmozdeniny-2/ jak se tam dočteš, tak to připevňujeme obinadlem, šátkem nebo větší plínkou. Děti posadit nebo položit a číst jim pohádku. Vlašáky možná leží někde okolo na zemi, zrovna mají sezónu 😉 Ovocenku bych tam spíš nedávala, tam je potřeba ten jang, proto se tam dává pár kapiček sojovky, ovocenka má obrácenou energii. Kuzu nemá chuť, není hnusné, možná jí to bude chutnat, naše děti to milují, jen nemít předsudky a taky moc nediskutovat, je to prostě potřeba.

        • Děkuji moc, Evi. Vlašáky jsem včera holt koupila a příště si budu skořápky skladovat, to prošlo a něco vypila. I kuzu chutnalo s ovocenkou i samotné…překvapivě. Obklad vydržel asi 5 minut, ale lepší něco než nic.
          Moc děkuji za rady, já mám doma knížky od Vlaďky a Dáši a tady se dá dohledat hodně, to je super.
          Dřív jsem hlavně jen vařila a dávala homeopatika, na babské rady jsem moc nedala. Přijde mi, že od roku 2014 co jsem tu byla v Jarní očistě poprvé to tak nějak všechno docvaklo komplet až letos a beru to vážně a dělám se vším všudy. Sice to trvalo…poprvé jsem u Vlaďky byla snad v roce 2006!! Ale hlavně, že to dozrálo. Jsem sakra zralý ovoce :-D

  2. Chci se zeptat, co se dá použít místo sádla? Už dlouho ho v domácnosti nevedeme. Šel by kokosový tuk nebo bambucké máslo?
    A pak ještě k tomu bramborovému obkladu firt nechápu,jak je tam ten zelný list. Jakože tozmlácený na kousky? Nebo je furt v kuse, a jen je jako „talíř“ pro další ingredience? A pokud je to tak, tak se přikládá zelím na kůži nebo naopak dál od kůže?Předem děkuji!

  3. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční pečení se blíží. Usnadněte si ho se silikonovými formami Lurch s velkou slevou!
Další článekKrémová jáhlová kaše s kaštany