Ranní polévky jsou skvělým pohlazením a lékem pro žaludek a střeva. Tato je plná omega 3 mastných kyselin díky lněným semínkům, které navíc i polévku hezky zahustí a sladká díky řepě. Čím víc lnu dáte, tím pudinkovitější bude mít polévka konzistenci.

Ingredience
pro 1-2 porce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce arame řas
  • kousek červené řepy
  • 1 mrkev
  • pár růžiček květáku
  • 1 lžička miso pasty
  • 2 lžíce lněných nebo chia semínek (i víc)
  • 1 bobkový list
  • zeleninový vývar nebo voda
  • k dochucení: umeocet

Jak připravit zeleninovou miso polévku plnou omega3 mastných kyselin (len)

  1. V mixéru si úplně najemno rozmixujeme lněná semínka (na mouku).
  2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na šikmá kolečka a řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Do hrnce si dáme arame, zalijeme troškou vývaru nebo vody.
  4. Na arame dáme cibuli, mrkev, květák a nastrouhanou řepu.
  5. Zalijeme až po okraj zeleniny vývarem, přidáme bobkový list a dáme vařit.
  6. Až začne zelenina vřít, ztlumíme plamen a necháme vařit 10 minut.
  7. Pak přidáme namleté lněné semínko (čím víc ho dáte, tím bude polévka hustší až pudinková), umeocet a případně i zbylou obilovinu z lednice, aby se prohřála (ale nemusí být).
  8. Vaříme ještě 2 minuty.
  9. Odstavíme a v trošce polévky si rozmícháme miso pastu a vlejeme zpět do polévky.
  10. Zaděláme pokličkou a minutu necháme prolnout chutě. Pak lijeme do misek a zdobíme petrželkou.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti. Výborná je zejména ta sladká (batát, dýně, petržel atp.).
  • Do polévky můžete přidat i obilovinu, pokud vám samotná polévka nestačí k zasycení.
  • Pokud je venku zima, můžete přidat do polévky i šťávu ze zázvoru (v 9. kroku spolu s miso pastou).
  • Jestliže zrovna nemáte doma len nebo chcete změnu, můžete to samé udělat i s chia semínky. Mají stejné vlastnosti.

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...
  1. Našla jsem tenhle báječný recept v lednu, vařím pravidelně a můžu s čistým svědomím říct, že je to moje nejmilejší polévka – nejen ranní, díky hustotě jsem několikrát vařila i v poledne celé rodině, kde tradičně nejméně jeden člen nejásá, ale mi je to jedno, protože já jsem se bezkonkurečně zamilovala.
    Vařím místo květáku s brokolicí (v zimě byla častěji ke koupi) a jinak už nebudu, v zájmu pestrosti jsem si dala na oblíbené limit 1x týdně (právo veta máme doma na frekvenci 1x měsíčně) a pravidelně si ji dělám hned v pondělí ráno, déle nevydržím… dnes taky, mňam, toto je pro mě prostě objev roku (už v lednu)! Velký vděk objeviteli. :-D

    • Tak to je asi ta největší podstata jaké se kdy která naše polévka dočkala! ?? Díky!

  2. Polévka vypadá moc chutně. Ta červená barva jsem myslela že je z rajského protlaku, ale ten tam není uvedený. To ta řepa zbarví takhle krásně?

  3. Neměla jsem dýni a tak jsem přidala květák. Nečetla jsem pozorně recept a nakrájena dýni na malé kostičky, ale vůbec to nevadilo. Výborná polévka! Děkuji.

  4. Ahoj Ajko,
    zrovna dnes jsem měla chuť na řepovou polévku, už v posteli jsem na ni myslela. Mrkla jsem na naše stránky a hned jsem polévku zkusila.
    Je výborná a vůbec – všechny Vaše recepty vypadají skvěle, už jsem nějaké zkusila a všechny byly dobroty.
    Díky za ně:)
    Eva

  5. Jaky pouzivate mixer? A myjete seminka pred mixovanim? Asi ne, ze? Chtela bych je zacit pouzivat, ale nevim jak. Kdyz je pridam do obili, mam pocit, ze vyjdou z tela ve stejne podobe jak do neho prisla:) diky za rady

    • Já používám blender Omniblend. Má nože a motor stejný jako Vitamix, ale je o mnoho levnější ;-) Semínka ani nenamáčím, ani nemyji. Len totiž pouští sliz a z toho by vznikla spíš lepivá hmota – toho využívám při pečení jako náhradu vejce :-) Len by se vždy měl rozemlít před konzumací, jinak projde z těla ven a tělo ho nestráví. Dávám ho také do placek, palačinek, pečiva, knedlíků, obilí atp. Ale v polévce je můj favorit. Miluji tu hustou konzistenci.

    • Mě ty ranní polévky s rozmixovaným lnem moc chutnají. Když se ho dá více, tak je to jak puding – něco mezi kaší a polévkou :-D Občas tam přidám i trochu kvásku á la nočky / knedlíčky. To tomu dodá zase jinou chuť!

    • Tak různě… Většinou otevřu ledničku a něco mě napadne nebo jen stačí se zamyslet, na co mám vlastně chuť nebo vidím fotku a udělám to po svém :-D Já miluji veškeré tady ty sladké zeleniny – řepa, dýně, petržel, batát, mrkev! A kombinace řepa a dýně v této polévce je „nebe v hubě“ :-D

  6. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJemný křenový krém
Další článekFazolové Sábdži se zeleninou