Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Špičková polévka ze špiček

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčejné zeleninové polévky udělají polévku špičkovou.

Ingredience
4 porce
  • 3 hrsti špiček
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kus celeru
  • 1 stonek libečku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 lžíce bílé miso pasty
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • 1-2 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej
  • petrželka na posypání

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

Jak připravit miso polévku s houbami a omega 3

  1. Špičkám ustříháme nožičky, používat budeme jen kloboučky.
  2. Zahřejeme vývar a mezitím připravíme zeleninu.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubo, zelenou petrželku nasekáme na drobno.
  4. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a přidáme cibuli se solí a krátce orestujeme.
  5. Přidáme houby, kmín a sojovou omáčku a opět krátce orestujeme.
  6. Přidáme mrkev, petržel, česnek a celer a opět krátce orestujeme.
  7. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a stonek libečku a necháme vařit.
  8. Jakmile polévka začne vřít, stáhneme plamen a vaříme cca 15 minut.
  9. Do vypnuté polévky přidáme miso pastu a umeocet po troškách podle chuti.
  10. Přidáme nasekanou petrželku a podáváme.

Praktické

  • Polévku vařte tak dlouho, jak měkké chcete mít houby. Starší kousky se vaří déle, mlaďounké stačí pár minut. Někdo má rád houby křupavé, což zrovna špičky jsou, někdo raději měkoučké. Podle toho upravte dobu varu.

Obměna

  • Špičky můžeme zaměnit za žampiony či jiné houby, ale nebude to tak pěkně vonět.
  • Miso pastu můžete vynechat a dochutit kváskem nebo více osolit na začátku.
  • Polévku také můžete zjemnit přidáním lžíce rostlinné smetany.
  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti, zásob v lednici a sezóny.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Mila Beata
7. 2. 2022

Mnaaaam♥️ Akorat marne hledam nudle v ingrediencich a v popisu, tam je napsano , jak prioravit miso polevku s nudlemi 😂😂😂 a taky Plha Se hlasi, v ingrediencich je
Cesnek a v popisu neni

Nicmene mnam mnam mnam ah takova dobrota ♥️

pzajickova
8. 9. 2020

Evi, prosim, byla bys tak moc laskava a mohla bys pridat k receptu i fotografii tech houbicek “spiček” dekuji moc :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...
5
11

Kapustová polévka

Jednoduchý recept na klasickou českou kapustovou polévku, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník. Je výborná – pohladí na těle i na duši.

Bezlepkový čirokový kváskový chléb

I bezlepkáři si mohou dopřát skvělý kváskový chléb! Stačí jen vyměnit lepkovou mouku za bezlepkovou. Není třeba žádných speciálních mouk nebo surovin. Tent...

Palačinky z quinoi. Bez mouky a plné bílkovin.

Vláčné, nadýchané, s jemnou luxusní oříškovou chutí, a navíc plné kompletních bílkovin. To jsou tyto palačinky. Není třeba žádná mouka, ani vejce, jen kval...

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Restované nudle na tymiánu se zeleninou a fazolemi

Přebytek cuket a dýní krásně zužitkujete v tomto receptu. Hodí se jako rychlovka k večeři a chutná malým i velkým.