Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčejné zeleninové polévky udělají polévku špičkovou.

Ingredience
4 porce
  • 3 hrsti špiček
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kus celeru
  • 1 stonek libečku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 lžíce bílé miso pasty
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • 1-2 lžíce umeocta
  • sůl
  • olej
  • petrželka na posypání

Jak připravit miso polévku s nudlemi a omega 3

  1. Špičkám ustříháme nožičky, používat budeme jen klobučky.
  2. Zahřejeme vývar a mezitím připravíme zeleninu.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubo, zelenou petrželku nasekáme na drobno.
  4. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a přidáme cibuli se solí a krátce orestujeme.
  5. Přidáme houby, kmín a sojovou omáčku a opět krátce orestujeme.
  6. Přidáme mrkev, petržel a celer a opět krátce orestujeme.
  7. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a stonek libečku a necháme vařit.
  8. Jakmile polévka začne vřít, stáhneme plamen a vaříme cca 15 minut.
  9. Do vypnuté polévky přidáme miso pastu a umeocet po troškách podle chuti.
  10. Přidáme nasekanou petrželku a podáváme.

Praktické

  • Polévku vařte tak dlouho, jak měkké chcete mít houby. Starší kousky se vaří déle, mlaďounké stačí pár minut. Někdo má rád houby křupavé, což zrovna špičky jsou, někdo raději měkoučké. Podle toho upravte dobu varu.

Obměna

  • Špičky můžeme zaměnit za žampiony či jiné houby, ale nebude to tak pěkně vonět.
  • Miso pastu můžete vynechat a dochutit kváskem nebo více osolit na začátku.
  • Polévku také můžete zjemnit přidáním lžíce rostlinné smetany.
  • Zeleninu můžeme měnit dle chuti, zásob v lednici a sezóny.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...
    • Nemám je nafocené zvlášť, Pavli, ale mrkni na internet, zadej si špička obecná a hned ji uvidíš. Pozná se podle typického mřížování zespoda – střídají se dlouhé a krátké listy, nožka skoro nejde přetrhnout a mají nezaměnitelnou vůni.

        • Nejvíc ji mají lidi na zahradě, pak bývá na loukách, roste v trávě. A když ji nenajdeš, tak si tam dej jakékoli jiné voňavé houby, teď po dešti zase budou ;-)

  1. Ahoj, kde prosím shanite miso pastu? Ve všech obchodech se na mne dívají jako na blázna. A přitom miso polévka je taaak výborná.

    • Dost podobně, jako slepičí vývar, to i chutnalo, jen to krásně vonělo po těch houbách. Jsou takové malinké, mají skutečně trošku špičku a zespodu ty listy se střídají krátké a dlouhé. Pozná se i podle toho, že nožička se dá zauzlovat a nezlomí se :-)) No a velmi intenzivně voní. Lidé je mívají v zahradách, roste na plích, prostě v trávě.

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)
Další článek9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!