Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčejné zeleninové polévky udělají polévku špičkovou.
Ingredience
4 porce

- 3 hrsti špiček
- 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus celeru
- 1 stonek libečku
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 2 bobkové listy
- 1-2 lžíce bílé miso pasty
- 1-2 lžíce sojové omáčky
- 1-2 lžíce umeocta
- sůl
- olej
- petrželka na posypání
Jak připravit miso polévku s nudlemi a omega 3
- Špičkám ustříháme nožičky, používat budeme jen klobučky.
- Zahřejeme vývar a mezitím připravíme zeleninu.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubo, zelenou petrželku nasekáme na drobno.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a přidáme cibuli se solí a krátce orestujeme.
- Přidáme houby, kmín a sojovou omáčku a opět krátce orestujeme.
- Přidáme mrkev, petržel a celer a opět krátce orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a stonek libečku a necháme vařit.
- Jakmile polévka začne vřít, stáhneme plamen a vaříme cca 15 minut.
- Do vypnuté polévky přidáme miso pastu a umeocet po troškách podle chuti.
- Přidáme nasekanou petrželku a podáváme.
Praktické
Polévku vařte tak dlouho, jak měkké chcete mít houby. Starší kousky se vaří déle, mlaďounké stačí pár minut. Někdo má rád houby křupavé, což zrovna špičky jsou, někdo raději měkoučké. Podle toho upravte dobu varu.
Obměna
- Špičky můžeme zaměnit za žampiony či jiné houby, ale nebude to tak pěkně vonět.
- Miso pastu můžete vynechat a dochutit kváskem nebo více osolit na začátku.
- Polévku také můžete zjemnit přidáním lžíce rostlinné smetany.
- Zeleninu můžeme měnit dle chuti, zásob v lednici a sezóny.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
Evi, prosim, byla bys tak moc laskava a mohla bys pridat k receptu i fotografii tech houbicek „spiček“ dekuji moc :-)
Nemám je nafocené zvlášť, Pavli, ale mrkni na internet, zadej si špička obecná a hned ji uvidíš. Pozná se podle typického mřížování zespoda – střídají se dlouhé a krátké listy, nožka skoro nejde přetrhnout a mají nezaměnitelnou vůni.
Evi, dekuji, tak uz vim a roste od dubna do listopadu, tak snad jeste nekde najdu. Preji ti krasny den
Nejvíc ji mají lidi na zahradě, pak bývá na loukách, roste v trávě. A když ji nenajdeš, tak si tam dej jakékoli jiné voňavé houby, teď po dešti zase budou ;-)
Ahoj, kde prosím shanite miso pastu? Ve všech obchodech se na mne dívají jako na blázna. A přitom miso polévka je taaak výborná.
Ve zdravé výživě nebo v eshopech se zdravou výživou. Klubáci mají slevy 12% až 25% viz https://www.jimejinak.cz/kategorie/vyhody-pro-cleny/aktualni-vyhody/
Špičky neznám, ale pohledám. Ta polévka vypadá luxusně – žlutá, s oky – jako slepičí. Mňam.
Dost podobně, jako slepičí vývar, to i chutnalo, jen to krásně vonělo po těch houbách. Jsou takové malinké, mají skutečně trošku špičku a zespodu ty listy se střídají krátké a dlouhé. Pozná se i podle toho, že nožička se dá zauzlovat a nezlomí se :-)) No a velmi intenzivně voní. Lidé je mívají v zahradách, roste na plích, prostě v trávě.