umeocet
Černé fazole s ovsem
Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři...
Prokládaná quinoa s růžovou salsou
Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně...
Veganský „rybí“ salát
Máte rádi rybí chuť, zbývá vám řasa kombu třeba z výroby kimchi nebo z vaření luštěnin? V tom případě je tento slano-kyselý „rybí“ salát...
Ďábelské fazole s červenou rýží
Barva ohně, tepla ... červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní jídlo...
Voňavý citronový čirok s čočkou
Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní citrónu....
Polévka z bílé quinoi
Tato hustá a kořeněná polévka vás určitě zahřeje. Je jednoduchá na přípravu, ale neošiďte jí o koření.
Novoroční čočková polévka
Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do...
Tokyo balls (bezlepkové)
Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat...
Vánoční bezlepková kyselica trochu jinak
Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy...
Sváteční zapečené nadívené žampiony s čočkou a rýží
I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?
Sváteční hrstková polévka s houbami shiitake
O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?
Pyramidy s indickou čočkou
Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v...
Halušky miš maš
Mám ráda jídla typu "míchanice", tady je jedna z mých oblíbených. Pokud si uvaříme oves s předstihem, je jídlo i poměrně rychle hotové.
Bílá quinoa na červeno
Velmi jednoduché a lahodné jídlo, které zaujme na první pohled svou atraktivní barvou. A co teprve, až ho ochutnáte!
Špičková polévka ze špiček
Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a...
Rýžová kaše s červenou řepou a wasabi
Super snídaně pro pozdní léto a začátek podzimu. Tahle porridge vám určitě trochu připomene sushi. Velký podíl na to má gomasio, tamari a wasabi.
Smetanové fazole s červenou řepou
Jídlo jako dělané pro milovníky červené řepy. Krémové a vynikající, navíc krásně barevné.
Thajský mrkvový krém
Lahodná krémová polévka zasytí, je vhodná při redukci váhy a pomůže vám dostat zeleninu do dětí.
Indické Casserole s mungem
Caseroole je rychle hotové a velmi chutné. Testováno na sousedech.
Škola vaření: Jak na polévky v 5 krocích
Pojďte se stát expertem na polévky a překvapte rodinu a hosty. Miso polévky, krémové, obědové, zeleninové, luštěninové, tradiční i netradiční. Naučte se základní jednoduchý...
8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání
Trápí vás nadýmání a trávicí problémy, i když jíte zdravě? Mrkněte na tyto tipy, jestli neděláte některou z následujících častých chyb...
Umeocet
Umeocet je skvělý pomocník v kuchyni. Pokrm nejen okyselí, ale také osolí a navíc má mnoho zdravotních benefitů.
Velký přehled druhů octů a jejich použití v kuchyni. Víte, kdy...
Ocet je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem při dochucování pokrmů. Dokáže z obyčejného jídla udělat opravdovou lahůdku. Dnešní trh nabízí nepřeberné množství různých druhů octů...
Fermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné
Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologické....
Nudlová miso polévka Husťačka. Nabitá omega3 mastnými kyselinami
Máte rádi husté omáčky? Pak budete stejně jako my nadšení z této husté nudlové polévky. Navíc je plná tolik potřebných omega 3 mastných kyselin.
Fazole v osvěžující citrónové omáčce
V letních dnech je třeba osvěžení a ochlazení. Na to se skvěle hodí právě citron. Už jste ho zkoušeli použít celý i s kůrou...
Slovníček zdravé výživy. Odteď už budete vědět, o co jde!
Zdravá výživa je plná cizích a záhadných slov. Víte co znamená třeba kimpira, congee, gomasio, kuzu nebo mochi? Připravili jsme pro vás podrobný slovníček...
Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu
Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala...
Dokonalý mazací paprikový „sýr“ (bez mléka). Ze 4 ingrediencí.
Tato pomazánka je tak luxusní, že i návštěvy, které nejí zdravě, se oblizují a chtějí recept. Stačí vám na něj 4 ingredience a do...
Fazolová kaše
Zkuste si připravit fazole trochu jinak - ve formě kaše! Skvělá jako příloha k pečené nebo dušené zelenině.
Brokolicové kari špaldotto s mungo
Stačí pár ingrediencí a moc dobrý, rychlý a jednoduchý recept na světě. Takové miluji. V tomto se kombinuje moje oblíbené ingredience: špaldové kroupy, brokolice,...
Kovbojské fazole s rýží
Pokud hledáte rychlý, ale zároveň zdravý, dobrý a sytý recept na večeři, pak zkuste tyto kovbojské fazole. Doporučujeme podávat s rýží. Zaručeně bude chutnat...
Coleslaw salát
Velmi populární studený zelný salát s holandským původem. Je jednoduchý, rychlý a na jeho přípravu vám postačí pár surovin.
Našlehaný česnekový tofu dip
Jemně česnekový dip nejen k zelenině, dá se mazat na chléb nebo použít jako krémovou omáčku na těstoviny.
Opěvovaná probiotika: dělají více škody, než užitku
Probiotika se až doteď považovala za velmi přínosná. Ale v poslední době se začíná objevovat čím dál tím více výzkumů, které ukazují, že s...
Čočkový salát
Čočkový salát se poprvé proslavil ve francouzských michelinských restauracích. A je vážně na hvězdičku!
Pařížský salát
Světoznámý salát, jehož původ sahá na konec 19. století, je opravdu chuťovým zážitkem. Připravte se na harmonické spojení jablka, celeru, salátu, hrozinek a ořechů...
Naložené sedmikrásky
Naložte si sedmikásky. Je to snadné, rychlé a chutné. A taky tím můžete šikovně zaměstnat děti, sbírat sedmikrásky a dávat je do lahvičky je...
Potraviny pro zdravá střeva, které bychom měli jíst pravidelně
Střeva mají mnohem větší význam, než si myslíte. Neřídí pouze trávení potraviny, ale také vaši imunitu, hubnutí, myšlení, náladu i spánek. Proto je třeba...
10 tipů, jak jednoduše snížit denní příjem soli
Jedna čajová lžička (5 g). To je maximální doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka. Tuto hranici ale každý den několikanásobně překračujeme, když konzumujeme...
Nápoje – kolik, jak, kdy a co pít
Co je vhodné pít v létě a co v zimě? Kolik je to správné množství? Jak poznáme, zda pijeme málo či se přepíjíme? Jakou...
Čočkový salát s řepou
Výborný teplý zdravý a kompletní salát plný vitamínů a železa z červené řepy a bílkovin z čočky. Skvělý i s sebou do školy nebo...
Křenový smetanový dip (bez laktózy)
Křen má antibiotické a desinfekční účinky na lidský organismus. Pomáhá posílit organismus a léčit rýmy, nachlazení, kašel a záněty dýchacích cest. Tento lahodný dip...
Sladko-kyselá zálivka
Klasická česká sladko-kyselá zálivka do okurkového nebo rajčatového salátu. Zcela bez cukru!
Marinované česnekové tofu
Namarinované natural tofu je luxusní ingredience do salátů, polévek a teplých jídel, perfektní je do jednohubek místo sýrů. Ale hodí se jako mlsání i...
Řepová miso polévka plná omega3
Ranní polévky jsou skvělým pohlazením a lékem pro žaludek a střeva. Tato je plná omega 3 mastných kyselin díky lněným semínkům, které navíc i...
60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření
Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z...
Webinář: Jak na vyhnout jarní únavě
V záznamu živého vysílání prozradíme, jak se vyhnout typickým jarním nemocem (únava, ekzémy, bolesti hlavy a zad, menstruační bolesti), jarním náladám (nevrlost, vztek, vznětlivost)...
Pražené slunečnicové semínko s umeoctem
Slunečnicová semínka zakápnutá trochou umeocta je výborné zobání na stůl pro hosty.
Rychlo- kvašený salát z daikonu
Velmi jednoduchý salát hotový během pár minut. Výtečně se hodí ke všemu smaženému. Jeho lehce štiplavá chuť pomáhá snadno trávit tuky.