Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Osvěžující kuskus

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a podávat jako monoporci při různých hostinách a podobných příležitostech.

Ingredience
2 porce
  • 100 g  celozrnného kuskusu
  • 100 g vody
  • olivový olej
  • cukety
  • mrkev
  • řepa
  • česnek
  • červená cibule
  • cucamelon
  • okurka
  • umeocet
  • kešu krém
  • sůl
  • pažitka

Loňský rok jsem se rozhodla radikálně změnit v mém životě vše, co se dá. Hlavní změnu jsem se rozhodla udělat na svém...

Jak připravit osvěžující kuskus se zeleninou

  1. Nejprve, klidně i den předem si připravte kešu krém. Recept zde.
  2. Nakrájejte na malé kostičky řepu, mrkev, cibuli, rozpulte cucamelon a dejte marinovat do umeocta a olivového oleje klidně na pár hodin.
  3. Připravte kuskus zalitím 100 g kuskusu 100 g vody. Nechte stát 5 minut a pak osolte.
  4. V pánvi rozplate olej a přidejte prolisovaný česnek, potom na kostičky nakrájenou cuketu, osolte a osmahněte prudce pár minut.
  5. Na dno skleničky dejte vrstvu kuskusu, na něj cuketu, pak kuskus s marinovanou zeleninou. Poslední vrstva je marinovaná zelenina s kešu krémem, plátky okurky, posypané pažitkou.
  6. Podávejte při pokojové teplotě.

Praktické

  • Počítejte 50 g kuskusu na 1 porci. Ostatní zeleninu dejte podle vaší chuti. Nic nemusíte v tomto případě vážit.
  • Vhodné jídlo do krabičky.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový kuskus.

Obměna

  • Tento recept je spíš inspirační. Pokud nemáte cucamelon, můžete ho nahradit okurkou nakládačkou.
  • To samé platí o řepě. Já použila odrůdu bílo červenou, zůstane pěkně růžová a neobarví všechno, jako řepa červená. Můžete místo ní použít vodnici nebo daikon.

Děti

  • Pokrm obsahuje tvrdé kousky zeleniny. Spíše pro větší děti.

 

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

140
66

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.