Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Osvěžující kuskus

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a podávat jako monoporci při různých hostinách a podobných příležitostech.

Ingredience
2 porce
  • 100 g  celozrnného kuskusu
  • 100 g vody
  • olivový olej
  • cukety
  • mrkev
  • řepa
  • česnek
  • červená cibule
  • cucamelon
  • okurka
  • umeocet
  • kešu krém
  • sůl
  • pažitka

Myslela jsem si, že jím zdravě a vařila jsem podle svého nejlepšího přesvědčení. Ale váha šla pořád nahoru a břicho s...

Jak připravit osvěžující kuskus se zeleninou

  1. Nejprve, klidně i den předem si připravte kešu krém. Recept zde.
  2. Nakrájejte na malé kostičky řepu, mrkev, cibuli, rozpulte cucamelon a dejte marinovat do umeocta a olivového oleje klidně na pár hodin.
  3. Připravte kuskus zalitím 100 g kuskusu 100 g vody. Nechte stát 5 minut a pak osolte.
  4. V pánvi rozplate olej a přidejte prolisovaný česnek, potom na kostičky nakrájenou cuketu, osolte a osmahněte prudce pár minut.
  5. Na dno skleničky dejte vrstvu kuskusu, na něj cuketu, pak kuskus s marinovanou zeleninou. Poslední vrstva je marinovaná zelenina s kešu krémem, plátky okurky, posypané pažitkou.
  6. Podávejte při pokojové teplotě.

Praktické

  • Počítejte 50 g kuskusu na 1 porci. Ostatní zeleninu dejte podle vaší chuti. Nic nemusíte v tomto případě vážit.
  • Vhodné jídlo do krabičky.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový kuskus.

Obměna

  • Tento recept je spíš inspirační. Pokud nemáte cucamelon, můžete ho nahradit okurkou nakládačkou.
  • To samé platí o řepě. Já použila odrůdu bílo červenou, zůstane pěkně růžová a neobarví všechno, jako řepa červená. Můžete místo ní použít vodnici nebo daikon.

Děti

  • Pokrm obsahuje tvrdé kousky zeleniny. Spíše pro větší děti.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.