Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýžový krém s houbami a tofu

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčkou s houbami.

Ingredience
1 porce
  • 80 g rýže ribe
  • přírodní tofu
  • houby Cyclocybe aegerita (nebo jiné)
  • slunečnicový olej
  • červená cibule
  • česnek
  • kurkuma
  • sladká paprika
  • kmín
  • semínka černuchy (černý kmín/nigella sativa)
  • čerstvá petrželka
  • lahůdkové droždí
  • konopná semínka
  • kukuřičný škrob
  • umeocet
  • tamari

Jak připravit křupavé tofu a houbami a rýžovou kaší

  1. Připravte si rýžovou kaši tak, jak jste zvyklí. Já používám program “Kaše” v rýžovaru.
  2. Do pánve nalijte olej, přidejte kmín, nakrájenou cibuli, semínka černuchy a mletou papriku. Jemně osmahněte, aby cibule zesklovatěla. Poté přidejte prolisovaný česnek, kurkumu a restujte dalších pár sekund.
  3. Nyní přidejte houby, opět osmahněte, promíchejte s trochou vody a pokračujte ve vaření, dokud nejsou houby uvařené.
  4. Nyní dochuťte umeoctem a lahůdkovým droždím. Promíchejte a posypte petrželkou.
  5. Tofu nakrájejte na kostky a obalte v kukuřičném škrobu. 
  6. Do pánve nalijte velmi málo oleje, rozpalte ho a přidejte tofu a orestujte, aby bylo ze všech stran pěkně zlatavé.
  7. Jakmile je rýžový krém uvařený, přidejte houbovou omáčku, křupavé tofu, posypte konopnými semínky a lehce pokapejte tamari.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
  • Na obalení tofu je nejlepší kukuřičný škrob. Tofu bude krásně křupavé.

Obměna

  • Použijte jakoukoliv rýži.
  • Můžete použít jakékoliv houby.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Nadívané Portobello

Rychlý a chutný recept na zapečené plněné žampiony plněné směsí z fazolí.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...