Žiji již dlouhé roky ve Francii. Vždy jsem byla přesvědčená, že se stravuji vyváženě a neměla jsem pocit, že dělám něco špatně. Pak jsem narazila na Jíme Jinak a brzy jsem poznala, že to je ta správná cesta. I když jsem nikdy neměla žádné velké potíže, díky Jíme Jinak se cítím o moc lépe, na těle i na duši. A co na to můj muž a synové?

Myslela jsem si, že jím dobře

Již 17 let žiji ve Francii. Vystudovala jsem školu zaměřenou na agro průmysl a potravinářství, krátce jsem pracovala v bio výrobně tofu a veganských výrobků. Jedla jsem podle mě vyváženě, minimum masa a nebyla jsem veganka, ale když jsem jednoho dne narazila na rozhovor Evy Cikrytové pro Reflex, spadla mi čelist. Šla jsem se podívat na její stránky a musím říct, že se vším jsem na 100 % nesouhlasila. Potom jsem zkusila vyřadit nedoporučené potraviny a už po třech dnech jsem věděla, že na tom opravdu něco je. Všechna ta léta různých pomíjivých poznatků a rádoby pravd.

Jak se dívám na potravinářský byznys

Pravda je ta, že potravinářský průmysl má jeden jediný záměr, a to PRODÁVAT. Jsou zavedena nevyčíslitelná množství zákonů, směrnic, vyhlášek a certifikačních norem, ale to vše je jen na povolení používání různých chemikálií, bakterií, enzymů, proteinů a spousty dalších různorodých látek ve vší legalitě. Lidské zdraví je zde na druhé koleji. Ve skutečnosti nikdo neví, jak budou lidé v dlouhodobém horizontu reagovat na každodenně pojídané cizí látky a jejich koktejlový efekt.

Nic mi nebylo a přesto je mi o moc líp

Zpátky ke mně. Žádné zdravotní potíže ani jakékoli problémy s váhou jsem nikdy neměla, pokud nepočítám 3/4 kila navíc po dvou dětech, přičemž se domnívám, že při výšce 168 cm je 58/59 kg normál. A světe div se. Cítila jsem se líp. Vyrovnanější v hlavě, přestaly mi trnout zuby, žádný neobvyklý výtok, menší hlad mezi jídly a více energie. Váha se nakonec ustálila opět na té předporodní. V bříšku mi je tak příjemně a nepobolívá a nenafukuje se, jak se to někdy stávalo po některých pokrmech.

Moji kluci se mnou baští jinak a jsou ve formě

Moji kluci (9 a 6 let) i manžel změnu přijali velmi dobře. Vůbec jsem se s nimi o nějakých změnách nebavila, prostě jsem servírovala. Popravdě řečeno, jídla vypadala dost podobně jako předtím, jedli jsme hlavně rýži a okrajově brambory a zřídka i těstoviny. Vždy jsme k tomu měli hory zeleniny a občas nějaké kuřecí, krůtí nebo kachní, či jiné maso. To jsem tedy vyřadila, brambory nahradila batáty a těstoviny kupuji jen lepší kvality a jíme je stejně dost vzácně. Že v jídlech není žádné vejce ani mléko ani nepoznali. Doma baští jak o závod. Kluci jsou ve formě, mají krásně vykreslené svaly (takže bílkoviny určitě nechybí), ve škole jim to myslí, jsou plní energie a moc rádi se zapojují do kuchyně. Už ani nevím, co je to ta hnusná zelená rýma, co jim dříve tekla z nosu. 

Jak se stravují Francouzi

Dezerty mají také úspěchy. Francouzi si potrpí po jídle na dezerty. Obecně si myslím, že jedí více zeleniny v porovnání s Čechy, ale jinak to žádná sláva není. Tuny masa, hodně vepřového, vnitřnosti, máslo, smetana, mléčné výrobky, samozřejmě sýry, pořád samá mouka (těstoviny, chléb, sladké pečivo)…Je tu také problém s nadváhou, a to i u malých dětí.

Návštěvy se olizují

Jak se na nás dívá okolí? Když se jich to netýká přímo, tak je jim to šumafuk. Když nás někdo zve, tak se většinou snaží připravit něco, co bychom snědli, a i když to není úplně takové, jako doma, ta snaha se počítá. A když jiní jedí u nás, tak se obecně olizují. Ve škole je výběr bez masa a dá se to.
A sladkosti? Doma prostě nejsou a když jim nabídnou kamarádi, tak si občas zobnou a pak zjistí, že jim to vlastně nechutná a pokušení jednoduše vymizí.

Nazpátek už to nejde. Jakmile si dáme něco, co jsme jedli dříve, tělo to prostě odmítá. Víme, že jsme opravdu na té správně cestě. Jen tak dál a veliké díky celému týmu Jíme Jinak! 

Alžběta

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNarozeninový dort dle JJ
Další článekNewsletter – Pátý týden