Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Jogurtové curry s cuketou

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Cuketová sezóna je tu a proto přinášíme další nápad, jak jejich úrodu využít. Toto lehké jogurtové kari vonící indickým kořením budete mít připravené během chvilky a můžete do něj použít i větší přerostlejší cukety.

Ingredience
  • cuketa
  • zelené fazolky
  • 4 lžíce sójového jogurtu řeckého typu 
  • olej
  • kmín
  • černá hořčičná semínka
  • sušené kari listy
  • asafoetida
  • garam masala
  • kurkuma
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • 1 lžíce cizrnové mouky
  • pažitka
  • citrónová šťáva

Jak připravit cuketové curry se zelenými fazolkami

  1. Cizrnovou mouku předem rozmíchejte v šálku vody.
  2. Zelené fazolky očistěte, uvařte a nechte stranou.
  3. Na pánvi rozpalte olej a přidejte dejte olej, cibuli a nakrájenou cuketu. Přidejte kmín, hořčičné semínko, asafoetidu, kari listy a orestujte.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.
  5. Do pánve přilijte cizrnovou mouku rozpuštěnou ve vodě. Osolte, přidejte kurkumu, garam masalu, gochugaru, promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 20 minut.
  6. Po 20 minutách přidejte zelené fazolky, promíchejte a vařte dalších pár minut. Regulujte si hustotu omáčky, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody.
  7. Nakonec přilijte jogurt a citrónovou šťávu, promíchejte a ještě pár minut povařte. Posypte pažitkou a podávejte s rýží nebo indickým chlebem.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Do tohoto receptu můžete využít větší cukety.

Obměna

  • Místo gochugaru přidejte jakékoliv chilli.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko děkuji za dnešní oběd, byla to mňamka 🙂👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Chutney z divokých žlutých rajčátek

Indická kuchyně je tak variabilní a recept se vždy liší oblasti k oblasti, město k městu, od rodiny k rodině. Tohle je na indické kuchyně skvělé a člověk s...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...