Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Jogurtové curry s cuketou

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Cuketová sezóna je tu a proto přinášíme další nápad, jak jejich úrodu využít. Toto lehké jogurtové kari vonící indickým kořením budete mít připravené během chvilky a můžete do něj použít i větší přerostlejší cukety.

Ingredience
  • cuketa
  • zelené fazolky
  • 4 lžíce sójového jogurtu řeckého typu 
  • olej
  • kmín
  • černá hořčičná semínka
  • sušené kari listy
  • asafoetida
  • garam masala
  • kurkuma
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • gochugaru (chilli na kimchi)
  • 1 lžíce cizrnové mouky
  • pažitka
  • citrónová šťáva

Mirka už delší dobu nejí cukr, bílou mouku, maso a z větší části ani mléčné výrobky. O to víc ji překvapilo, že za po...

Jak připravit cuketové curry se zelenými fazolkami

  1. Cizrnovou mouku předem rozmíchejte v šálku vody.
  2. Zelené fazolky očistěte, uvařte a nechte stranou.
  3. Na pánvi rozpalte olej a přidejte dejte olej, cibuli a nakrájenou cuketu. Přidejte kmín, hořčičné semínko, asafoetidu, kari listy a orestujte.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.
  5. Do pánve přilijte cizrnovou mouku rozpuštěnou ve vodě. Osolte, přidejte kurkumu, garam masalu, gochugaru, promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 20 minut.
  6. Po 20 minutách přidejte zelené fazolky, promíchejte a vařte dalších pár minut. Regulujte si hustotu omáčky, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody.
  7. Nakonec přilijte jogurt a citrónovou šťávu, promíchejte a ještě pár minut povařte. Posypte pažitkou a podávejte s rýží nebo indickým chlebem.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Do tohoto receptu můžete využít větší cukety.

Obměna

  • Místo gochugaru přidejte jakékoliv chilli.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko děkuji za dnešní oběd, byla to mňamka 🙂👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Jemný patizonový krém

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochuj...

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...