- 1 cibule
- 1 pórek
- 1 hrnek vařených černých fazolí
- 1/3 hrnku vody z fazolí (vývar nebo voda)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky (dospělí mohou dát část pálivé)
- 1 lžička sojové omáčky
- sůl
- olej
Jak připravit černé fazole na česneku
- Fazole přes noc namočíme a druhý den vaříme v čerstvé vodě s kouskem řasy kombu v tlakovém hrnci 1 hodinu.
- Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, pórek na jemné proužky a česnek nasekáme na drobno.
- V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli a osolíme. Společně chvíli restujeme a přidáme pórek, kmín a papriku.
- Občas promícháme a po 5 minutách přidáme uvařené fazole, vodu z fazolí, sojovou omáčku a na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 10 minut.
- Podle potřeby můžeme dosolit sojovou omáčkou nebo umeoctem.
- Voda se v podstatě vstřebá, ale můžeme i zahustit – rozmícháme v trošce studené vody kuzu nebo kukuřičný škrob a zavaříme 2 minuty do fazolí.
Obměna
- Když změníme zeleninu a koření, dostaneme úplně jiné jídlo, ale základ budou černé fazole.
Kombinujeme
- Pokud chceme kompletní talíř, podáváme fazole s obilovinou a můžeme přidat ještě další zeleninu. My jsme fazole podávali s jáhlovou batátovou kaší, pečenou zeleninou a troškou zeleniny syrové a kvašené.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme koření, sůl a dochucovadla.
- Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Dnes som zopakovala včerajší obed,zase paráda_prvý krát som jedla veľkú švábku a páči sa mi,že sa lepšie dá hrýzť ako menšie druhy🙂
Našel jsem ve špajzu zbytek černých fazolí a tak to byla jasná volba 😀
Kukuřičný kuskus, napařená mrkev, posypka gomasio a naklíčené mungo fazolky.