Fazole černá ledvina má mírně nasládlou chuť, proto si ji můžeme dovolit pěkně okořenit. Teď v zimě, kdy jíme fazolí ještě více než jindy v roce, jsem nešetřila česnekem a paprikou. Jídlo bylo hotové za 15 minut, protože fazole jsem měla uvařené předem. Pochutnali jsme si náramně a přesně podle ročního období.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 1 hrnek vařených černých fazolí
  • 1/3 hrnku vody z fazolí (vývar nebo voda)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky (dospělí mohou dát část pálivé)
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sůl
  • olej

Jak připravit černé fazole na česneku

  1. Fazole přes noc namočíme a druhý den vaříme v čerstvé vodě s kouskem řasy kombu v tlakovém hrnci 1 hodinu.
  2. Cibuli pokrájíme na drobné kostičky, pórek na jemné proužky a česnek nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli a osolíme. Společně chvíli restujeme a přidáme pórek, kmín a papriku.
  4. Občas promícháme a po 5 minutách přidáme uvařené fazole, vodu z fazolí, sojovou omáčku a na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 10 minut.
  5. Podle potřeby můžeme dosolit sojovou omáčkou nebo umeoctem.
  6. Voda se v podstatě vstřebá, ale můžeme i zahustit – rozmícháme v trošce studené vody kuzu nebo kukuřičný škrob a zavaříme 2 minuty do fazolí.

Obměnacerne fazole na porku a cesneku

  • Když změníme zeleninu a koření, dostaneme úplně jiné jídlo, ale základ budou černé fazole.

Kombinujeme

  • Pokud chceme kompletní talíř, podáváme fazole s obilovinou a můžeme přidat ještě další zeleninu. My jsme fazole podávali s jáhlovou batátovou kaší, pečenou zeleninou a troškou zeleniny syrové a kvašené.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme koření, sůl a dochucovadla.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...
  1. Jo jo, ten my máme každý den 🙂 Snažím se, aby to nebylo stejné, takže si pochutnáváme.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČočka na kari s cuketou
Další článekObří cuketa z biozahrady