Domů > Nepřehlédněte

Štrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin

bez lepku
bez cukru
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Sice pochází z Rakouska, ale velmi dobře se uchytil i u nás. A zdomácněl natolik, že jich máme nespočet druhů. Ty naše jsou všechny ve zdravé variantě – bez cukru, bez mléka a bez bílé mouky. Některé i bezlepkové. Máme pro vás pár vychytávek a 12 tipů na sladké i slané zdravé náplně. Štrúdl je totiž i náš oblíbený moučník.

5 TOP těst na štrúdl

    Celozrnné těsto

    Ingredience:
    – 3 hrnky celozrnné špaldové mouky hladké
    – 3/4 hrnku kvalitního oleje
    – 3/4 – 1 hrnek vody
    – špetka soli

    1. Jako první smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme středně hutné těsto, se kterým se dobře pracuje.
    2. Pokud se drobí a je příliš suché přidáme trochu vody, pokud je moc mazlavé, snese ještě trochu mouky.
    3. Těsto necháme chvilku v ledničce odpočinout.
    4. Vyválíme plát a naplníme.

    Pivní těsto

    Ingredience:
    – 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
    – 125 g oleje
    – 200 ml piva
    – špetka soli

    1. Smícháme všechny ingredience na těsto.
    2. Rukama vytvoříme kuličku těsta.
    3. Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
    4. Vyválíme plát těsta a naplníme.

    Listové těsto

    Ingredience:
    Těsto č. 1:
    – 150 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
    – 250 g Alsanu (případně jiného, třeba kokosového tuku)
    Těsto č. 2:
    – 350 g hladké celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
    – 1/4 l vody
    – špetka soli

    1. Necháme v pokojové teplotě předem změknout tuk (alsan).
    2. Vytvoříme z tuku a mouky těsto č. 1, dáme ho do sáčku a necháme 2 hodiny v lednici.
    3. Vytvoříme těsto č. 2, které také zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočívat 2 hodiny.
    4. Vyválíme těsto č. 2 na velkou placku.
    5. Na něj položíme těsto č. 1 a opět vyválíme, přeložíme na čtvrtinu a znovu rozválíme tak dlouho, dokud těsta nejsou zcela spojená.
    6. Těsto dáme do sáčku a v lednici necháme do druhé dne odpočinout.
    7. Další den z těsta vyválíme cca 3 mm silný plát a naplníme.

    Vinné těsto

    Ingredience:
    – 150 g špaldové nebo jiné celozrnné mouky
    – 75 ml vlažné vody
    – špetka soli
    – 1 lžička vinného octa

    1. Zpracujeme veškeré suroviny, dokud nezískáme hladké těsto.
    2. To potřete olejem a necháme alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě.
    3. Vyválíme plát těsta a naplníme.

    Bezlepkové jáhlové těsto

    Ingredience:
    – 400 g uvařených a vychladlých jáhel
    – 50 g pohankové mouky
    – 50 g kukuřičné mouky
    – 20 g kukuřičného škrobu
    – Špetka soli
    – 1-2 lžíce oleje

    1. Jáhly (cca 100 g v suchém stavu v 200 g vody) si uvaříme na nejmenším plameni v poměru 1:2 cca 15-20 minut (hlídáme a pokud se vypaří voda, trošku přilijeme, aby se jáhly nespálily).
    2. Necháme je zcela vychladnout.
    3. Smícháme s ostatními ingrediencemi a vytvoříme těsto, pořád se bude trochu lepit.
    4. Lepí-li opravdu hodně, přidáme trochu mouky.
    5. Uděláme 2 koule a každou vyválíme mezi přeloženým pečicím papírem na obdélník tlustý asi 0,5 cm.
    6. Naplníme náplní, pomocí papíru zabalíme a opět pomocí papíru přeneseme na plech.

    Tipy:

    – aby náplň netekla: u ovoce, které by mohlo téct je dobré rozválené těsto před plněním podsypat např. mišutkou, obilnými klíčky, strouhankou, instantní kaší, nastrouhanými sušenkami bez cukru atp.
    ozdoba: před pečením můžete záviny ozdobit plátky mandlí, celými loupanými mandlemi nebo vlašskými ořechy.
    lesklé těsto: před pečením těsto potřete směsí oleje a rostlinného sirupu. Bude se krásně lesknout, jako kdyby tam bylo vajíčko.
    pečení: štrúdl se peče na 180°C 20-30 minut.
    – “pocukrování“: na pocukrování vychladlého závinu můžete použít sušené obilné mléko, sušený slad, kokosovou mouku, přirozeně sladké superpotraviny jako je yacon, mesquite, lucuma atp.

    Nejlepší náplně do závinu

    Náplň dělá štrúdl štrúdlem. Tradičními náplněmi jsou maková, ořechová, tvarohová a jablečná. Vyzkoušejte i netradiční náplně z jiného druhu ovoce (v zimě můžete použít kompotované nebo mražené) nebo náplně naslano ze zeleniny, tofu a tempehu.

    • Jablečná/hrušková: 1 kg nahrubo strouhaných jablek (nebo hrušek), 1-2 hrsti rozinek, hrst vlašských ořechů nebo strouhaného kokosu, 1 lžíce mleté skořice, špetka soli; postup viz tradiční náplň.
    • Maková: 1 hrnek pomletého máku, 1 hrnek nastrouhané mrkve, 3/4 hrnku rozinek (datlí), cca 1 hrnek rostlinného mléka na vaření máku, 1 hrnek uvařených jáhel na zahuštění (nebo lze použít i povidla), 2-3 lžíce rostlinného sirupu, špetka soli, 1 lžíce mirinu nebo rumu, případně strouhaný kokos; postup přípravy viz maková náplň.
    • Ořechová: 1/8 l vody, 200 g nastrouhaných vlašských ořechů, 6 lžic javorového sirupu, citronová šťáva, dle chuti mirin/rum, 2-3 lžíce kakaa nebo karobu, špetka vanilky, případně na zahuštění mišutka nebo uvařené jáhly, výborná je i s lžící kyselejšího džemu; postup: do vařící vody rozmíchejte sirup, kakao, vanilku a ořechy a chvilku povařte, aby náplň zhoustla, poté ochuťte rumem, šťávou z citronu, případně ještě sirupem a nechejte vystydnout, pokud by bylo řídké, zahustěte mišutkou nebo třeba vařenými jáhlami a naplňte.
    • Slavnostní “opilá” švestková: 250 g čerstvých vypeckovaných švestek namočených v mirinu/rumu, 250 g povařených nakrájených hrušek, 50 g rozinek, 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí, 50 g nakrájených sušených fíků; postup: švestky namočte přes noc v alkoholu, hrušky mírně povařte a poté vše smíchejte a naplňte.
    • Zelný: 2 balíčky kysaného zelí, 2 balíčky uzeného tempehu nebo tofu, 2 velké cibule, 2 lžíce oleje, koření dle chuti (např. mahá, kmín nebo kari); postup: na oleji orestujte cibuli se špetkou soli, přidejte na kostičky nakrájené “uzené” a osmahněte, vše smíchejte a naplňte.
    • Špenátový: 300g špenátu, 3 stroužky česneku, 1 cibule, olej, 3 lžíce rostlinné smetany, sůl, 150 g rozdrobeného uzeného/marinovaného tofu; postup: na oleji orestujte cibuli, přidejte špenát, osolte a duste doměkka, ochuťte česnekem, smetanou, zahustěte rozdroleným tofu (případně ještě maizenou) a naplňte.
    • Dýňový: 500 g dýně hokkaido, 500 g jablek, 60-100 g datlové nebo rozinkové pasty, 100 g strouhaného kokosu, skořice, cca 30 g jemně strouhaného zázvoru, mletá skořice, případně kardamon; postup: dýni i jablko nastrouhat nahrubo, vše smíchat a naplnit.
    • Povidlová: sklenice povidel bez cukru (hrušková, švestková nebo jablečná), 1-2 hrsti vlašských ořechů, případně i lžička skořice a lžíce rumu/mirinu; postup: povidla smíchejte s ořechy, případně dalšími ingrediencemi a naplňte.
    • Tvarohová“: 50 g jáhel, 200 g bílého tofu, 3 lžíce rýžového sirupu (dle chuti), 50 g hrozinek, půl deci mirinu (rumu), lžíce až dvě citronové šťávy; postup viz tvarohová náplň.
    • Pudinková: 1 l rostlinného mléka, 2 lžíce rostlinného sirupu, 4 lžíce kukuřičného škrobu (nebo 1 ks vanilkového pudinku v prášku), špetka vanilky, 4 hrušky; postup: uvařte si klasický pudink, těsto posypte.
    • Třešňová: 1,5 kg třešní (čerstvých vypeckovaných, kompotovaných nebo mražených), hrst mišutky, 150 g hrubě mletých ořechů, 1-2 hrsti strouhaného kokosu, 50 g datlové nebo rozinkové pasty (jen pokud by byl třešně málo sladké); postup: těsto posypte mišutkou, vše na náplň smíchejte, pokud by bylo moc řídké, zahustěte maizenou nebo ještě přidejte kokos a naplňte.
    • Broskvová: 1 kg broskví, 50-100 g sušenek bez cukru, 80 g rozinek; postup: těsto posypte nastrouhanými sušenkami, přidejte broskve nakrájené na plátky a posypte rozinkami.

    Podělte se o vaše zkušenosti se štrúdly!

    Jaké náplně a těsta máte nejraději? Máte nějaké tajné tipy a vychytávky při pečení?

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    33 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Klub

    Mňam! 😍 Dneska jsem dělala jahelny s celozrnnou spaldovou moukou a těsto je skvělé! Válelo se moc pěkně, ale nakonec se při balení potrhalo. Příště ho prostě vyválím do kolacove formy a nasypu jablíčka. Díky moc❤️

    Klub

    Dobrý den chci se zeptat které z těst by jste mi doporučili na jablečný štrůdl. Díky za odpověď.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    klub
    11
    3

    Voňavá povidlová náplň do štrúdlů a buchet

    Podívejte se, jak snadno a rychle připravit tradiční českou povidlovou náplň do štrúdlů, koláčů, buchet nebo palačinek. Ta naše je sladká, voňavá a bez při...
    6
    7

    Dýňová hořčice

    Pikantní dýňová hořčice skvěle ladí například s pečenou zeleninou, tofu, seitanem nebo tempehem, rostlinnými párečky, karbanátky či rostlinnou sekanou. Můž...
    3
    22

    Ovesná kaše makové panenky

    Miluji mák, naši českou superpotravinu. Proto je tato kaše s mákem mým jednoznačným favoritem. Zkuste ji taky na snídani či svačinku. Jsem si jistá, že bud...
    klub
    3
    39

    Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

    Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...
    17

    Tofu koláč s meruňkami a drobenkou

    Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou je česká klasika. V této verzi zcela bez mléčných výrobků, vajec i cukru, a navíc bez lepku. Můžete do něj použít jaké...

    Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

    Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...