Jde o invazivní opadavý, vytrvalý keř, který produkuje velké množství bobulí. Jde o pravděpodobně nejběžnější jedlé divoké ovoce ve východní polovině Spojených států. Jako výborný fixátor dusíku upřednostňuje chudou půdu, erodující svahy, okraje pozemků a cest. Plody dozrávají koncem října a vydrží na keři i několik týdnů.
Co obsahuje
Je nabitá vitamíny, a to především vitamíny A, C, E. Obsahuje také flavonoidy, lykopen, cukry, bílkoviny, esenciální mastné kyseliny (což u ovoce není obvyklé) a další bioaktivní látky.
Účinky na naše zdraví
- Má protirakovinné účinky.
- Pomáhá předcházet srdečním chorobám.
- Snižuje cholesterol.
- Má antioxidační a antibakteriální vlastnosti.
- Olej ze semen léčí plicní onemocnění a pomáhá při kašli.
- Má antidiabetické vlastnosti.
Využití v kuchyni
Plody hlošiny lze konzumovat syrové i tepelně upravené. Je možné z nich připravit výbornou ovocnou kůži, džem, kompot, šťávu, také je můžete zamrazit, obarvit s nimi pokrmy, přidat do dezertů a pečiva.
Pěstování
Hlošina je nenáročný keř, ale neměli bychom při jeho výsadbě zapomínat na jeho invazivnost, tudíž rozhodně nepatří do volné krajiny, kde by se mohl keř nekontrolovatelně šířit. Množit jej lze velmi dobře semeny a také řízkováním.
Zkuste to taky
Toto ovoce jsem letos poprvé ochutnala a musím říct, že chutí je velmi podobné například granátovému jablku, bylo sladkokyselé, svěží. My rozhodně tento keřík pěstovat budeme, protože se nám velmi líbí to, že jeho plody dozrávají na podzim, tudíž se nám prodlouží sklizeň vlastního ovoce. A to nás baví. A jak jste na tom vy? Pěstujete hlošinu anebo jiný netradiční strom, která vám dává výborné plody? Podělte se s námi, těšíme se na vaše tipy.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Také jsem letos poprvé ochutnala čerstvé plody hlošiny okoličnaté z našich dvou keřů. Plodů nebylo mnoho, asi proto, že období květu nám celé propršelo, ale i tak chuť byla velmi zajímavá a příjemná. Doposud jsem znala pouze “senjed”, což je název pro sušené plody hlošiny východní, a ty mě nadchly. Z jejich semen jsem proto vypěstovala své vlastní rostliny, které letos budou poprvé venku přes zimu, tak jsem zvědavá, jak to zvládnou a zda budou naše klimatické podmínky dobře snášet. Hlošina východní má ze všech hlošin největší plody, odrůda Anabi až 4 cm velké, proto mě její pěstování zlákalo. Navíc jsou také velmi okrasné listem. Kdyby měl někdo zájem, tak semenáče těchto netradičních hlošin lze zakoupit v zahradnictví Tropik.
Loni jsem přidala druhý keř a letos už mám i na tom prcku úrodu. Mám žlutou a červenou odrůdu. Je to fantastické ovoce, dávám si každý den do jogurtu. Zatím toho nemám moc, ale pak to bude na všestranné použití.