Domů > Jak začít > Základní suroviny > Dochucovadla

Kardamom – koření i lék

Kardamom je koření s intenzivní, lehce nasládlou chutí, kterou někteří přirovnávají k mátě.

Chutná a léčí již po staletí

hnědý a zelený kardamom

Je to vytrvalá stálezelená rostlina. Pochází z Indie, ale dnes je k dostání po celém světě a používá se jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Semena, oleje a výtažky z kardamomu jsou léčivé a používají se v tradiční medicíně již po staletí. Sklízí se ručně, poté se suší na slunci a pak se mele nebo se nechá celý.

Existují dva typy:

  • Pravý neboli zelený kardamom (nebo bílý po vybělení) je rozšířen od Indie po Malajsii.
  • Černý kardamom nebo také hnědý, je větší a pochází z východních Himalájí a většinou se pěstuje v Nepálu.

Oba druhy se používají stejně, jako lék, koření a přírodní žvýkačka.

Při použití v aromaterapii nabízí kardamom povzbuzující účinky. Zvyšuje schopnost vašeho těla využívat kyslík během cvičení.

Co obsahuje

Kardamom obsahuje silice, několik vitaminů a také minerálů, má velmi nízký obsah sacharidů a kalorií. Obsahuje draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík.

Léčivé účinky

  • antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
  • Snižuje vysoký tlak.
  • Díky svým diuretickým účinkům odstraňuje vodu z těla.
  • Pomáhá v boji proti rakovinným buňkám.
  • Chrání proti chronickým nemocem.
  • Používá se na podporu trávení, zmírňuje žaludeční potíže, hojí vředy.
  • Zlepšuje zdraví ústní dutiny, používá se do některých žvýkaček.
  • Kardamom má antibakteriální účinky a léčí infekce.
  • Uvolňuje dýchací cesty.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Pomáhá při hubnutí.
  • Působí proti ztučnění jater.

Využití v kuchyni

Je součástí indické kuchyně. Přidává se do kari, výborný je také čaj ze semen. Namletý nebo v hmoždíři drcený kardamom se dá přidat do slaného i sladkého pečiva, do sušenek, koláčů, do smoothie, do omáček, ale i polévek, také do rýžových pokrmů. Semena také můžete jen tak rozkousat a žvýkat, je to velmi povzbuzující a osvěžující. 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Silvie ďakujem za veľmi užitočné informácie. Všetky účinky sú pre mňa prínosom, ale zaujalo ma najmä. že pomáha pri cvičení využívať kyslík. Rada som si ho dávala do kávy . Momentálne už klasickú kávu nepijem, tak skúsim ako bude chutiť v melte.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...
12

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
6
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.

Řapíkatý celer – superpotravina pro naši pleť a zdraví

Šťáva z řapíkatého celeru je ”wellness trendem”, který za poslední roky ovládl sociální sítě. Jeho léčivé vlastnosti z něj dělají novou superpotravinu. Ale...
17
3

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Chlorofyl aneb proč jíst zelené potraviny

Stále nerozumíte tomu, proč jsou zelené potraviny tak vyzdvihované? Odpovědí je zázrak jménem chlorofyl. Čistí tělo, pomůže s akné a dodá energii – a...