Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Indická jogurtová pánev

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevynechat.

Ingredience
3-4 porce
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 tuřín
  • 1 středně velká cibule
  • 300 g vařené cizrny
  • ¼ lžičky semen pískavice
  • ½ lžičky černého hořčičného semínka
  • ½ lžičky semen kmínu
  • ½ lžičky semínek černuchy (černý kmín)
  • ½ lžičky fenyklových semen
  • ¼ lžičky asafoetidy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky chilli
  • ½ šálku sójového jogurtu řeckého typu
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • sůl
  • petrželka
  • citrón

Jak připravit pikantní indickou pánev s jogurtem

  1. Nakrájejte cibuli na jemno.
  2. Nakrájejte tuřín a mrkev.
  3. V pánvi rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli a osmahněte, až cibule zesklovatí. Přidejte všechno koření, zázvor a znovu lehce osmahněte, aby se koření rozvonělo.
  4. Potom přidejte do pánve mrkev, tuřín a uvařenou cizrnu, osolte, podlijte vodou, přikryjte poklicí a duste, dokud zelenina nezměkne. Nenechte ale vyvařit všechnu vodu, v průběhu vaření kontrolujte a v případě potřeby ji dolijte.
  5. Ke konci varu přidejte jogurt, promíchejte a povařte pár minut. Na talíři posypejte petrželkou a pokapejte citrónem.

Praktické

  • Jídlo vhodné k jakékoliv obilovině nebo k plackám či chlebu.
  • Pokud máte cizrnu uvařenou dopředu, budete mít jídlo během chvilky na stole.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt.

Obměna

  • Jakýkoliv rostlinný neslazený jogurt.
  • Pokud nemáte tuřín, zkuste třeba daikon nebo kedlubnu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné po děti.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

94 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, za mě výborné…sice jsem neměla všechno koření, ale naštěstí nevím, jak to má chutnat, tak to neřeším..:)) , dala jsem kousek kedlubny, vodnice a mrkev…fakt dobrota, ten jogurt a citronová šťáva – mňam – na konci jsem to malinko zahustila rýžovou moukou..ale fakt jen lehce…a vařila jsem to ve vývaru z cizrny……..zařazuji mezi mé oblíbené…😉

Moc ingrediencí…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.