Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Indická jogurtová pánev

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevynechat.

Ingredience
3-4 porce
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 tuřín
  • 1 středně velká cibule
  • 300 g vařené cizrny
  • ¼ lžičky semen pískavice
  • ½ lžičky černého hořčičného semínka
  • ½ lžičky semen kmínu
  • ½ lžičky semínek černuchy (černý kmín)
  • ½ lžičky fenyklových semen
  • ¼ lžičky asafoetidy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky chilli
  • ½ šálku sójového jogurtu řeckého typu
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • olej
  • sůl
  • petrželka
  • citrón

Dobrý den, milá paní Evo, už je to nějaký ten “pátek” (6 týdnů), co jsme u nás doma změnili způsob stravo...

Jak připravit pikantní indickou pánev s jogurtem

  1. Nakrájejte cibuli na jemno.
  2. Nakrájejte tuřín a mrkev.
  3. V pánvi rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli a osmahněte, až cibule zesklovatí. Přidejte všechno koření, zázvor a znovu lehce osmahněte, aby se koření rozvonělo.
  4. Potom přidejte do pánve mrkev, tuřín a uvařenou cizrnu, osolte, podlijte vodou, přikryjte poklicí a duste, dokud zelenina nezměkne. Nenechte ale vyvařit všechnu vodu, v průběhu vaření kontrolujte a v případě potřeby ji dolijte.
  5. Ke konci varu přidejte jogurt, promíchejte a povařte pár minut. Na talíři posypejte petrželkou a pokapejte citrónem.

Praktické

  • Jídlo vhodné k jakékoliv obilovině nebo k plackám či chlebu.
  • Pokud máte cizrnu uvařenou dopředu, budete mít jídlo během chvilky na stole.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt.

Obměna

  • Jakýkoliv rostlinný neslazený jogurt.
  • Pokud nemáte tuřín, zkuste třeba daikon nebo kedlubnu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné po děti.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

89 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, za mě výborné…sice jsem neměla všechno koření, ale naštěstí nevím, jak to má chutnat, tak to neřeším..:)) , dala jsem kousek kedlubny, vodnice a mrkev…fakt dobrota, ten jogurt a citronová šťáva – mňam – na konci jsem to malinko zahustila rýžovou moukou..ale fakt jen lehce…a vařila jsem to ve vývaru z cizrny……..zařazuji mezi mé oblíbené…😉

Moc ingrediencí…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Libanonský hashweh jinak

Toto tradiční libanonské jídlo je jednoduché na přípravu a má neskutečné aroma a vynikající chuť. Vyzkoušejte tuto jeho veganskou verzi a dejte vědět, jak ...

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.