4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno využít všech jedlých podzimních pokladů? Máme pro vás 4 tipy!

1Zahřejte se

Podzimní rána bývají chladnější, pochmurná a sychravá. Proto je dobré se už ráno zahřát teplou snídaní. Vyhněme se studeným pokrmům z lednice (jogurt nebo mléko s cereáliemi) nebo pečivu. Upřednostněme teplou kaši nebo polévku zkombinovanou s podzimními poklady přírody (dýně, batáty, zelí, řepa, cuketa, mrkev aj.) a zahřívajícím kořením (skořice, zázvor, hřebíček aj.). Odpoledne si můžeme na svačinku udělat kompot z podušených jablíček, hrušek a švestek a koření.

2Dopřejte si přírodní léky

Podzimní úroda nabízí spoustu přírodních léků pro podporu imunity.

  • Česnek a cibule fungují jako antibiotika – bojují proti bakteriím, infekcím a virům.
  • Hrušky posilují imunitní systém, pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody, vařené a pečené se používají proti kašli a záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům.
  • Jablka čistí organismus, pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou.
  • Švestky zase chrání a regulují funkci střev.
  • Dýně a cukety mají antibakteriální účinky a pomáhají pečovat o imunitu organismu.
  • Dýňová semínka zmírňují deprese a migrény.

3Připravte se na zimu

Konec léta a podzim nám přináší hojnou úrodu. Využijme toho a připravme se na zimu.

  • Z ovoce udělejme marmelády, džemy a povidla nebo ho zavařme (např. kompot nebo přesnídávky).
  • Pokud máme sušičku (nebo i topení), můžeme si udělat na zimu křížaly z jablek, hrušek, usušit švestky nebo udělat ovocnou kůži (super dětem na svačinku nebo dobře poslouží i jako rychlá RAW palačinka).
  • Taktéž můžeme usušit kořenovou zeleninu a vyrobit si domácí polévkové koření.
  • Zeleninu naložte jako pickles, díky kterému získáte spoustu vitamínu C. To se bude hodit, až začne sezóna chřipek. Mrkněte ještě na další tipy, jak zpracovat nadúrodu.

4Využijte podzimní úrodu

Na podzim je všude plno dýní, cuket, zelí, řepy, z ovoce zase jablek, švestek, hroznů a hrušek a v lese rostou houby. Pojďme využít tuto úrodu.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Moc se mi líbí nové stránky
Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...
Začala jsem milovat vaření díky JJ
Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...
Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko
Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...
Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)
Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...
Po třech dnech kilo dole a hojí se mi akné (Libuše)
Libuše: Ahoj, dnes začínám čtvrtý den a už se...
Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)
Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...
Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)
Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...
Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)
Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...
Díky kurzu mám řád a disciplínu
Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...
Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)
Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...
Objev stránek
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...
Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně
Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...
Díky JJ mám imunitu jak hrom
Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...
Hubnu i bez cvičení! (Alena)
Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...
Já i manžel jsme o spousty kil lehčí (Martina)
Martina: Dobrý den, všechny recepty jsou výborné, za měsíc...
Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl
Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňová omáčka Mac ‚n‘ Cheese (vegan)
Další článekDostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)