4 tipy, jak si naplno užít podzim

4

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno využít všech jedlých podzimních pokladů? Máme pro vás 4 tipy!

1Zahřejte se

Podzimní rána bývají chladnější, pochmurná a sychravá. Proto je dobré se už ráno zahřát teplou snídaní. Vyhněme se studeným pokrmům z lednice (jogurt nebo mléko s cereáliemi) nebo pečivu. Upřednostněme teplou kaši nebo polévku zkombinovanou s podzimními poklady přírody (dýně, batáty, zelí, řepa, cuketa, mrkev aj.) a zahřívajícím kořením (skořice, zázvor, hřebíček aj.). Odpoledne si můžeme na svačinku udělat kompot z podušených jablíček, hrušek a švestek a koření.

2Dopřejte si přírodní léky

Podzimní úroda nabízí spoustu přírodních léků pro podporu imunity.

  • Česnek a cibule fungují jako antibiotika – bojují proti bakteriím, infekcím a virům.
  • Hrušky posilují imunitní systém, pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody, vařené a pečené se používají proti kašli a záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům.
  • Jablka čistí organismus, pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou.
  • Švestky zase chrání a regulují funkci střev.
  • Dýně a cukety mají antibakteriální účinky a pomáhají pečovat o imunitu organismu.
  • Dýňová semínka zmírňují deprese a migrény.

3Připravte se na zimu

Konec léta a podzim nám přináší hojnou úrodu. Využijme toho a připravme se na zimu.

  • Z ovoce udělejme marmelády, džemy a povidla nebo ho zavařme (např. kompot nebo přesnídávky).
  • Pokud máme sušičku (nebo i topení), můžeme si udělat na zimu křížaly z jablek, hrušek, usušit švestky nebo udělat ovocnou kůži (super dětem na svačinku nebo dobře poslouží i jako rychlá RAW palačinka).
  • Taktéž můžeme usušit kořenovou zeleninu a vyrobit si domácí polévkové koření.
  • Zeleninu naložte jako pickles, díky kterému získáte spoustu vitamínu C. To se bude hodit, až začne sezóna chřipek. Mrkněte ještě na další tipy, jak zpracovat nadúrodu.

4Využijte podzimní úrodu

Na podzim je všude plno dýní, cuket, zelí, řepy, z ovoce zase jablek, švestek, hroznů a hrušek a v lese rostou houby. Pojďme využít tuto úrodu.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji za to, co děláte!
Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...
Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!
Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně
Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...
Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane
Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...
Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let
Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...
Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě
Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...
Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi
Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...
Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu
Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...
Anna: Objevila jsem vás díky České televizi
Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...
Můj muž i tchán se jídlo pochvalují
L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...
Konečně mám všechny informace na jednom místě
Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...
Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!
Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!
Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...
Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!
Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...
Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné
Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...
Je mi mnohem líp ve vlastním těle
Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejlepší pečené křupavé tofu – do salátů, omáček i polévek
Další článekTopila jsem se v depresích (Monika)