4 tipy, jak si naplno užít podzim

6

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno využít všech jedlých podzimních pokladů? Máme pro vás 4 tipy!

1Zahřejte se

Podzimní rána bývají chladnější, pochmurná a sychravá. Proto je dobré se už ráno zahřát teplou snídaní. Vyhněme se studeným pokrmům z lednice (jogurt nebo mléko s cereáliemi) nebo pečivu. Upřednostněme teplou kaši nebo polévku zkombinovanou s podzimními poklady přírody (dýně, batáty, zelí, řepa, cuketa, mrkev aj.) a zahřívajícím kořením (skořice, zázvor, hřebíček aj.). Odpoledne si můžeme na svačinku udělat kompot z podušených jablíček, hrušek a švestek a koření.

2Dopřejte si přírodní léky

Podzimní úroda nabízí spoustu přírodních léků pro podporu imunity.

  • Česnek a cibule fungují jako antibiotika – bojují proti bakteriím, infekcím a virům.
  • Hrušky posilují imunitní systém, pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody, vařené a pečené se používají proti kašli a záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům.
  • Jablka čistí organismus, pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou.
  • Švestky zase chrání a regulují funkci střev.
  • Dýně a cukety mají antibakteriální účinky a pomáhají pečovat o imunitu organismu.
  • Dýňová semínka zmírňují deprese a migrény.

3Připravte se na zimu

Konec léta a podzim nám přináší hojnou úrodu. Využijme toho a připravme se na zimu.

  • Z ovoce udělejme marmelády, džemy a povidla nebo ho zavařme (např. kompot nebo přesnídávky).
  • Pokud máme sušičku (nebo i topení), můžeme si udělat na zimu křížaly z jablek, hrušek, usušit švestky nebo udělat ovocnou kůži (super dětem na svačinku nebo dobře poslouží i jako rychlá RAW palačinka).
  • Taktéž můžeme usušit kořenovou zeleninu a vyrobit si domácí polévkové koření.
  • Zeleninu naložte jako pickles, díky kterému získáte spoustu vitamínu C. To se bude hodit, až začne sezóna chřipek. Mrkněte ještě na další tipy, jak zpracovat nadúrodu.

4Využijte podzimní úrodu

Na podzim je všude plno dýní, cuket, zelí, řepy, z ovoce zase jablek, švestek, hroznů a hrušek a v lese rostou houby. Pojďme využít tuto úrodu.

 

Mám ohromnou radost, že hubnu
Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...
JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém
Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...
Jak mi to jde? Parádně. (Radka)
Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...
Děkuji, jak se o nás krásně staráte
Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...
Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)
Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...
Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)
Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...
Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!
Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...
Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)
Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...
Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele
KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....
I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává
Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...
Díky vám trávím v kuchyni víc času
Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...
Lucka, účastnice kurzu, nám napsala
Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...
Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají
Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...
Děkuji za to, co děláte!
Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...
Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)
Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...
8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)
Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...
  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňová omáčka Mac ‚n‘ Cheese (vegan)
Další článekDýňový tataráček