4 tipy, jak si naplno užít podzim

6

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno využít všech jedlých podzimních pokladů? Máme pro vás 4 tipy!

1Zahřejte se

Podzimní rána bývají chladnější, pochmurná a sychravá. Proto je dobré se už ráno zahřát teplou snídaní. Vyhněme se studeným pokrmům z lednice (jogurt nebo mléko s cereáliemi) nebo pečivu. Upřednostněme teplou kaši nebo polévku zkombinovanou s podzimními poklady přírody (dýně, batáty, zelí, řepa, cuketa, mrkev aj.) a zahřívajícím kořením (skořice, zázvor, hřebíček aj.). Odpoledne si můžeme na svačinku udělat kompot z podušených jablíček, hrušek a švestek a koření.

2Dopřejte si přírodní léky

Podzimní úroda nabízí spoustu přírodních léků pro podporu imunity.

  • Česnek a cibule fungují jako antibiotika – bojují proti bakteriím, infekcím a virům.
  • Hrušky posilují imunitní systém, pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody, vařené a pečené se používají proti kašli a záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům.
  • Jablka čistí organismus, pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou.
  • Švestky zase chrání a regulují funkci střev.
  • Dýně a cukety mají antibakteriální účinky a pomáhají pečovat o imunitu organismu.
  • Dýňová semínka zmírňují deprese a migrény.

3Připravte se na zimu

Konec léta a podzim nám přináší hojnou úrodu. Využijme toho a připravme se na zimu.

  • Z ovoce udělejme marmelády, džemy a povidla nebo ho zavařme (např. kompot nebo přesnídávky).
  • Pokud máme sušičku (nebo i topení), můžeme si udělat na zimu křížaly z jablek, hrušek, usušit švestky nebo udělat ovocnou kůži (super dětem na svačinku nebo dobře poslouží i jako rychlá RAW palačinka).
  • Taktéž můžeme usušit kořenovou zeleninu a vyrobit si domácí polévkové koření.
  • Zeleninu naložte jako pickles, díky kterému získáte spoustu vitamínu C. To se bude hodit, až začne sezóna chřipek. Mrkněte ještě na další tipy, jak zpracovat nadúrodu.

4Využijte podzimní úrodu

Na podzim je všude plno dýní, cuket, zelí, řepy, z ovoce zase jablek, švestek, hroznů a hrušek a v lese rostou houby. Pojďme využít tuto úrodu.

 
A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)
Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...
Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady
Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...
Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)
Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....
Cítím se mnohem více v pohodě
Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...
Věřím, že to půjde (Olga)
Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...
Konečně více vnímám své tělo
Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...
Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!
Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...
Okolí si všímá změny a já se cítím báječně
Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...
Mojí největší motivací je zdraví (Věra)
Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...
Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak
Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...
Děkuji za perfektní kurz a cenné rady
Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...
Začíná mi ujídat můj muž masožrout!
Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...
Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!
Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...
Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost
Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...
Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let
Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...
Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě
Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...
  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňová omáčka Mac ‚n‘ Cheese (vegan)
Další článekDýňový tataráček