4 tipy, jak si naplno užít podzim

4

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno využít všech jedlých podzimních pokladů? Máme pro vás 4 tipy!

1Zahřejte se

Podzimní rána bývají chladnější, pochmurná a sychravá. Proto je dobré se už ráno zahřát teplou snídaní. Vyhněme se studeným pokrmům z lednice (jogurt nebo mléko s cereáliemi) nebo pečivu. Upřednostněme teplou kaši nebo polévku zkombinovanou s podzimními poklady přírody (dýně, batáty, zelí, řepa, cuketa, mrkev aj.) a zahřívajícím kořením (skořice, zázvor, hřebíček aj.). Odpoledne si můžeme na svačinku udělat kompot z podušených jablíček, hrušek a švestek a koření.

2Dopřejte si přírodní léky

Podzimní úroda nabízí spoustu přírodních léků pro podporu imunity.

  • Česnek a cibule fungují jako antibiotika – bojují proti bakteriím, infekcím a virům.
  • Hrušky posilují imunitní systém, pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody, vařené a pečené se používají proti kašli a záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům.
  • Jablka čistí organismus, pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou.
  • Švestky zase chrání a regulují funkci střev.
  • Dýně a cukety mají antibakteriální účinky a pomáhají pečovat o imunitu organismu.
  • Dýňová semínka zmírňují deprese a migrény.

3Připravte se na zimu

Konec léta a podzim nám přináší hojnou úrodu. Využijme toho a připravme se na zimu.

  • Z ovoce udělejme marmelády, džemy a povidla nebo ho zavařme (např. kompot nebo přesnídávky).
  • Pokud máme sušičku (nebo i topení), můžeme si udělat na zimu křížaly z jablek, hrušek, usušit švestky nebo udělat ovocnou kůži (super dětem na svačinku nebo dobře poslouží i jako rychlá RAW palačinka).
  • Taktéž můžeme usušit kořenovou zeleninu a vyrobit si domácí polévkové koření.
  • Zeleninu naložte jako pickles, díky kterému získáte spoustu vitamínu C. To se bude hodit, až začne sezóna chřipek. Mrkněte ještě na další tipy, jak zpracovat nadúrodu.

4Využijte podzimní úrodu

Na podzim je všude plno dýní, cuket, zelí, řepy, z ovoce zase jablek, švestek, hroznů a hrušek a v lese rostou houby. Pojďme využít tuto úrodu.

 
Moje hmotnost je konečně stabilní
Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...
Dáváte mi pocit, že jsem doma
Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
Jeden z nejsilnějších zážitků…
Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....
Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti
Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
První týden kurzu a 2 kg dole!
Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...
Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji
Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...
Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli
Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...
Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!
Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...
Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády
Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...
JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat
Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...
Své porce musím bránit před rodinou:-)
Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...
Lepší než doktor
Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...
Díky kurzu mám řád a disciplínu
Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...
Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš
Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...
Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně
Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...
S vámi je očista vždy příjemnější
Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejlepší pečené křupavé tofu – do salátů, omáček i polévek
Další článekTopila jsem se v depresích (Monika)