Zahřejte se![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2018/09/kase-1.jpg)
Podzimní rána bývají chladnější, pochmurná a sychravá. Proto je dobré se už ráno zahřát teplou snídaní. Vyhněme se studeným pokrmům z lednice (jogurt nebo mléko s cereáliemi) nebo pečivu. Upřednostněme teplou kaši nebo polévku zkombinovanou s podzimními poklady přírody (dýně, batáty, zelí, řepa, cuketa, mrkev aj.) a zahřívajícím kořením (skořice, zázvor, hřebíček aj.). Odpoledne si můžeme na svačinku udělat kompot z podušených jablíček, hrušek a švestek a koření.
Dopřejte si přírodní léky![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2018/09/svestkova-povidla-z-trouby-lzicka.jpg)
Podzimní úroda nabízí spoustu přírodních léků pro podporu imunity.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
- Česnek a cibule fungují jako antibiotika – bojují proti bakteriím, infekcím a virům.
- Hrušky posilují imunitní systém, pozitivně ovlivňují náladu a pocity pohody, vařené a pečené se používají proti kašli a záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům.
- Jablka čistí organismus, pomáhají v boji s chřipkou, nachlazením, kašlem či horečkou.
- Švestky zase chrání a regulují funkci střev.
- Dýně a cukety mají antibakteriální účinky a pomáhají pečovat o imunitu organismu.
- Dýňová semínka zmírňují deprese a migrény.
Připravte se na zimu![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2018/10/jablecny-papir-7.jpg)
Konec léta a podzim nám přináší hojnou úrodu. Využijme toho a připravme se na zimu.
- Z ovoce udělejme marmelády, džemy a povidla nebo ho zavařme (např. kompot nebo přesnídávky).
- Pokud máme sušičku (nebo i topení), můžeme si udělat na zimu křížaly z jablek, hrušek, usušit švestky nebo udělat ovocnou kůži (super dětem na svačinku nebo dobře poslouží i jako rychlá RAW palačinka).
- Taktéž můžeme usušit kořenovou zeleninu a vyrobit si domácí polévkové koření.
- Zeleninu naložte jako pickles, díky kterému získáte spoustu vitamínu C. To se bude hodit, až začne sezóna chřipek. Mrkněte ještě na další tipy, jak zpracovat nadúrodu.
Využijte podzimní úrodu![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/09/dezert-citronova-buchta-z-dyne.jpg)
Na podzim je všude plno dýní, cuket, zelí, řepy, z ovoce zase jablek, švestek, hroznů a hrušek a v lese rostou houby. Pojďme využít tuto úrodu.
- Z cuket můžeme vyrobit výborný cuketový tataráček, cukeťáky, zapečenou cuketu, cuketové cuketový chlebíček a další desítky receptů z cukety.
- Dýně doporučujeme upéct v troubě, do buchty, perníku, udělat z ní sváteční dýňové risotto, polévku nebo kari guláš a dalších 40 receptů.
- Řepa je podobně jako dýně skvělá upečená v troubě, do brownies, kvašená, do pomazánky, v polévce (např. boršč), burgrech (díky řepě vypadají i chutnají jako masové) a v dalších receptech.
- Hlávkové zelí se hodí do stir fry, pečené v troubě, polévek, kvašené, a v dalších receptech.
- Jablka a hrušky se hodí do tradičních štrůdlů, buchet a koláčů a dalších sladkých receptů. Z jablíček můžeme udělat i jablečný ocet.
- Švestky se hodí na povidla, sladké knedlíky a další švestkové dezerty.
- A co z hub? Samozřejmě houbovou omáčku, smažené řízečky, smaženici, hubník a další dobroty.
PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?
Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!
Komentáře
Děkuji za krásný souhrn s odkazy.