Boršč mi nikdy nechutnal. Tři verze masa v jedné polévce to nebylo nic pro mě. A červenou řepu jsem taky nemusela. Ale tahle naše verze boršče, to je něco docela jiného. Že se jedná o boršč, jsem zjistila díky kuchařovi, kterého jsem učila vařit po našem. Udělala jsem mu tuhle svoji fazolovou polévku a on konstatoval, že to je skvělý boršč.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek uvařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1 šálek dýně
  • 1 šálek bílého zelí
  • špetka soli
  • olej
  • koření: 1 bobkový list, 3 kuličky nové koření (můžete přidat také hřebíček a celý pepř či jiné podle vašich zvyklostí)
  • 1 litr horkého vývaru z fazolí (případně zeleninový vývar nebo voda)
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: umeocet a sojová omáčka

Jak připravit zeleninový boršč

  1. Začneme tím, že uvaříme fazole a nevylijeme z nich vodu. Dá naší polévce ten správný „borščový“ šmak. Pokud není voda a máme jen fazole z předchozího vaření nevadí, ohřejeme zeleninový vývar. Když ani ten není, začneme vařit vodu.
  2. Dále pokrájíme zeleninu. Cibuli a zelí na proužky, mrkev a petržel na drobné kostičky, dýni na větší, bude nám nahrazovat chuť brambor. Červenou řepu nastrouháme na hrubo.
  3. Na lžíci oleje orestujeme cibuli se solí a po chvíli restování přidáme ostatní připravenou zeleninu. Restujeme několik minut, aby se lehce opekla a zavoněla, pak přidáme vodu z fazolí/vývar a uvařené fazole. Přidáme koření a přiklopíme. Teď máme čas jít dělat něco jiného, dokud se zelenina neuvaří do měkka.
  4. Bude to trvat cca 20 minut. Nám doma chutná už takto uvařená nedochucená. Začátečníkům bude ještě více chutnat, když přidají trošičku sojové omáčky a umeocta.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Experimentovat můžete se zeleninou všeho druhu. Já ráda dávám na obměnu celer kořenový i řapíkatý, cuketu, taro brambor. Prostě podle toho, co máme doma.
  • Luxusní punc a podobu s borščem podávaným v lepších restauracích docílíte přidáním kopečku kysaného rostlinného jogurtu na polévku a navrch ještě sekaný čerstvý kopr.
  • Skvělá je i varianta, kdy místo umecota nakonec do polévky přidáte kysané zelí. Tuhle verzi zbožňujeme.
  • A když nejsou zrovna uvařené fazole, můžeme dát do polévky uzený tempeh, seitan nebo uzené tofu. Tyto polotovary ještě více evokují chuť masa, na kterou jsme u klasického boršče zvyklí.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let.
  • Pro menší děti by bylo potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla, takže je snazší vařit jim jejich verzi polévky, klidně ze stejných surovin.
  • Pro děti do roka využijeme jen zeleninu, pro děti starší použijeme z tohoto předpisu jen zeleninu a fazole a špetičku soli.
  • Pro děti od 1,5 roku přidáme trochu oleje a orestujeme zeleninu. Dvouletým dětem dáme tuto polévku, ale pak teprve přidáme sojovou omáčku a umeocet.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

„Rada“nebo spíš“povzbuzení „?

Dobrý den!Včera jsem k vám zavítala poprvé a jsem...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Za dva týdny 3 kila dole a ohromně se mi zlepšilo zažívání (Mariana)

Mariana: Moc děkuji za skvělý kurz. První týden jsem...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Za dva týdny o 3 kg méně (Dita)

Dita: Byla jsem překvapená, když se na váze objevilo...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...
    • To nás moc těší, děkujeme za ohlas a super, že chutná i manželovi 😉👍

  1. Boršč mi chutnal, ale mám problém se všemi jídly – neumím je dochutit, takže manžel zatím odolává :( jen nechápu proč sem ho neměla tak krásně červený, ale do hněda – takový tmavší kaluž :(

  2. Ja som varila presne podľa receptu a chutil lepšie ako ten s mäsom 😋. Škoda že sa nedá nechať si trochu na druhý deň! Veľmi som rada že som Vás našla. Ďakujem ❤️

  3. Úžasný recept. Poprvé jsem ho vařila v květnu a přes prázdniny jsem ho už mockrát zopakovala pro velký úspěch. Bylo přece jenom dost chladno…. Baví mně čím dál víc. Brzo si naložíme zelí a zase bude o důvod víc si jej uvařit……

    • Paráda, to bych si netipla, že zrovna řepa a fazole projdou tam, kde běžně zelenina neprochází 😃👍 Díky za zprávu!

  4. Skvělá polévka, mnaaam. Muž sice nadšený nebyl, že k borsci to má daleko, ale když jsem to prezentovala jako polévku ž řepy s fazolema tak prý že je to dobrý ?

    • No vidíte, nemá smysl si hrát na boršč, když je zvyklý na klasiku, ale stačilo tomu dát jiný název :)

  5. Skvělý boršč, nicméně (jak už zde někdo podotkl) nejlepší v něm jsou opravdu velké strakaté fazole, zvané becoky. I s vývarem.

  6. mnam, tak ten byl :-) Přidala jsem ještě kopr, petrželku a asi 50 gramů medvědího česneku, moc velká dobrota :)

  7. Dělávám boršč z hovězího masa. Tahle verze mě docela chytla! Velmi mile byla překvapená rodina (samozřejmě, že si dali zakys. smetanu na talíř). Maso nikomu nechybělo. Plná spokojenost !!!

    • No tak to je úspěch, Jiřino! Já to beru i s tou smetanou, to vůbec neva, dyť oni snědli řepu, fazole, mrkev,…SUPER!

  8. Také chválím, i mně moc chutná. Zeptám se, je vhodné doplnit obilovinou nebo je to u polévek případně u tohoto receptu zbytečné? Děkuji.

  9. Vynikající!!!!! Boršč s fazolemi je jedinečný!!! Když si dávám oběd ve zdravých jídelnách a na jídelním lístku vidím boršč, zajásám. A dostkrát jsem trošku zklamaná. Je to boršč z tofu. Tenhle „náš“ je prostě nejlepší! Miluju do něj velké tmavé fazole a ta voda z nich tomu opravdu dodá ten správný šmak.

    • Mám to úplně stejně – jak ho vidím, jásám, ale pak to bývá řídká vodička :-)

  10. Teda holky, tenhle boršč je bezkonkurenční :-) dělám ho vždycky, kdyz uvařím nejake fazole. Coz je ted v zime celkem často ;-) …a pokaždé je jiný a přitom naprosto vynikající. Dnes jsme si ho ‚vylepšili‘ kvašeným zelím a na talíři dozdobili kysaným sojovým jogurtem, ale jinak nepotřeboval vůbec zádné dochucení. Ještě ted máme boule za ušima. Tyhle variabilní receptíky fakt miluju, díky ;-)

  11. Výborné! Dnes jsem vařila k nedělnímu obědu a kluci se jen olizovali :) Doma byly jen velké bílé fazole, které v polévce skvěle kontrastovali a člověk o nich v puse chuťově hodně věděl (což máme moc rádi), takže super :) Měla jsem dohromady něco přes litr vývaru (0,5 l z fazolí a 0,7 l vývaru z mrkvové natě). Nakonec jsem z hrnce odebrala do velkého hrnku asi 2 sběračky tekuté části boršče a společně asi se sběračkou fazolí a cca 1 a 1/2 hrnkem uvařeného bulguru jsem to tyčovým mixérem do jemna rozmixovala a nalila zpět do hrnce – boršč to parádně akurátně zahustilo a dopřálo lahodnou smetanovou chuť a krémovou konzistenci. Žádná smetana tedy nebyla ani potřeba. Do talířů jsem pak přidala trochu bulguru aby to bylo komplet a nemělo to chybu! Nápad s dýní perfect.. Muž to nazval slavnostním „Hokakaidó borščem“ :) Díky moc za skvělý recept! :)))

  12. Vařím podobný boršč, jen s bílými velkými fazolemi a bez dýně, do talíře přidám lžíci rostlinné smetany.

  13. Přidávám se taky k těm, kteří vaří a až pak zjistí, co. Už dřív jsem se inspirovala vaším výborným gulášem. V podstatě na tomto základu obměňuji podle zeleniny. Včera mi z toho „vyšlo“ zeleninové ragů s řepou, mrkví, ovsem, zahuštěné zbytkem cizrnové pomazánky (to kvůli synovi, on ji moc nemusí) a výsledek byl lepší než očekávání. Už se těším, až uvařím tentokrát podle vás tento boršč. Díky moc za inspiraci. ;-)

  14. Opravdu výborná, dnes jsem vyzkoušela, sice bez fazolí, místo petržele celer a cuketa, ale výsledek vynikající. Děkuji!

  15. Tak jsem taky uvařila boršč a ani jsem o tom nevěděla! ;-) A shodou okolností zas den předtím, než se tu objevil tento článek. Už se mi to jednou stalo s kopřivovou polívkou. Takové „náhody “ mám ráda, potvrzují mi směr.

  16. Mne pride ze podobnu polievku som mala na ukraine v skolskej menze. Moc mi chutnala, ale ked som si ju skusala varit doma nejak to nebolo ono, asi preto ze som tam dala tak polovicu ingrediencii. Uz sa tesim az ju rodninke naservirujem.

    • Děkuji za recept, taky někdy dělávám zeleninový boršč. Když už ale mám jednou za čas chuť na poctivou polévku z červené řepy, dělám boršč ze dvou druhů mas jak se vaří v Rusku nebo na Ukrajině. A fazole dávám taky :-)

  17. Zobrazit všech 43 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHlívový guláš s tempehem
Další článek4. Čím vejce nahradit a jak uspokojit chuť