Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Ruský boršč Jinak

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Boršč mi nikdy nechutnal. Tři verze masa v jedné polévce to nebylo nic pro mě. A červenou řepu jsem taky nemusela. Ale tahle naše verze boršče, to je něco docela jiného. Že se jedná o boršč, jsem zjistila díky kuchařovi, kterého jsem učila vařit po našem. Udělala jsem mu tuhle svoji fazolovou polévku a on konstatoval, že to je skvělý boršč.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek uvařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1 šálek dýně
  • 1 šálek bílého zelí
  • špetka soli
  • olej
  • koření: 1 bobkový list, 3 kuličky nové koření (můžete přidat také hřebíček a celý pepř či jiné podle vašich zvyklostí)
  • 1 litr horkého vývaru z fazolí (případně zeleninový vývar nebo voda)
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: umeocet a sojová omáčka

Diagnóza zněla rakovina 3. stupně. Marcelu čekal klasický postup – chemoterapie, operace a ozařování. Navzdory ...

Jak připravit zeleninový boršč

  1. Začneme tím, že uvaříme fazole a nevylijeme z nich vodu. Dá naší polévce ten správný “borščový” šmak. Pokud není voda a máme jen fazole z předchozího vaření nevadí, ohřejeme zeleninový vývar. Když ani ten není, začneme vařit vodu.
  2. Dále pokrájíme zeleninu. Cibuli a zelí na proužky, mrkev a petržel na drobné kostičky, dýni na větší, bude nám nahrazovat chuť brambor. Červenou řepu nastrouháme na hrubo.
  3. Na lžíci oleje orestujeme cibuli se solí a po chvíli restování přidáme ostatní připravenou zeleninu. Restujeme několik minut, aby se lehce opekla a zavoněla, pak přidáme vodu z fazolí/vývar a uvařené fazole. Přidáme koření a přiklopíme. Teď máme čas jít dělat něco jiného, dokud se zelenina neuvaří do měkka.
  4. Bude to trvat cca 20 minut. Nám doma chutná už takto uvařená nedochucená. Začátečníkům bude ještě více chutnat, když přidají trošičku sojové omáčky a umeocta.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Experimentovat můžete se zeleninou všeho druhu. Já ráda dávám na obměnu celer kořenový i řapíkatý, cuketu, taro brambor. Prostě podle toho, co máme doma.
  • Luxusní punc a podobu s borščem podávaným v lepších restauracích docílíte přidáním kopečku kysaného rostlinného jogurtu na polévku a navrch ještě sekaný čerstvý kopr.
  • Skvělá je i varianta, kdy místo umecota nakonec do polévky přidáte kysané zelí. Tuhle verzi zbožňujeme.
  • A když nejsou zrovna uvařené fazole, můžeme dát do polévky uzený tempeh, seitan nebo uzené tofu. Tyto polotovary ještě více evokují chuť masa, na kterou jsme u klasického boršče zvyklí.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let.
  • Pro menší děti by bylo potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla, takže je snazší vařit jim jejich verzi polévky, klidně ze stejných surovin.
  • Pro děti do roka využijeme jen zeleninu, pro děti starší použijeme z tohoto předpisu jen zeleninu a fazole a špetičku soli.
  • Pro děti od 1,5 roku přidáme trochu oleje a orestujeme zeleninu. Dvouletým dětem dáme tuto polévku, ale pak teprve přidáme sojovou omáčku a umeocet.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem uvařila dle jídelníčku z jarní očisty. Polévka je výborná, miluju tu sladkost té řepy. Vonělo to tak krásně, že ani focení nebylo. Díky těmto receptům si uvědomím, jak je v celkové chuti podstatná dobrá kombinace používání koření a celkově postoupeného dochucování. 1. fáze solení u cibule, pak koření a nakonec dle chuti sójovka, umeocet, popř. rostlinný jogurt atd. Baví mě to.🎉😍

Výborné, děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.
6
26

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...
5
11

Kapustová polévka

Jednoduchý recept na klasickou českou kapustovou polévku, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník. Je výborná – pohladí na těle i na duši.