Boršč mi nikdy nechutnal. Tři verze masa v jedné polévce to nebylo nic pro mě. A červenou řepu jsem taky nemusela. Ale tahle naše verze boršče, to je něco docela jiného. Že se jedná o boršč, jsem zjistila díky kuchařovi, kterého jsem učila vařit po našem. Udělala jsem mu tuhle svoji fazolovou polévku a on konstatoval, že to je skvělý boršč.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek uvařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1 šálek dýně
  • 1 šálek bílého zelí
  • špetka soli
  • olej
  • koření: 1 bobkový list, 3 kuličky nové koření (můžete přidat také hřebíček a celý pepř či jiné podle vašich zvyklostí)
  • 1 litr horkého vývaru z fazolí (případně zeleninový vývar nebo voda)
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: umeocet a sojová omáčka

Jak připravit zeleninový boršč

  1. Začneme tím, že uvaříme fazole a nevylijeme z nich vodu. Dá naší polévce ten správný „borščový“ šmak. Pokud není voda a máme jen fazole z předchozího vaření nevadí, ohřejeme zeleninový vývar. Když ani ten není, začneme vařit vodu.
  2. Dále pokrájíme zeleninu. Cibuli a zelí na proužky, mrkev a petržel na drobné kostičky, dýni na větší, bude nám nahrazovat chuť brambor. Červenou řepu nastrouháme na hrubo.
  3. Na lžíci oleje orestujeme cibuli se solí a po chvíli restování přidáme ostatní připravenou zeleninu. Restujeme několik minut, aby se lehce opekla a zavoněla, pak přidáme vodu z fazolí/vývar a uvařené fazole. Přidáme koření a přiklopíme. Teď máme čas jít dělat něco jiného, dokud se zelenina neuvaří do měkka.
  4. Bude to trvat cca 20 minut. Nám doma chutná už takto uvařená nedochucená. Začátečníkům bude ještě více chutnat, když přidají trošičku sojové omáčky a umeocta.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Experimentovat můžete se zeleninou všeho druhu. Já ráda dávám na obměnu celer kořenový i řapíkatý, cuketu, taro brambor. Prostě podle toho, co máme doma.
  • Luxusní punc a podobu s borščem podávaným v lepších restauracích docílíte přidáním kopečku kysaného rostlinného jogurtu na polévku a navrch ještě sekaný čerstvý kopr.
  • Skvělá je i varianta, kdy místo umecota nakonec do polévky přidáte kysané zelí. Tuhle verzi zbožňujeme.
  • A když nejsou zrovna uvařené fazole, můžeme dát do polévky uzený tempeh, seitan nebo uzené tofu. Tyto polotovary ještě více evokují chuť masa, na kterou jsme u klasického boršče zvyklí.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let.
  • Pro menší děti by bylo potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla, takže je snazší vařit jim jejich verzi polévky, klidně ze stejných surovin.
  • Pro děti do roka využijeme jen zeleninu, pro děti starší použijeme z tohoto předpisu jen zeleninu a fazole a špetičku soli.
  • Pro děti od 1,5 roku přidáme trochu oleje a orestujeme zeleninu. Dvouletým dětem dáme tuto polévku, ale pak teprve přidáme sojovou omáčku a umeocet.

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Skvělá polévka, mnaaam. Muž sice nadšený nebyl, že k borsci to má daleko, ale když jsem to prezentovala jako polévku ž řepy s fazolema tak prý že je to dobrý ?

    • No vidíte, nemá smysl si hrát na boršč, když je zvyklý na klasiku, ale stačilo tomu dát jiný název 🙂

  2. Skvělý boršč, nicméně (jak už zde někdo podotkl) nejlepší v něm jsou opravdu velké strakaté fazole, zvané becoky. I s vývarem.

  3. mnam, tak ten byl 🙂 Přidala jsem ještě kopr, petrželku a asi 50 gramů medvědího česneku, moc velká dobrota 🙂

  4. Dělávám boršč z hovězího masa. Tahle verze mě docela chytla! Velmi mile byla překvapená rodina (samozřejmě, že si dali zakys. smetanu na talíř). Maso nikomu nechybělo. Plná spokojenost !!!

    • No tak to je úspěch, Jiřino! Já to beru i s tou smetanou, to vůbec neva, dyť oni snědli řepu, fazole, mrkev,…SUPER!

  5. Vynikající!!!!! Boršč s fazolemi je jedinečný!!! Když si dávám oběd ve zdravých jídelnách a na jídelním lístku vidím boršč, zajásám. A dostkrát jsem trošku zklamaná. Je to boršč z tofu. Tenhle „náš“ je prostě nejlepší! Miluju do něj velké tmavé fazole a ta voda z nich tomu opravdu dodá ten správný šmak.

    • Mám to úplně stejně – jak ho vidím, jásám, ale pak to bývá řídká vodička 🙂

  6. Teda holky, tenhle boršč je bezkonkurenční 🙂 dělám ho vždycky, kdyz uvařím nejake fazole. Coz je ted v zime celkem často 😉 …a pokaždé je jiný a přitom naprosto vynikající. Dnes jsme si ho ‚vylepšili‘ kvašeným zelím a na talíři dozdobili kysaným sojovým jogurtem, ale jinak nepotřeboval vůbec zádné dochucení. Ještě ted máme boule za ušima. Tyhle variabilní receptíky fakt miluju, díky 😉

  7. Výborné! Dnes jsem vařila k nedělnímu obědu a kluci se jen olizovali 🙂 Doma byly jen velké bílé fazole, které v polévce skvěle kontrastovali a člověk o nich v puse chuťově hodně věděl (což máme moc rádi), takže super 🙂 Měla jsem dohromady něco přes litr vývaru (0,5 l z fazolí a 0,7 l vývaru z mrkvové natě). Nakonec jsem z hrnce odebrala do velkého hrnku asi 2 sběračky tekuté části boršče a společně asi se sběračkou fazolí a cca 1 a 1/2 hrnkem uvařeného bulguru jsem to tyčovým mixérem do jemna rozmixovala a nalila zpět do hrnce – boršč to parádně akurátně zahustilo a dopřálo lahodnou smetanovou chuť a krémovou konzistenci. Žádná smetana tedy nebyla ani potřeba. Do talířů jsem pak přidala trochu bulguru aby to bylo komplet a nemělo to chybu! Nápad s dýní perfect.. Muž to nazval slavnostním „Hokakaidó borščem“ 🙂 Díky moc za skvělý recept! :)))

  8. Přidávám se taky k těm, kteří vaří a až pak zjistí, co. Už dřív jsem se inspirovala vaším výborným gulášem. V podstatě na tomto základu obměňuji podle zeleniny. Včera mi z toho „vyšlo“ zeleninové ragů s řepou, mrkví, ovsem, zahuštěné zbytkem cizrnové pomazánky (to kvůli synovi, on ji moc nemusí) a výsledek byl lepší než očekávání. Už se těším, až uvařím tentokrát podle vás tento boršč. Díky moc za inspiraci. 😉

  9. Opravdu výborná, dnes jsem vyzkoušela, sice bez fazolí, místo petržele celer a cuketa, ale výsledek vynikající. Děkuji!

  10. Tak jsem taky uvařila boršč a ani jsem o tom nevěděla! 😉 A shodou okolností zas den předtím, než se tu objevil tento článek. Už se mi to jednou stalo s kopřivovou polívkou. Takové „náhody “ mám ráda, potvrzují mi směr.

  11. Mne pride ze podobnu polievku som mala na ukraine v skolskej menze. Moc mi chutnala, ale ked som si ju skusala varit doma nejak to nebolo ono, asi preto ze som tam dala tak polovicu ingrediencii. Uz sa tesim az ju rodninke naservirujem.

    • Děkuji za recept, taky někdy dělávám zeleninový boršč. Když už ale mám jednou za čas chuť na poctivou polévku z červené řepy, dělám boršč ze dvou druhů mas jak se vaří v Rusku nebo na Ukrajině. A fazole dávám taky 🙂

  12. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHlívový guláš s tempehem
Další článek5. Jste to, co jíte