Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zelňačka s tofu

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
sezóna jaro

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • větší půlka kedlubny
  • 1,5 hrnku zelí
  • 1,5 hrnku kysaného zelí
  • půlka uzeného tofu
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • kmín
  • červená paprika
  • bobkový list
  • olej
  • sůl
  • na dochucení: bílá miso pasta, jablečný ocet, umeocet, sójová omáčka
  • trocha rostlinné smetany

Bylo mi padesát, tedy už je to pár let, co mi bylo padesát. Měla jsem za sebou dobrýc...

Jak připravit zelnou polévku

  1. Nakrájíme kedlubnu na kostičky, cibuli nakrájíme na proužky a zelí také na proužky.
  2. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  3. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
  5. Pak přidáme zeleninový vývar, nakrájeno kedlubnu, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Po asi 15 minutách přidáme trochu pokrájené kyselé zelí a půlku na kostičky nakrájeného uzeného tofu.
  7. Ideální je nechat vše společně ještě 10 minut povařit.
  8. Polévku dochutíme bílou miso pastou, umeoctem, jablečným octem a sójovou omáčkou.
  9. Na závěr přidáme trochu rostlinné smetany.

Praktické

  • Polévku můžeme posypat jarní cibulkou.
  • Můžeme dochutit i šťávou z kysaného zelí.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo kedlubny můžete dát topinambur nebo tuřín.
  • Uzené tofu skvěle nahradí uzený tempeh.
  • Zkuste do polévky zavařit i chlebový kvásek, krásně ji ochutí.

Děti

  • Tato zelňačka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Miluju zelňačku a pokaždé ji dělám jinak 😁 Tentokrát jsem do ní zavařila i zbytek slané ovesné kaše ze snídane se semínky, trochu pohankové krupice a trochu předem namočené pohanky kroupy. Na talíři jsme si posypali medvědím česnekem ( zatím mi vylezlo jen pár listů). Luxusní, snědli to všichni 😁👍

Tak zase “zelňačka” 😁 Píšu v uvozovkách, protože zase místo hlávkového zelí zbytek kapusty a místo kedlubny jsem nakrájela topinambur a černý kořen. Na tu smetanu jsem nějak zapomněla, ale koprovce – co byla jako druhý chod jí bylo dost 😁 Výborná 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

57
107

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
25
31

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...