- 1 cibule
- větší půlka kedlubny
- 1,5 hrnku zelí
- 1,5 hrnku kysaného zelí
- půlka uzeného tofu
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
- kmín
- červená paprika
- bobkový list
- olej
- sůl
- na dochucení: bílá miso pasta, jablečný ocet, umeocet, sójová omáčka
- trocha rostlinné smetany
Jak připravit zelnou polévku
- Nakrájíme kedlubnu na kostičky, cibuli nakrájíme na proužky a zelí také na proužky.
- Ohřejeme si zeleninový vývar.
- Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
- Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
- Pak přidáme zeleninový vývar, nakrájeno kedlubnu, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny.
- Po asi 15 minutách přidáme trochu pokrájené kyselé zelí a půlku na kostičky nakrájeného uzeného tofu.
- Ideální je nechat vše společně ještě 10 minut povařit.
- Polévku dochutíme bílou miso pastou, umeoctem, jablečným octem a sójovou omáčkou.
- Na závěr přidáme trochu rostlinné smetany.
Praktické
- Polévku můžeme posypat jarní cibulkou.
- Můžeme dochutit i šťávou z kysaného zelí.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo kedlubny můžete dát topinambur nebo tuřín.
- Uzené tofu skvěle nahradí uzený tempeh.
- Zkuste do polévky zavařit i chlebový kvásek, krásně ji ochutí.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.
Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Tak dnes byla opět zelňačka jen s malou obměnou. Místo klasického hlávkového zelí jsem dala čínské a jelikož jsem neměla ani kedlubnu, tak jsem oloupala košťál z brokolice. Na chuti ani na vzhledu to nijak neubralo 😁 Zelňačku vařím celkem často, tak už nefotím 🙂
Výborná, patří mezi naše oblíbené 😊 Děkujeme ❤