Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • větší půlka kedlubny
  • 1,5 hrnku zelí
  • 1,5 hrnku kysaného zelí
  • půlka uzeného tofu
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • kmín
  • červená paprika
  • bobkový list
  • olej
  • sůl
  • na dochucení: bílá miso pasta, jablečný ocet, umeocet, sójová omáčka
  • trocha rostlinné smetany

Jak připravit zelnou polévku

  1. Nakrájíme kedlubnu na kostičky, cibuli nakrájíme na proužky a zelí také na proužky.
  2. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  3. Do hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Když je cibule do sklovata, přidáme zelí, červenou papriku a kmín a společně chvíli restujeme.
  5. Pak přidáme zeleninový vývar, nakrájeno kedlubnu, přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Po asi 15 minutách přidáme trochu pokrájené kyselé zelí a půlku na kostičky nakrájeného uzeného tofu.
  7. Ideální je nechat vše společně ještě 10 minut povařit.
  8. Polévku dochutíme bílou miso pastou, umeoctem, jablečným octem a sójovou omáčkou.
  9. Na závěr přidáme trochu rostlinné smetany.

Praktické

  • Polévku můžeme posypat jarní cibulkou.
  • Můžeme dochutit i šťávou z kysaného zelí.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo kedlubny můžete dát topinambur nebo tuřín.
  • Uzené tofu skvěle nahradí uzený tempeh.
  • Zkuste do polévky zavařit i chlebový kvásek, krásně ji ochutí.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, kdy ubereme dochucovadla a šetříme se solí a olejem.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...
    • Cca lžíci rozmíchat ve vodě a na závěr zavařit krátce do polévky, Jani. Když se dá víc, bude hustější, když méně, řidší.

  1. Přidala jsem tam Jidášovo ucho, když je ten Velký pátek a taky trochu cukety (na zamaskování, kdyby si někdo chtěl stěžovat, že je tam kedlubna), k tomu opřažený na kostičky nakrájený kváskový chleba a všem to chutnalo,

  2. Dnes som dala tiez susene hribiky, typujem, ze bude moc dobra. Ale jedna vec mi nejde do hlavy – na konci by som dala este cesnak. Ten sa tam nedava?
    Vdaka za odpoved.

  3. Tak ja som prave zistila, ze toto bude asi kapustnica ;) kebyze to viem od zaciatku, skusim tam dat aj susene slivky. No a ako je to so zohrievanim tejto polievky? Kapustnica vraj 7x zohrievana je najlepsia. Ale to prekysluje? Vdaka za odpoved!

    • My polévky neohříváme, ani nic, co má v sobě většinu zeleniny. Všechno je jen zvyk. Mně dřív chutnala bramboračka nejvíc až třetí den, teď mi už druhý den nevoní. Potřebuji polévku čerstvou.

  4. My ji taky děláme jak píše Lucka, dokonce jsem ji před pár dny vkladala sem do čtenářských receptů, tak to asi Ajka nezaregistrovala ;-) pro oko občas přidávám i fazole, pokud mám zrovna uvarené.

  5. Taky dělám podobně :-). Akorát ji vařím z čerstvého zelí a společně s uzeným tofu nebo tempehem, a kyselé zelí dávám až nakonec po dovaření. Chystám ji dneska na večeři :-)

  6. Děláme ji skoro stejně a je výborná! Máme ještě poslední sklenici zelí naloženého na podzim, takže polévka bude o víkendu.

  7. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční italská kuchyně III.
Další článekStrava mimo domov