Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní ječmen s dýní

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Na podzim je krása vařit, všude plno barev, chutí a zeleniny. Stačí použít fantazii, kombinovat a každý den můžeme jíst něco nového.

Ingredience
2 porce
  • 100 g ječmene (suchý stav)
  • 50 g černých fazolí (suchý stav)
  • dýně
  • červená cibule
  • červené radicchio
  • rukola
  • piniové oříšky
  • kysané zelí
  • olivový olej
  • sůl
  • tamari

Chtěla bych se s vámi podělit o svůj příběh, možná životní zkušenost, která mě naučil...

Jak připravit Podzimní ječmen s fazolemi a dýní

  1. Fazole namočte večer předchozího dne, druhý den je uvařte a dejte stranou. Ječmen povařte 30 minut a dejte stranou. 
  2. Nalijte olej do pánve, rozehřejte, přidejte cibuli nakrájenou na malé kousky a dýni nakrájenou na kostičky. Osolte, promíchejte a chvíli restujte. Když cibule začne vadnout, podlijte trochou vody a duste, dokud dýně není měkká.
  3. Poté přidejte ječmen a fazole, zelí, nakrájenou rukolu a nakrájené červené radicchio. Pokapejte tamari. Míchejte ještě jednu minutu.
  4. Před servírováním posypejte opraženými piniovými oříšky.

Praktické

  • Vhodné jako dobrý oběd do krabičky na cesty nebo do práce.
  • Trochu rukoly a radicchia si nechte stranou na dekoraci talíře.

Obměna

  • Můžete použít jinou obilovinu, luštěninu i jinou sezónní zeleninu, podle toho, co máte zrovna k dispozici a na co máte chuť.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 let, pokud už běžně jedí kroupy a fazole, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bezplichy oves a čočka belugio místo fazolí. Skvělá chuť s tím zelím. Přidávám fotku,sice ne tak super jako od Jardy,ale opravdu nám moc chutnalo. Jen škoda,že to dávám jen já a dcerka…muž prý raději ovar nebo koleno 🥰…

Viero, tak jednoduchý recept a taková pastva pro oči! Díky za další tip na rychlé jídlo a i za každou nádhernou fotku :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňové ravioli s lískovými oříšky

Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny neb...

Tempehová bašta

Tento recept je krásně podzimní a hřejivý. Až ho ochutnáte, snad nám dáte za pravdu, že jsme jednoduše nemohli zvolit jiný název.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...