Perfektní omáčka, něco mezi svíčkovou a gulášem. Byla za pár minut hotová, ale hodna podávání v nejlepších restauracích. Dá se podávat i jako krémová polévka. My se jí nemůžeme nabažit, takže jdu namočit další černé fazole.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
  • 1/2 litru vody z fazolí/vývar
  • 2 mrkve
  • kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli

Jak připravit guláš z černých fazolí

  1. Očistím a na větší kusy pokrájíme zeleninu.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni a mrkev.
  3. Pár minut restujeme a přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
  4. Vaříme společně 15 min do změknutí zeleniny.
  5. Ve volném čase nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme z něj šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, odstavíme, přidáme šťávu ze zázvoru a rozmixujeme omáčku dohladka.
  7. Podle chuti přidáme umeocet a jablečný ocet.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodu z fazolí.
  • Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Můžete pár fazolí nechat v celku a přidat je do omáčky na závěr – získáte tak omáčku s černými fazolemi.

Obměna

  • Tymián můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvoru můžete dát česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
  • My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
  • Protože omáčka už obsahuje fazole, není nutné doplňovat další bílkoviny.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme šetříme se solí a zázvorem.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel a bez fazolí.

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Místo dýně jsem dala batáty a místo omáčky to spíš připomínalo pomazánku, každopádně to bylo tak dobrý, že to hned zahučelo:)

  2. Super omáčka. Dochutila jsem krom trochou umeocta i trochou sojovky a byla luxusní. 🙂 Zítra ze zbytku fazolí udělám repete. 🙂

    • Že jo? Já si to vařila jen tak pro sebe „ze zbytků“ a když jsem to ochutnala, místo lžíce jsem běžela pro foťák 🙂 Už jsem ji dělala několikrát, úplně jsem se do téhle kombinace zamilovala. Střídám bylinky a vždycky je to super.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDívejte se, inspirujte se, diskutujte – festival začíná!
Další článekMoc děkuji za recepty