Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Gulášová omáčka z černých fazolí

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Perfektní omáčka, něco mezi svíčkovou a gulášem. Byla za pár minut hotová, ale hodna podávání v nejlepších restauracích. Dá se podávat i jako krémová polévka. My se jí nemůžeme nabažit, takže jdu namočit další černé fazole.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
  • 1/2 litru vody z fazolí/vývar
  • 2 mrkve
  • kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli

Ivina mladá rodina žije v Banátu, v podhůří  rumunských Karpat. Bez telefonu, na vesnici, v přírodě. Mají stádečko kr...

Jak připravit guláš z černých fazolí

  1. Očistím a na větší kusy pokrájíme zeleninu.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni a mrkev.
  3. Pár minut restujeme a přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
  4. Vaříme společně 15 min do změknutí zeleniny.
  5. Ve volném čase nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme z něj šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, odstavíme, přidáme šťávu ze zázvoru a rozmixujeme omáčku dohladka.
  7. Podle chuti přidáme umeocet a jablečný ocet.
Praktické
  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodu z fazolí.
  • Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Můžete pár fazolí nechat v celku a přidat je do omáčky na závěr – získáte tak omáčku s černými fazolemi.
Obměna
  • Tymián můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvoru můžete dát česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
  • My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
  • Protože omáčka už obsahuje fazole, není nutné doplňovat další bílkoviny.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme šetříme se solí a zázvorem.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel a bez fazolí.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Děkuji za recept, hned ukládám, protože omáčka se povedla i chutnala. Jen jsem místo černých fazolí měla černou čočkou.

Omacka je chutove super, ingredience jsou super PLUS, jen ta barva je, skoda, takova “non-atractive”.. :-) je to zvlastni, jak barva dokaze ovlivnit nas apetit. Treba cerny sezam mam moc rada, ale jednou jsem si koupila tahini z cerneho sezamu, a to jsem do pusy dat proste nemohla :-(

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...