Perfektní omáčka, něco mezi svíčkovou a gulášem. Byla za pár minut hotová, ale hodna podávání v nejlepších restauracích. Dá se podávat i jako krémová polévka. My se jí nemůžeme nabažit, takže jdu namočit další černé fazole.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
  • 1/2 litru vody z fazolí/vývar
  • 2 mrkve
  • kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli

Jak připravit guláš z černých fazolí

  1. Očistím a na větší kusy pokrájíme zeleninu.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni a mrkev.
  3. Pár minut restujeme a přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
  4. Vaříme společně 15 min do změknutí zeleniny.
  5. Ve volném čase nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme z něj šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, odstavíme, přidáme šťávu ze zázvoru a rozmixujeme omáčku dohladka.
  7. Podle chuti přidáme umeocet a jablečný ocet.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodu z fazolí.
  • Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Můžete pár fazolí nechat v celku a přidat je do omáčky na závěr – získáte tak omáčku s černými fazolemi.

Obměna

  • Tymián můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvoru můžete dát česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
  • My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
  • Protože omáčka už obsahuje fazole, není nutné doplňovat další bílkoviny.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme šetříme se solí a zázvorem.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel a bez fazolí.

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...
  1. Protože jsem včera neměla čas vařit, zadala jsem manželovi úkol, aby uvařil večeři on. Řídil se receptem a vznikla skvělá večeře! Takže to považuju za velký úspěch, manžel jinak téměř nevaří.

    • To máme radost Olgo, manžel je evidentně šikovný.👍 Třeba ho to chytí a už vás k plotně nepustí 😂😉

  2. Místo dýně jsem dala batáty a místo omáčky to spíš připomínalo pomazánku, každopádně to bylo tak dobrý, že to hned zahučelo:)

    • Že jo? Já si to vařila jen tak pro sebe „ze zbytků“ a když jsem to ochutnala, místo lžíce jsem běžela pro foťák :-) Už jsem ji dělala několikrát, úplně jsem se do téhle kombinace zamilovala. Střídám bylinky a vždycky je to super.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDívejte se, inspirujte se, diskutujte – festival začíná!
Další článekMoc děkuji za recepty