Perfektní omáčka, něco mezi svíčkovou a gulášem. Byla za pár minut hotová, ale hodna podávání v nejlepších restauracích. Dá se podávat i jako krémová polévka. My se jí nemůžeme nabažit, takže jdu namočit další černé fazole.
Ingredience
pro 4 porce

- 2 cibule
- 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
- 1/2 litru vody z fazolí/vývar
- 2 mrkve
- kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru
- umeocet a jablečný ocet podle chuti
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
Jak připravit guláš z černých fazolí
- Očistím a na větší kusy pokrájíme zeleninu.
- V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni a mrkev.
- Pár minut restujeme a přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
- Vaříme společně 15 min do změknutí zeleniny.
- Ve volném čase nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme z něj šťávu.
- Když je zelenina měkká, odstavíme, přidáme šťávu ze zázvoru a rozmixujeme omáčku dohladka.
- Podle chuti přidáme umeocet a jablečný ocet.
Praktické
- Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodu z fazolí.
- Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
- Můžete pár fazolí nechat v celku a přidat je do omáčky na závěr – získáte tak omáčku s černými fazolemi.
Obměna
- Tymián můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvoru můžete dát česnek.
- Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.
Kombinujeme
- Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
- My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
- Protože omáčka už obsahuje fazole, není nutné doplňovat další bílkoviny.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme šetříme se solí a zázvorem. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
- Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel a bez fazolí.
Omacka je chutove super, ingredience jsou super PLUS, jen ta barva je, skoda, takova „non-atractive“.. :-) je to zvlastni, jak barva dokaze ovlivnit nas apetit. Treba cerny sezam mam moc rada, ale jednou jsem si koupila tahini z cerneho sezamu, a to jsem do pusy dat proste nemohla :-(
Ja som ju veru tiež varila aj na druhý deň :) Včera som si k nej dala kukuričnú cestovinu bolo to neslýchane chutné!!! Dnes som skúsila s ryžou aj to bolo super ale to sú skoro dve rozličné jedlá. Vďaka !
Děkujeme Ludmilo za ohlas a máme radost, že vám chutná 😍 A přesně, jak píšete – stačí změnit přílohu a hned máte zase jiné jídlo 👍😉
Protože jsem včera neměla čas vařit, zadala jsem manželovi úkol, aby uvařil večeři on. Řídil se receptem a vznikla skvělá večeře! Takže to považuju za velký úspěch, manžel jinak téměř nevaří.
To máme radost Olgo, manžel je evidentně šikovný.👍 Třeba ho to chytí a už vás k plotně nepustí 😂😉
Místo dýně jsem dala batáty a místo omáčky to spíš připomínalo pomazánku, každopádně to bylo tak dobrý, že to hned zahučelo:)
Vždycky je to dobrý :)
Super omáčka. Dochutila jsem krom trochou umeocta i trochou sojovky a byla luxusní. :-) Zítra ze zbytku fazolí udělám repete. :-)
Že jo? Já si to vařila jen tak pro sebe „ze zbytků“ a když jsem to ochutnala, místo lžíce jsem běžela pro foťák :-) Už jsem ji dělala několikrát, úplně jsem se do téhle kombinace zamilovala. Střídám bylinky a vždycky je to super.