Na chléb:
- 1,5 šálku mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce sójového jogurtu řeckého typu
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- semínka černuchy (černého kmínu)
- asi 1/2 šálku vody
- sůl
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- voda podle potřeby
Ostatní ingredience:
- červená cibule
- koření tandoori masala
- kmín
- sůl
- olivový olej
- čerstvá petrželka
- kajenský pepř
Jak připravit indický cibulový chléb Kulcha
- Všechny suroviny na chleba smíchejte ve vláčné, ale nelepivé těsto. Přikryjte a nechte 15 minut (nebo i déle) odpočívat.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, osolte, přidejte kmín, kajenský pepř a koření tandoori masala. Promíchejte.
- Vyválejte menší placičky, navrch dejte cibuli, přikryjte pečícím papírem a znovu vyválejte, aby se cibule dobře přilepila.
- Opečte na velmi horké pánvi z obou stran, ochucenou část potřete lehce olejem a posypejte petrželkou.
- Chléb udržujte teplý a přikrytý, aby nevyschl.
Praktické
- Pánev musí být horká. Nepečte v troubě! Zkoušela jsem a není to vůbec ono.
- Dělejte menší placky, bude se vám to lépe obracet.
- Při vyvalování těsta používejte pečící papír. Usnadní vám práci.
Obměna
- Pokud nemáte tandoori masala, použijte jakoukoliv směs indického koření.
- Pokud nechcete dělat Kulchu s cibulí, můžete použít jen základ a připravit jednoduchou indickou placku.
Děti
- Pikantní a kořeněný chlebík nevhodný pro děti.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Udělala jsem z 1,5 dávky a bylo to chytré 😆. Placky jsou vynikající ,sváteční a doslova k sežrání 👍😊.
Vierko super, moc jsem si pochutnala. Těsto funguje i s kokosovým jogurtem, na chuti to není znát.