Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Indická cibulová Kulcha

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Tento vynikající indický chléb je opravdu měkounká dobrota. Od jiných indických chlebů se liší tím, že nepotřebuje kvasinky. Struktura je vláčná a hodí se k jakékoliv indické omáčce.

Ingredience
Na chléb:
  • 1,5 šálku mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce sójového jogurtu řeckého typu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • semínka černuchy (černého kmínu)
  • asi 1/2 šálku vody
  • sůl
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • voda podle potřeby
Ostatní ingredience:
  • červená cibule
  • koření tandoori masala
  • kmín
  • sůl
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka
  • kajenský pepř

Jak připravit indický cibulový chléb Kulcha

  1. Všechny suroviny na chleba smíchejte ve vláčné, ale nelepivé těsto. Přikryjte a nechte 15 minut (nebo i déle) odpočívat.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno, osolte, přidejte kmín, kajenský pepř a koření tandoori masala. Promíchejte.
  3. Vyválejte menší placičky, navrch dejte cibuli, přikryjte pečícím papírem a znovu vyválejte, aby se cibule dobře přilepila.
  4. Opečte na velmi horké pánvi z obou stran, ochucenou část potřete lehce olejem a posypejte petrželkou.
  5. Chléb udržujte teplý a přikrytý, aby nevyschl.

Praktické

  • Pánev musí být horká. Nepečte v troubě! Zkoušela jsem a není to vůbec ono.
  • Dělejte menší placky, bude se vám to lépe obracet.
  • Při vyvalování těsta používejte pečící papír. Usnadní vám práci.

Obměna

  • Pokud nemáte tandoori masala, použijte jakoukoliv směs indického koření.
  • Pokud nechcete dělat Kulchu s cibulí, můžete použít jen základ a připravit jednoduchou indickou placku.

Děti

  • Pikantní a kořeněný chlebík nevhodný pro děti.

 

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

46 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko super, moc jsem si pochutnala. Těsto funguje i s kokosovým jogurtem, na chuti to není znát.

jendulacka
30. 10. 2022

Dobry den, chtela jsem se zeptat-jogurt reckeho typu spjovy jsem nasla jen sojade. Je mozne pouzit i kokosovy jogurt reckeho typu, ktery je dostupnejsi? Nebo to bude mit velky vliv na chut? DEKUJI..
Renata

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Pikantní indická mrkev

Provoňte si vaší kuchyň tímto jednoduchým a lahodným pokrmem. Asafoetida v něm určitě nesmí chybět, je to právě ona, která celému pokrmu dodá tu správnou i...

Piadina romagnola bezlepková

Piadina romagnola, nazývaná také piada, je plochá placka bez kynutí, typická pro gastronomickou tradici oblasti Romagna v Itálii. Vyzkoušejte ji v této bez...

Galetky s bylinkami a cizrnou

Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako netradiční pohoštění ...
klub
2
9

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.

Jogurtové palačinky s fazolemi a cibulí

Palačinky naslano s náplní z cibule a fazolí. Použité koření dodává tomuto jídlu jeho specifickou chuť, proto ho pokud možno nevynechejte.