Mouka, kterou používám, je vždy v bio kvalitě a vždy pěstovaná v Itálii. Rafinovanou mouku nepoužívám vůbec. Používám i mouky ze starých druhů pšenice.
Semola rimacinata
Je to vlastně jemná krupice z tvrdé pšenice. Tato mouka se používá hlavně k výrobě těstovin. Seženete ji snadno i v České republice. Já používám speciální, tu seženete asi už hůře. Jmenuje se “Senatore Cappelli” a je to starodávná odrůda tvrdé pšenice získaná přirozeným výběrem jiných rustikálních odrůd, která je schopna dodat krupici vysoce kvalitní a organoleptické aspekty. Je považována za cennou starodávnou odrůdu, protože neprošla změnami moderních technik genetické manipulace. Má nízký obsah lepku. Na domácí těstoviny je jako dělaná. Semola rimacinata je k zakoupení na různých e-shopech.
Mouka T1, T2, celozrnná
Tyto mouky jsou mleté na kameni a potom prosáté. Mele se celé zrno a pak se prosévá na Tip 1 a Tip 2.
Na placky, palačinky, pizzu, chléb a různé pečivo používám většinou T1 smíchanou spolu s jinou mouku. Žitnou, špaldovou… podle chuti. T1 používám také na krmení mého lievita madre.
T2 používám do různých sušenek a na italskou Piadinu.
Mouky T1 a T2 můžete nahradit pšeničnou polohrubou celozrnnou moukou.
Starodávné odrůdy
- Modifikace moderní pšenice způsobila, že se stala mnohem bohatší na lepek se všemi nevýhodami, které to pro naše tělo přináší, za to starodávná zrna udržují vyváženější vztah mezi přítomností škrobu a přítomností lepku a obsahují nižší procento tohoto proteinu, o kterém se tolik diskutuje.
2. Nižší přítomnost lepku ve starodávných zrnech činí mouku, kterou produkují a následně všechny produkty, které z ní lze získat, mnohem lehčí, stravitelnější a vstřebatelnější, než u moderní pšenice. Starodávná zrna jsou vhodná pro všechny druhy přípravy a jsou také vynikající pro integraci do dětské výživy.
3. Starodávné odrůdy mají odstíny vůní a chutí, o kterých si může moderní pšenice jen snít. Pokud si budete chléb připravovat doma z mouky získané ze starodávného zrna (nejlépe s použitím kvásku ), uvědomíte si rozdíl.
4. Tyto druhy pšenice jsou bohužel ještě pořád málo pěstovány, výrobní náklady jsou vyšší ve srovnání s nižším výnosem. Starodávné odrůdy nebyly člověkem geneticky pozměněny, a proto mají mnohem nižší výtěžek než rozšířenější a modernější pšenice. Na poli jdou hned rozeznat. Je to vysoká pšenice, i přes metr, zrno je nepravidelné, hůř se sklízí a výnos je menší. Znovuobjevení starodávných zrn je možné díky malým zemědělským producentům a nadšencům, kteří každý den odvážně čelí konkurenci velkého trhu a chtějí pěstovat kvalitní obilí, i když to pro ně není vždy výhodné. Proto je tato mouka poměrně drahá. Nevím, jestli se v Čechách tyto odrůdy pšenice pěstují, pokud ano, rozhodně neváhejte vyzkoušet. Budete příjemně překvapení.
5. Mám to štěstí, ze v mém okolí se pěstuje: odrůda Rieti, Gentilrosso, Inallettabile, Frassineto, Verna, Margotto, Abbondanza, Mec, Centauro, Belvedere. Všechny se shromažďují na ploše 500 hektarů na územích mezi Sogliano a Mercato Saraceno, blízko mého bydliště. Přímý kontakt s 15 zúčastněnými zemědělci a s mlýnem, zaručuje krátký a plně kontrolovaný dodavatelský řetězec, od pole přes skladování, mletí až po balení. Mě tyto odrůdy nadchly, chuť je opravdu vynikající. I cena je ovšem hodně jinde. Například obyčejná rafinovaná mouka, kterou bohužel ještě používá mnoho lidí, se v italském supermarketu dá koupit i za 0,40 euro. Starobylé odrůdy a nebo i jiné kvalitní mouky – ne ze supermarketu, se pohybují v ceně okolo 3-4 euro za kilo.
6. Neříkám, že musíte okamžitě začít hledat a kupovat tuto mouku, pokud se s ní ovšem setkáte, rozhodně neváhejte jí koupit a vyzkoušet. Piadina romagnola s lokálně pěstovanou starou pšenicí, je lahoda.
Mrtvé mouky
Mouky, které nepoužívám jsou 00, 0, Manitoba a vůbec ty silné mouky, které sice způsobí, že pečivo je nadýchané a lehké, ale tyto mouky jsou plné lepku a nemají žádnou nutriční hodnotu. Prostě mrtvé mouky.
Komentáře
DOTAZ – mohla byste prosím napsat nějaké informace/článek z jakého důvodu, proč a čím se rafinuje běžná mouka? (Víme, že se chemicky rafinují oleje, cukr, prý i sůl apod.), ale s touto informací o mouce…, jsme se ještě nesetkali. Děkujeme
Vierko, moc děkuji za vysvětlení. Nemáte náhodou Airbn, že bych si u Vás rentovala pokoj s plnou penzí? To myslím vážně, musí to být radost ochutnat vaše jídla, která jsou zdravá a dělaná s láskou. Nebo jestli nepořádáte nějaké kurzy?
Těším se na Vaši odpověd.
Hezký den,
Jana