Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Stojíte blízko grilu? Vaše zdraví může být v ohrožení

Že grilované maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny a vysokého krevního tlaku je již dlouho známé. Nový výzkum ale naznačuje, že je v ohrožení nejen ten, kdo grilované maso jí, ale také ten, kdo jej griluje nebo stojí blízko u grilu! Co toto riziko způsobuje? Jak se tomu vyhnout? A co grilovaná zelenina?

Grilováním masa vznikají karcinogeny

Věděli jste?
– HCA jsou na oficiální listině látek způsobujících rakovinu publikovanou NIH (Národní instituce zdraví v USA).
– O HCA víme, že mění DNA, již od roku 1970.

Grilování masa obsahující bílkoviny a tuky vlivem vysokých teplot vytváří dva druhy karcinogenních chemických látek – heterocyklické aminy (HCA) a polycyklické aromatické hydrokarbony (PAH). Obě látky jsou mutagenní – mění DNA a zvyšují riziko rakoviny (1).

  • Heterocyklické aminy (HCA) se tvoří v mase při dlouhodobém opékání na ohni. Nejvíce ho obsahují křupavé černé zuhelnatělé kousky na okrajích masa.
  • Šťáva, která z masa odkapává na horké uhlí se přeměňuje na karcinogenní látku zvanou polycyklické aromatické hydrokarbony (PAH), která se přenáší zpátky na maso, jakmile je obklopeno kouřem a konzumací grilovaného masa vstupuje do těla.

Grilované maso způsobuje rakovinu

Desítky studií na zvířatech prokázaly, že HCA a PAH způsobují rakovinu. Krysám krmeným jídlem s HCA vznikaly nádory zažívacího traktu, mléčných žláz, plic, ledvin, kůže, močového měchýře a dalších orgánů. Také dalším hlodavcům krmeným HCA se vyvinuly nádory včetně leukémie (1).

Grilované maso zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku

Dr. Gang Liu, autor studie sledoval více než 100 000 zdravých osob. Za dobu 12-16 let více než 37 000 účastníků onemocnělo vysokým krevním tlakem. Osoby, které konzumovali maso vystavené vysokým teplotám více než 15x za měsíc měli o 17 % vyšší riziko vzniku vysokého krevního tlaku než ti, kteří ho jedli méně než 4x za měsíc. Ze studie jasně vyplývá, že vyhýbání se masu upravenému ve vysokých teplotách může pomoci snížit riziko vysokého krevního tlaku (2).

Vysoké riziko absorpce škodlivin kůží

Výzkumníci z Číny zjistili, že nejvíce karcinogenní látky PAH mají účastníci, kteří nejen stáli u grilu, ale také grilované maso jedli. Nicméně ani ti, kteří byli pouze v kontaktu s grilem a maso nejedli, nebyli rizika ušetřeni. Přehřátý tuk se totiž přeměňuje na olej, která se pak změní na plynnou formu a stoupá spolu s kouřem. Právě obsah oleje v kouři způsobuje proniknutí karcinogenních chemikálií kůží (3).

Oblečení před kouřem neochrání

Výzkum také zjistil, že bohužel ani oblečení nás před škodlivými karcinogenními látkami zcela neochrání. Navíc málokdo si ihned kouřem nasáté oblečení svleče. Pokud je takto napuštěné oblečení stále v kontaktu s kůží, PAH vnikají do pokožky, což zvyšuje riziko vzniku rakoviny (3).

Vyhněte se karcinogenům – grilujte ovoce a zeleninu

V zelenině a ovoci se na rozdíl od masa a jiných bílkovinových potravin nevytváří při grilování žádné karcinogeny (4). Před karcinogeny chrání také zabalení potravin do alobalu. Lidé, kteří jsou vystaveni kouři nebo stojí blízko grilu, by měli být co nejvíce oblečeni, aby kouř nemohl přijít do styku s holou kůží a ihned po grilování se převléknout do čistého oblečení.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za pěkný článek. Týká se ona karcinogenita jen živočišních tuků? Co když potřu zeleninu na grilu olejem nebo bude dopředu naložená a tuk pak skápne do ohně? Jasné, že ideálně by do ohně nic kapat nemělo, ale napadlo mě to pro upřesnění. Děkuji. :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tradiční strava našich předků

Myslíte si, že snídat polévku a jíst obilné kaše je novodobý vynález? Víte, odkdy se u nás jedí brambory a co bylo na talíři našich předků nejčastěji? Star...
14
2

Vlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním

Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující n...
33
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...
78
5

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...
29
14

Dovolená v Chorvatsku zdravě – restaurace, kde nakupovat a co si vzít

Jak zvládnout dovolenou, když jím jinak? Co si nabalit, nachystat, co rychlého vařit, kde nakupovat, co jíst, kde jíst a jak si opravdu odpočinout i přesto...
38

13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě

Celý den u vody a jíst zdravě? Žádný problém! Nespoléháme na stánky s občerstvením, kde většinou mají jen nezdravá a těžká jídla. Máme pro vás 13 tipů na n...