Že grilované maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny a vysokého krevního tlaku je již dlouho známé. Nový výzkum ale naznačuje, že je v ohrožení nejen ten, kdo grilované maso jí, ale také ten, kdo jej griluje nebo stojí blízko u grilu! Co toto riziko způsobuje? Jak se tomu vyhnout? A co grilovaná zelenina?

Grilováním masa vznikají karcinogeny

Věděli jste?
– HCA jsou na oficiální listině látek způsobujících rakovinu publikovanou NIH (Národní instituce zdraví v USA).
– O HCA víme, že mění DNA, již od roku 1970.

Grilování masa obsahující bílkoviny a tuky vlivem vysokých teplot vytváří dva druhy karcinogenních chemických látek – heterocyklické aminy (HCA) a polycyklické aromatické hydrokarbony (PAH). Obě látky jsou mutagenní – mění DNA a zvyšují riziko rakoviny (1).

  • Heterocyklické aminy (HCA) se tvoří v mase při dlouhodobém opékání na ohni. Nejvíce ho obsahují křupavé černé zuhelnatělé kousky na okrajích masa.
  • Šťáva, která z masa odkapává na horké uhlí se přeměňuje na karcinogenní látku zvanou polycyklické aromatické hydrokarbony (PAH), která se přenáší zpátky na maso, jakmile je obklopeno kouřem a konzumací grilovaného masa vstupuje do těla.

Grilované maso způsobuje rakovinu

Desítky studií na zvířatech prokázaly, že HCA a PAH způsobují rakovinu. Krysám krmeným jídlem s HCA vznikaly nádory zažívacího traktu, mléčných žláz, plic, ledvin, kůže, močového měchýře a dalších orgánů. Také dalším hlodavcům krmeným HCA se vyvinuly nádory včetně leukémie (1).

Grilované maso zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku

Dr. Gang Liu, autor studie sledoval více než 100 000 zdravých osob. Za dobu 12-16 let více než 37 000 účastníků onemocnělo vysokým krevním tlakem. Osoby, které konzumovali maso vystavené vysokým teplotám více než 15x za měsíc měli o 17 % vyšší riziko vzniku vysokého krevního tlaku než ti, kteří ho jedli méně než 4x za měsíc. Ze studie jasně vyplývá, že vyhýbání se masu upravenému ve vysokých teplotách může pomoci snížit riziko vysokého krevního tlaku (2).

Vysoké riziko absorpce škodlivin kůží

Výzkumníci z Číny zjistili, že nejvíce karcinogenní látky PAH mají účastníci, kteří nejen stáli u grilu, ale také grilované maso jedli. Nicméně ani ti, kteří byli pouze v kontaktu s grilem a maso nejedli, nebyli rizika ušetřeni. Přehřátý tuk se totiž přeměňuje na olej, která se pak změní na plynnou formu a stoupá spolu s kouřem. Právě obsah oleje v kouři způsobuje proniknutí karcinogenních chemikálií kůží (3).

Oblečení před kouřem neochrání

Výzkum také zjistil, že bohužel ani oblečení nás před škodlivými karcinogenními látkami zcela neochrání. Navíc málokdo si ihned kouřem nasáté oblečení svleče. Pokud je takto napuštěné oblečení stále v kontaktu s kůží, PAH vnikají do pokožky, což zvyšuje riziko vzniku rakoviny (3).

Vyhněte se karcinogenům – grilujte ovoce a zeleninu

V zelenině a ovoci se na rozdíl od masa a jiných bílkovinových potravin nevytváří při grilování žádné karcinogeny (4). Před karcinogeny chrání také zabalení potravin do alobalu. Lidé, kteří jsou vystaveni kouři nebo stojí blízko grilu, by měli být co nejvíce oblečeni, aby kouř nemohl přijít do styku s holou kůží a ihned po grilování se převléknout do čistého oblečení.

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Díky za pěkný článek. Týká se ona karcinogenita jen živočišních tuků? Co když potřu zeleninu na grilu olejem nebo bude dopředu naložená a tuk pak skápne do ohně? Jasné, že ideálně by do ohně nic kapat nemělo, ale napadlo mě to pro upřesnění. Děkuji. 🙂

    • Geeno, zrovna tu koukám do jedné studie, kde se to řešilo a tam se ukazuje, že škodlivé jsou i výpary z restaurací, že špatné výsledky a riziko vzniku rakoviny mají i lidé žijící v blízkosti. Nejhůř na tom byli kuchaři. Ale píše se tu o výparech ze smažení, zejména výparech s čínskcýh restaurací, výparech ze smažení slaniny, hovězích burgerů, ryb, to všechno mělo měřitelný vliv na změnu DNA, ale výpary ze smažení tempehu prý ne. Myslím, že nejlepší je žádný přepálený a odpařující se tuk, ať už živočišný nebo rostlinný, ale že když to uděláme párkrát do roka a nebudeme nad tím stát a dýchat to, tak se nic zlého nestane 🙂 Prostě všeho s mírou, tělo si s ledasčím poradí, když není přetěžováno a otravováno od rána do večera.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazole černé oko na houbách
Další článekBramborový obklad – první pomoc nejen pro úrazy a pohmožděniny