Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Celozrnná rýže vařená s kaštany

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Sladké kaštany milujeme jak do sladkých, tak do slaných jídel, anebo jen tak upečené v troubě… A pokud nevíte co s nimi, přidejte je k vařícím se obilovinám. Můžete mít zajímavou přílohu, kaši nebo pokud kaštany s obilovinou rozmixujete, tak i dezert.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 hrnek celozrnné rýže (nebo kombinace s jinou obilovinou)
  • 1,5-2 hrnky vody
  • hrst kaštanů
  • špetka soli

Když jste malí, jíte, co vám dají rodiče. Jak rosteme, začínáme si vybírat sami, co a kdy budeme jíst. Já jsem si nej...

Jak připravit vařenou rýži s jedlými kaštany

  1. Rýži propláchneme ve vodě a dáme do hrnce.
  2. Přidáme kaštany a vodu a přivedeme k varu.
  3. Ztlumíme plamen, osolíme a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 45-60 minut, dle druhu rýže (viz obal).

Praktické

  • Vody do rýže dejte dle vašich preferencí, jak chcete mít rýži pevnou. Pokud chcete kaši, můžete dát až 3 hrnky vody.
  • Pokud je sezóna kaštanů, použijte čerstvé kaštany, které zbavíte slupky a celé nebo nakrájené na části dáte vařit spolu s rýží.
  • V Tescu a zdravých výživách se prodávají i již hotové uvařené a oloupané kaštany, které se dají jíst jen tak, nebo přidat k rýži a společně povařit.

Obměna

  • Místo rýže můžete použít kroupy, jáhly nebo jinou obilovinu.
  • Obiloviny můžete také zkombinovat. Například rýži s hatomugi, rýži s čirokem, rýži s jáhlami atp.
  • Doporučujeme vyzkoušet také verzi s rostlinným mlékem místo vody (obilovinu s kaštany zalijete mlékem namísto vody a budete dohromady vařit dle instrukcí v postupu). Budete mít krásně jemnou a nasládlou kaši na snídani nebo dezert na svačinku.

Kombinujeme

  • Obilovinu s kaštany můžete podávat jako přílohu k hlavním jídlům. Hodí se například k omáčkám, zeleninovým nebo luštěninovým směsím atp.
  • Stejně můžete uvařit i rýžovou kaši s kaštany na snídani. Stačí jen přidat více vody.
  • Pokud chcete dezert, rozmixujte uvařenou obilovinu s kaštany, případně ještě dochuťte sladem, sirupem či kořením (vanilka, skořice) aj.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Prosím, kaštany oloupu jen z té tvrdé vrchní slupky? Ta slabší se mi nedaří oloupat. Nebo se vaří s rýží celé, neoloupané?

Kopretina
2. 11. 2021

Ahoj holky, jak loupete neuvařené kaštany? Nějak se mi to nedaří tak, aby mi zůstaly všechny prsty :D. Nemáte na to nějaký fígl?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...
Kaše
kurz
4

Jáhlová kaše s dýní

Skvělá snídaně, která uspokojí potřebu dát si něco sladkého velmi zdravě.

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.