Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Podzimní strozzapreti s tempehem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

Ingredience
2 porce
  • 250 g strozzapreti nebo jiných těstovin
  • vlašské ořechy
  • kaštany
  • červená čekanka
  • česnek
  • 1/2 balení tempehu
  • mletá červená paprika
  • tamari
  • černé olivy
  • pepř
  • sůl
  • olej

Je to už téměř rok, co se krůček po krůčku seznamuji s jiným způsobem stravování. Přivedla mě k tomu kamarádka, se kt...

Jak připravit těstoviny s kaštany a tempehem

  1. Kaštany nařízněte a pečte v perforované pánvi. Není třeba, aby byly úplně do měkka, stačí, aby se otevřely a šly vyjmout ze slupky. Když jsou upečené, dejte stranou.
  2. Vyloupejte i ořechy.
  3. Do jedné pánve nalijte olej, přidejte česnek, vlašské ořechy a kaštany. Chvilku orestujte a podlijte trochou tamari a vody. Osolte a opepřete, zamíchejte a vařte do změknutí kaštanů. Pak přidejte olivy.
  4. Do druhé pánve nalijte trošku oleje a opečte tempeh nakrájený na kouksky ze všech stran, posypte ho mletou paprikou a zakápněte trochou tamari. Promíchejte.
  5. Uvařte těstoviny, sceďte je a přidejte do pánve s ořechy a kaštany, přidejte tempeh, všechno dobře promíchejte, ochutnejte, případně dochuťte tamari. Posypte červenou čekankou nakrájenou na proužky.

Praktické

  • Čerstvé strozzapreti jsou za 5 minut hotové, sušené strozzapreti se vaří i 15 minut. Já použila čerstvé, ze semolinové mouky.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny.
  • U jednotlivých ingrediencí není uvedená váha, řiďte se selským rozumem a tím co máte rádi.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Můžete použít jiný druh těstovin.
  • Můžete vynechat hořkou červenou čekanku a nahradit rukolou.
  • Klidně můžete přidat i nějakou typicky podzimní zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

12 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...

Celozrnné krémové špagety

V tomto receptu zužitkujeme postranní listy bulvy fenyklu a košťál z brokolice a vyzkoušíme si, že i ze zbytků se dá snadno vykouzlit skvělý kondiment na t...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...