podzim
Na podzim přidejte pikantní chuť
Plíce a tlusté střevo jsou na řadě právě na podzim. Můžeme si je posílit, vyčistit nebo pěkně zaneřádit. Záleží, jak se o ně postaráme....
Zahřívací jídla plná veselých barev. Ideální pokrmy na podzim
Vyzkoušejte některý z těchto 14 pokrmů, které vás potěší, zahřejí a pohladí, i když je zrovna venku škaredě a zima. Ideální jídla do pochmurného...
Co jíst na podzim, abychom se vyhnuli rýmám, chřipkám a nebolela...
Nebudu vás zatěžovat sáhodlouhým popisem toho, jak tělo hospodaří s vodou a energiemi v organismu, ani jakou roli v tom hrají plíce a ledviny....
4 tipy, jak si naplno užít podzim
Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít...
Ruku v ruce s tradicemi aneb posvícení a hody
"To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle. Máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně." Tak je to v říkance, kterou známe...
Jak jíst zdravě na výletech s dětmi
Podzimní výlety milujeme. Každý den, kdy je hezky, toužím vydat se na vzduch. Nejlépe na celý den. A jde to, i když máte malé...
Kašel, rýma a chřipka: Proč je máme?
Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině...
Udělejte si podzimní dezert: 11 tipů na zdravé dobroty
Léto už je nenávratně pryč, nastupuje podzim a s ním i chladnější dny. K tomu patří i změna jídelníčku. A také dezerty, které nás...
Lotos v kuchyni – léčí kašel a posiluje plíce
Lotos je léčivý a chutný. Používáme jej na vaření i na léčbu zahlenění, kašle, dutin, rýmy a při nachlazení. Je to skvělá prevence i...
Podzim a já
Mám moc ráda podzim. Sama se nacházím v podzimním věku svého života. Užívám si toho, co mi dává zahrada, o kterou jsem se začala...
Vařte sezónně – má to spoustu výhod! Víte, jak na to?
Už jste začali vařit podzimně? Nebo je to pro vás vyšší dívčí a vaříte celý rok to samé? Má to velké výhody přizpůsobit se...
Jste unavená, hladová a lenivá? Podzim je tu!
Nechce se vám ráno vstávat? Jste pořád hladoví a unavení? To se hlásí podzim! Je potřeba uzpůsobit životosprávu a stravu. Když jsem to udělala...
Vaříme v elementu KOV (podzim) – budujeme silnou imunitu
Biologický podzim začíná už v půlce srpna a odehrává se v elementu kovu. Které potraviny jsou pro něj vhodné a které orgány je třeba...
Křehký dort s „tvarohem“ a lesním ovocem (bezlepkový)
Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak...
Jste element KOV? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do...
Jste element kov? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterému orgánu je...
Jak si chránit a zahřívat ledviny
Ledviny které v zimě potřebují teplo, je nejlepší zahřát nahřátou solí. Když se sůl ohřeje, dokáže dlouho držet teplo a to je pro naše zimou...
Ruku v ruce s tradicemi aneb posvícení a hody
"To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle. Máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně." Tak je to v říkance, kterou známe...
Teorie pěti elementů – dostaňte se zpět do rovnováhy
Jednotlivé druhy potravin, jejich barvy, chutě a způsoby tepelné úpravy dokáží ovlivňovat orgány našeho těla, emoce a to, jak se cítíme. Tradiční medicína to...
Podzim ve skříni – udělejte si pořádek
První mrazíky se ohlásily a my začínáme stěhovat oblečení. Letní ze skříně ven, podzimní a zimní dovnitř. Taky zjišťujete, jaké poklady vlastně máte, a...
Jak přizpůsobit stravu na podzim a vyhnout se nemocem
Jak se stravovat na podzim, abychom minimalizovali únavu, rýmy, chřipky a nachlazení? Vyvarujte se těchto chyb v jídelníčku a minimalizujte typické podzimní nemoci!
Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů)
Po létě, kdy jsme si dali tam nějakou zmrzlinu, občas zákusek, jinde něco grilovaného, je třeba změnit své návyky tak, abychom se vyhnuli podzimním...
Pochopte síly JIN a JANG. Jak ovlivňují nás i život kolem?...
Vše kolem nás, každou věc, událost nebo čin můžeme zhodnotit z pohledu energií JIN a JANG. Pokud víme, jak mezi nimi nastolit rovnováhu ve...
Bylinková grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina nikdy nezklame. A nemusíte mít gril, takhle je taky pečená v troubě. Tentokrát verze bylinková.
Pečená buchta s jablky, ořechy a mrkví
Jedná se o klasickou buchtu, v níž jsem nahradila cukr sladem, vynechala vajíčko a použila bio suroviny. Je to buchta pečená, tedy vhodná opravdu...
Vejmrda neboli jablečný křen
Křen s jablky to je náš oblíbený kondiment. Jedí ho i děti a musím ho bránit vlastním tělem, když chci něco uchránit i pro...
Tvarožník z amasaké (bez lepku a bez laktózy)
Tady je slibovaný recept na tvarožník z amasaké. Pro nás je to víc než náhrada za běžný cheescake. Je to lahoda a netlačí po...
Pečený batát s estragonem
Už jste zkoušeli péct batát? Když k obyčejnému rizotu ze zbytků od oběda přidám pečený batát, rodina má rázem dojem, že má sváteční jídlo...
Fazolové karbanátky v rýžovém papíru
Luštěninové karbanátky byly pro nás další krok k mužským žaludkům. Zejména ty smažené v rýžovém papíru velmi potěšily jejich chuťové buňky. Když dáte na...
Semínková mozaika
Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také se jednoduše může vzít s sebou....
Houby s nattem
Je léto, teplo a vlhko a kdo vyrazí do lesa, má šanci naplnit košík houbami. Dnes jsme dostali houby od babičky s dědou, snažila...
Webinář zdarma 28.1. ve 20:00: Jak upravit jídelníček na jaro
Pokud vás zajímá, jak se vyhnout jarní únavě, kilům navíc a nervozitě, čtěte dále. Chystáme pro vás další živé vysílání a máme dva dárky.
Webinář zdarma: Pojďme se znovu nastartovat po svátcích
Je po svátcích a my bychom měli být odpočatí. Bylo přeci volno a my měli šanci si mezi svátky odpočinout s rodinou u pohádek. Navzdory tomu...
Webinář zdarma: 5 kroků k zaručeně pohodovým a štíhlým Vánocům
Možná se vám zdá že jsme se zbláznily mluvit o Vánocích již v říjnu. Jenže znáte to, každý rok je to stejné. Těšíte se, že to...
Žampionová polévka
Miluji houbovou polévku a když jsem našla v lednici zapomenuté žampiony, hned jsem přemýšlela, jak ji udělat zdravě. Chtěla jsem takovou tu bílou s...
Lahodná hrachovka s vlašskými ořechy
Teplá, hustá polévka je v tomto počasí přímo balzám do břicha a navíc i nutnost pro zachování si zdraví. Tentokrát jsem zkombinovala hrách a...
Grilovaná zelenina z trouby
V těchto chladných dnech je pečená zelenina tím pravým ořechový pro váš zimní jídelníček. Nedá moc práce, dělá se sama a chutí připomíná jídlo...
Pořád ještě rostou, rozveselte s nimi talíře
I když se to nezdá, venku stále ještě roste spousta věcí, které se dají jíst. Planá zelenina je plná energie, vitamínů, naprosto čerstvá a...
Ranní miso polévka s nudličkami
Vytvořit si závislost na ranní miso polévce je celkem rychlé. :-) Běžně mi jen polévka po ránu stačí, ale v zimě mám potřebu mít...
Co jsme dnes jedli (1.8.2013)
Na setkání s členy Klubu Jíme Jinak padl nápad na zveřejňování tipů na jídla. Zkušenější z vás už totiž nepotřebují přesné postupy a gramáže,...
Polévka z čerstvého špenátu
Sezóna špenátu už začala v květnu a proto by byla škoda si s ním neobohatit zdravý jídelníček. Špenátová polévka trochu jinak je další osvědčený...
Regenerace plic a tlustého střeva
Podzim bývá pro mnoho lidí časem pokašlávání, střevních problémů (hl. zácpy) a smutku. Tyto příznaky regenerace orgánů spjatých s elementem kovu se nevyhýbají ani makrobiotikům, ba...