Domů Téma Zima

zima

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co...

Biologická zima už je tu!

Biologická zima začíná v půlce listopadu. A protože zima patří k energii vody, jsou v tomto období nejvíce zranitelné ledviny a močový měchýř. Oba...

Rychlé a syté podzimní saláty na oběd nebo večeři

S nastupujícím chladným počasím si tělo žádá teplá a sytá jídla. Pokud zrovna nemáte čas vařit omáčku nebo péct, zkuste tyto snadné a rychlé...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený...

Tempehový crumble

Crumble je známý spíše jako sladký ovocný dezert s křupavou drobenkou na povrchu. Ale zkusili jste ho už někdy naslano? V tomto receptu najdete...

Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou

Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem,...

Pesto z černé kapusty

Černá kapusta je klasická zimní zelenina, velmi typická pro Toskánsko. V poslední době se s ní ale můžete setkat i v českých zahradách a...

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenechte...

Šumajstr jinak

Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé,...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Kroupy s mákem ála ukrajinská Kuťa na slano

Slaná verze oblíbeného sladkého pokrmu Ukrajinská Kuťa. Aby byla dodržena alespoň trocha sladkosti z původního receptu, použila jsem sladkou zeleninu. Oříšky přidejte podle chuti,...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi...

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít rychle...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za...

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři...

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně...

Sněhové radovánky v dobrém i ve zlém

Sníh padá a padá. Každý den dvakrát vyběhnu, je to jako droga. Začínám chápat ty, kdo chodí běhat. Během vaření si do sněhu na...

Sněžné vytržení

Nakreslila jsem si do diáře velkou sněhovou vločku. Napadlo totiž spousta sněhu a naše rodina má druhé Vánoce. Nejvíc u vytržení jsem já. Marně...

Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré...

Unavená? Posilte v zimě ledviny!

Biologická zima je tu. Je proto chytré upravit jídelníček, pitný režim, používání soli a tuků, změnit způsob vaření a životní styl, abychom si zimu a blížící se svátky...

Miluju zimu! Už nejsem zimní troska.

Mám dobrou zprávu pro všechny zimomřivky - nemusíte být zmrzlé na věky! Já byla naprostá zimní troska - odřený nos, popraskaná pusa, promrzlé nohy,...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla ... červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní jídlo...

Máte v zimě vysušenou pokožku? Toto říká ajurvéda

"Jakmile začne zima, mám suchou pokožku. Ruce jak struhadla a suché, popraskané rty. A nastupuje období všelijakých krémů, tělových mlék a balzámů na rty."...

Sváteční cibulové sušenky

Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i...

Tokyo balls (bezlepkové)

Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat...

Olive all’ascolana – sváteční plněné olivy (bez lepku)

Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve...

Silvestrovské Mozartovy koule – slané a bezlepkové

Někdy stojí za to si pohrát a třeba na svátky připravit něco méně klasického. Tyto Mozartovy koule nemají kromě tvaru a vrstvení s těmi...

Jak se naučit lelkovat (Irma)

Ženeme se za výkonem, letíme životem jako o závod a ani zima či evidentní vyčerpání nás nezpomalí. Dokud nepadneme na dno a neobjeví se...

Štědrovečerní menu

Můžete si pochutnat, uspokojit chuť po smažené bílkovině i bramborovém salátu, a přitom můžete jít po večeři zlehka rozbalovat vánoční dárky. Po našem štědrovečerním...

Z čeho měly holky na Mikuláše největší radost

Věřili byste, že mikulášská nadílka může pomoci s matematikou a češtinou? Víte, jaký balíček nám donesl dědeček, který to myslel dobře, ale nevěděl, co...

Jak si chránit a zahřívat ledviny

Ledviny které v zimě potřebují teplo, je nejlepší zahřát nahřátou solí. Když se sůl ohřeje, dokáže dlouho držet teplo a to je pro naše zimou...

Biologická zima už je tu!

Biologická zima nám začala už v půlce listopadu. A protože zima patří k energii vody, jsou v tomto období nejvíce zranitelné ledviny a močový měchýř. Oba orgány jsou nyní...

4 magické rituály k přizvání Morany – symbolu zimy a smrti

Od 23.9. jsme v období podzimní rovnodennosti. Pro naše předky to byl svátek děkování za úrodu, hojnost, oslava konce léta a loučení se s ním,...

Zimní dovolená se zdravou stravou (Alpy v březnu 2020), ušetřete...

Zimní dovolená se zdravou stravou v rakouských Alpách v březnu 2020, se skipasem pro děti do 15 let zdarma. K pobytu je plná penze v...

Teorie pěti elementů – dostaňte se zpět do rovnováhy

Jednotlivé druhy potravin, jejich barvy, chutě a způsoby tepelné úpravy dokáží ovlivňovat orgány našeho těla, emoce a to, jak se cítíme. Tradiční medicína to...

Vitamín C – podzimní nezbytnost nebo přeceňovaný vitamín?

Začíná období chřipek, viróz a nachlazení. Ze všech stran se na nás hrnou informace, že jedině díky vitamínu C nebudeme nemocní, anebo když už...

13 chyb v jídelníčku, které nás drží od vysněné postavy i...

Většina lidí cítí, že potřebují udělat ve stravě změnu, ale většinou neví, jak začít. Někdy se mylně domnívají, že řešením je vynechat maso, vejce...

Pochopte síly JIN a JANG. Jak ovlivňují nás i život kolem?...

Vše kolem nás, každou věc, událost nebo čin můžeme zhodnotit z pohledu energií JIN a JANG. Pokud víme, jak mezi nimi nastolit rovnováhu ve...

Máte popraskané koutky úst? Zrevidujte váš jídelníček

Ty nepříjemné zarudlé trhlinky v koutcích úst známe všichni. Bolí, svědí a kazí nám náš vzhled. Ale proč se objevují a čím podpořit jejich...

Balzámy na rty propadly v testech. I ty dětské!

Suché, rozpraskané rty a popraskané koutky. Bolest při jídle, nevzhledné praskliny na rtech... Je to i váš případ? Také používáte na hydrataci rtů různé...

Domácí výživný krém na suché a popraskané ruce

Také vás v chladných dnech trápí vysušená a popraskaná pokožka na hřbetech rukou? Vyrobte si jednoduchý domácí 3složkový krém, který ji perfektně vyživí a...

Pečená buchta s jablky, ořechy a mrkví

Jedná se o klasickou buchtu, v níž jsem nahradila cukr sladem, vynechala vajíčko a použila bio suroviny. Je to buchta pečená, tedy vhodná opravdu...

Menu na hory

Strava na horách se bude lišit podle typu ubytování, aktivit, ale zejména podle času, který jste ochotni přípravě jídla věnovat. V tomto menu vycházíme z předpokladu,...

Slovo o vodě

Žádný jiný živel nemá tak blízko ke ztělesnění absolutna jako voda. Je podmínkou pozemského druhu života, je obsažena ve všech součástech živé přírody, oblastem...

Zimomřivost po změně jídelníčku

Proč někdo při změně jídelníčku začne cítit chlad nebo se stane zimomřivým? Co se to děje a jak to upravit? Stává se to jen...

Chipsy z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, se kterou si málokdo ví rady. Možností jak řepu upravit je nepřeberně. Jedna, která se nám osvědčila hlavně v...

Fazole na červeno

Fazole, obzvlášť ty obří, uvařené do máslova, jsou veliká pochoutka. A co teprve, když je spojíte s červenou řepou a tymiánem.

Pečený nákyp z černých fazolí a červené řepy

V zimě jistě oceníte i pečenou složku talíře. A nemusí to být stále jen zelenina, co se peče. Takové černé fazole zapečené jako nákyp...

Pohanka

V článku Lenky Čablové se dozvíte vše potřebné o pohance, včetně řady zdravých receptů.

Chce se mi běhat i ve sněhu

To je vám jedna taková zásadní změna v mém životě, kterou si už pár let užívám. Já jsem se vždycky musela do sportu i do...

Voňavá burizonová mozaika

Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také protože se jednoduše může vzít s...

Jak nás ovlivňuje 5 elementů životního cyklu

Jak se jedlo dříve a jak se jí dnes? Proč došlo ke zmatku a chybám? Jak souvisí naše orgány s různými ročními obdobími, barvami,...

Pozvánka na Besedu Klubu Jíme Jinak

Zveme vás na Besedu Klubu Jíme Jinak, která se bude konat 27.10.2014 v rámci festivalu Miluj svůj život. Se členy klubu budeme besedovat na témata, která...

Zimní dovolená bez vaření

Jet na hory a nemuset  tahat kromě zimní výbavy ještě půl kuchyně, to je pro lidi, co jedí jako my, sen. Tentokrát se vám může splnit.  Představte si...

Pozvánka na přednášku Aby děti na jaře nestonaly

Zveme vás na naši přednášku, která se bude konat v rámci festivalu Miluj svůj život. Povíme si o tom, jak má vypadat jídelníček dětí v zimě, aby na jaře byly zdravé...

Ořechový chlebíček (bez vajec)

Tento recept má každý rok velký úspěch! Zkuste tuto veganskou variantu zcela bez cukru, vajec, bílé mouky a mléka.

Zelný salát s křenem a jablkem

V zimě, kdy je zeleniny méně, je tento salát velmi vítanou změnou. Je velmi osvěžující a proto se hodí ke všem smaženým jídlům, ale...

Bezlepkové jáhlové nočky

Jáhly zahřívají a venku je pořád ještě dost chladno. Pokud už nevíte, jak naložit s jáhlami, zkuste z nich udělat knedlíky, šišky nebo třeba...

Regenerace ledvin, močového měchýře a pohlavních orgánů

Eliminačních projevů souvisejících s ledvinami je celá řada; u mnoha lidí se naštěstí omezí na energeticky související „méně podstatné“ orgány: močový měchýř a pohlavní ústrojí....

Regenerace ledvin, močového měchýře a pohlavních orgánů

Eliminačních projevů souvisejících s ledvinami je celá řada; u mnoha lidí se naštěstí omezí na energeticky související „méně podstatné“ orgány: močový měchýř a pohlavní ústrojí....
Téma: slané dobroty, játra, tradiční pokrmy, celer, recepty na rychlá jídla, počasí, černá, mořská sůl, exotické plodiny, vyvážený jídelníček, hdp2021, těstovinová jídla, pesto, tahini, pomerančová kůra, veganství, občerstvení, Pesto z černé kapusty, balzámy na rty, cyklus, jang energie, jin a jang principy, červené fazole, svačinky, jablka, suché rty, bílá mouka, tyčinka z burizonů, čočka, kotejlový efekt, jak se zbavit nachlazení, semínka fenyklu, semínka, jídlo s sebou, krém na ruce, nasycené uhlovodíky, ústa, kdy jsou které orgány aktivní, štědrovečerní večeře, krekry, chemie, pažitka, slané sušenky, kvasinková infekce, strava podle ročních období, rýžová kaše, brokolice, studená jídla, černá fazole, orgány, východní medicína, aromatické uhlovodíky, kurděje, odvar z adzuki, džusy, dřevo, prasklý koutek, veganské menu, ledvinový pás, oleje, hrozinky, česká kuchyně, dynamika ve stravě, mikrovlnka, pyré, krvetvorba, pohanková mouka, žaludek, ovoce a obilí, bio citronová šťáva, čaj, zeleninové saláty, burizonka, slané chuťovky, fitness strava, svátek, ochlazení, radost, vegan sekaná, kokos, fitness chuťovky, jin, co jíst v létě, oběd s sebou, bezlepkový dezert, vitamín B6, síla, veganská svačina, slané občerstvení, Prokládaná quinoa s růžovou salsou, teplé pokrmy, křen, muesli, běh, hořčičné semínko, sečuánský pepř, paprika mletá, svačina, fazole adzuki, stroganof, veganská smetana, balzám, rychlovka, rýže Nerone, průmyslově zpracované potraviny, strouhanka, svačina s sebou, toskánská kapusta, studené nápoje, Video, silvestrovské pohoštění, vegansky zdravě, odvaz z fazolí, sladké kaše, vývar z fazolí, datlový sirup, čaj na nachlazení, Šumajstr na můj způsob, celiak, dezert, horkokrevnost, vítr, veganské recepty, dynamika, chyby v jídelníčku, kov, zelenina v zimě, pozdní léto, kaše, morana, element voda, ohřívání jídel, tradice, konzervované potraviny, energie vody, vazelína, indická kuchyně, slinivka, bílé fazole, congee, bezpluchý oves, chutě, zelenina, červená čekanka, horkost, tloustnutí, azuki, Houbové congee, oslabené orgány, západní medicína

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?