Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Bezlepkové dýňové noky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Noky jsou oblíbenou přílohou a dají se servírovat na mnoho způsobů. Tato verze je bez lepku, vajec a mléka a navíc ochucená netradičním dlouhým pepřem, který můžete vynechat, ale určitě stojí za to vyzkoušet.

Ingredience
2 menší porce
  • 330 g dušené dýně
  • 60 g pohankové mouky
  • 90 g rýžové mouky
  • 5 g psyllia
  • olej
  • pažitka
  • petržel
  • šalvěj
  • indický pepř Pippali
  • česnek
  • konopná semínka
  • sůl

Chcela som sa zbaviť únavy, mala som oslabenú slinivku, takže reflux a nepríjemný pocit po najedení. Tiež som jedla d...

Jak připravit dýňové noky bez lepku

  1. Uvařte dýni (asi 500 g) na páře.
  2. V míse smíchejte mouku a psylliem a dobře promíchejte.
  3. Mačkadlem na brambory propasírujte dýni do mísy s moukou a dobře propracujte vidličkou. Nechte asi 20 minut odpočinout.
  4. Na pánev dejte olej a přidejte konopná semínka, šalvěj a česnek.
  5. Přiveďte osolenou vodu k varu a lžící vykrajujte z těsta noky, ty dávejte přímo do vroucí vody. Poté, co vyplavou na povrch, vařte 4-5 minut. Noky sceďte a přidejte do pánve a osolte.
  6. Vše osmahněte, podávejte a posypte noky petrželkou, pažitkou a čerstvě mletým dlouhým pepřem.

Praktické

  • Těsto na noky musí před vařením alespoň 20 minut odpočívat, aby se aktivovalo psyllium.
  • Těsto je lepivé, proto se používá lžíce a hází se hned do vody.
  • Dlouhý pepř pochází z Himalájí a je nejstarším druhem pepře, který se do Evropy dostal z Asie. Má mírný stupeň pikantnosti, často nahrazuje běžnější chilli papričku. Dlouhý pepř má teplou, intenzivní chuť se sladkými a ovocnými tóny připomínajícími skořici a černý pepř. Jeho chuť je méně kořenitá než u černého pepře, více citrusová.

Obměna

  • I když má dlouhý pepř svojí specifickou chuť a aroma, pravděpodobně ho moc lidí doma mít nebude. Klidně použijte černý pepř a nebo vyzkoušejte pepř růžový.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvostné. Uvařila jsem noky a ty osmahla na oleji s česnekem, přidala kešu máslo, kmín, majoránku a špenát. Moc jsem si pochutnala.

Mám dotaz. Jsou prosím u jarní očisty stejné recepty jako každý rok? Děkuji za odpověď.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Karamelizované kimchi

Kimchi se velmi dobře hodí do receptů, není vždy nutné ho jíst jednoduše jako .. kimchi. Jste připraveni na kulinářský orgasmus? Pokud se pokusíte udělat t...