Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Bezlepkové dýňové noky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Noky jsou oblíbenou přílohou a dají se servírovat na mnoho způsobů. Tato verze je bez lepku, vajec a mléka a navíc ochucená netradičním dlouhým pepřem, který můžete vynechat, ale určitě stojí za to vyzkoušet.

Ingredience
2 menší porce
  • 330 g dušené dýně
  • 60 g pohankové mouky
  • 90 g rýžové mouky
  • 5 g psyllia
  • olej
  • pažitka
  • petržel
  • šalvěj
  • indický pepř Pippali
  • česnek
  • konopná semínka
  • sůl

Anička změnila jídelníček sobě i svému příteli Standovi. V

Jak připravit dýňové noky bez lepku

  1. Uvařte dýni (asi 500 g) na páře.
  2. V míse smíchejte mouku a psylliem a dobře promíchejte.
  3. Mačkadlem na brambory propasírujte dýni do mísy s moukou a dobře propracujte vidličkou. Nechte asi 20 minut odpočinout.
  4. Na pánev dejte olej a přidejte konopná semínka, šalvěj a česnek.
  5. Přiveďte osolenou vodu k varu a lžící vykrajujte z těsta noky, ty dávejte přímo do vroucí vody. Poté, co vyplavou na povrch, vařte 4-5 minut. Noky sceďte a přidejte do pánve a osolte.
  6. Vše osmahněte, podávejte a posypte noky petrželkou, pažitkou a čerstvě mletým dlouhým pepřem.

Praktické

  • Těsto na noky musí před vařením alespoň 20 minut odpočívat, aby se aktivovalo psyllium.
  • Těsto je lepivé, proto se používá lžíce a hází se hned do vody.
  • Dlouhý pepř pochází z Himalájí a je nejstarším druhem pepře, který se do Evropy dostal z Asie. Má mírný stupeň pikantnosti, často nahrazuje běžnější chilli papričku. Dlouhý pepř má teplou, intenzivní chuť se sladkými a ovocnými tóny připomínajícími skořici a černý pepř. Jeho chuť je méně kořenitá než u černého pepře, více citrusová.

Obměna

  • I když má dlouhý pepř svojí specifickou chuť a aroma, pravděpodobně ho moc lidí doma mít nebude. Klidně použijte černý pepř a nebo vyzkoušejte pepř růžový.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

43 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré noky, děkuji za recept.😊 Opekla jsem je na pánvi a zamíchala s ricottou, lilkem, olivovým olejem a cherry rajčátky. Výborný oběd!

Neměla jsem dost rýžové mouky, dala jsem tedy kukuřičnou a taky to šlo uvařit a bylo to moc dobré. Díky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Cordon bleu jinak

Pokrm inspirovaný klasickým Cordn bleu, ovšem zcela bez masa a dalších produktů živočišného původu, s nádherným krémovým vnitřkem a křupavou krustičkou.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.