Když nás chytne mlsná, je třeba ji rychle a zdravě zahnat. Tento makový chlebíček je v troubě raz dva, nádherně provoní byt a chutná skvěle.
Ingredience
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 0,5 hrnku hladké celozrnné špaldové mouky
- 0,5 hrnku mletého máku
- 1 polévková lžíce máku nemletého
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 lžíce bio vanilkového pudinkového prášku
- 5 lžic rýžového sirupu
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
Jak připravit sladký makový chlebíček
- Rozehřejeme si troubu na 180°C. V jedné míse smícháme suché ingredience, v druhé mokré.
- Suché postupně vmícháváme do mokrých a pomocí metličky vytvoříme hladké polotekuté těsto.
- Těsto přendáme do hranaté formy na chléb vyložené pečicím papírem a pečeme cca 30 minut (podle trouby).
Praktické
- Oslaďte si podle toho, jak jste zvyklí, začátečníci raději více.
- Ingredience jsou na klasickou hranatou chlebovou formu. Pokud nemáte chlebovou formu, použijte menší nízký plech.
Obměna
- Místo pudinku můžeme dát kukuřičný škrob a vanilkový prášek, případně vanilku vynechat.
- Místo rýžového sirupu můžete dát obilný slad.
Děti
- Pečivo dětem dáváme až od 1,5 roku nebo později. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.
Dobrý den, já ho mám uvnitř také mazlavý. nadýchaný je jen na krajích. Už jste ho zkoušela do třetice Zdeno? těsto nebylo tekuté. Docela husté. Tak akorát na nalití. Děkuji
Dobrý den Simčo, ještě mě napadá zkusit chlebíček pojistit troškou jedlé sody, kterou aktivuje ta citronová šťáva. A taky že se to může stát, když se těsto dlouho míchá. Tyto těsta by se měly jen lehce spojit. Ono pečení má hodně proměnných, jiná mouka, jinak peče trouba atd … jednomu to funguje, druhému ne a musí něco přidat, ubrat, uzpůsobit si.. vždy dávám recept několikrát vyzkoušený a také si lámu hlavu, když to někomu úplně nefunguje 🤷♀️
Zdravím…já teda asi dělám něco špatně, ale nedaří se mi upéct tak, aby nebyl uvnitř mazlavý a to nechávám v troubě fakt hodně dlouho , mrzí mě to, protože je chuťově moc dobrý :)
Zdeni, to mě moc mrzí, ale ještě se mi to nestalo, že by byl mazlavý, vždy je nadýchaný a vláčný, nikoliv mazlavý 😒 opravdu nevím, kde by mohla být chyba.
Možná že to zkusím ještě do třetice :) Protože je chuť výborná, mám mák moc ráda a tohle je fakt jednoduchý recept…možná, že to dělám moc řídké, zkusím hustší těsto. Vaše recepty mám ráda, už jsem jich pár zkusila a vždycky mi chutnalo ;)
Ano těsto nemá být úplně řídké, ona každá mouka saje jinak, tak zkuste mléka trošku ubrat a opravdu jej udělat hustší. Moc doufám, že se Vám povede.
Děkuji, někdy zase zkusím ;)
Klárko, tak hlásím, že se na třetí pokus povedl ;) Konečně !!
Zdeni, svělá zpráva 🤗 udělala jste tedy to hustější těsto a tak se to povedlo ? :-)
Neudělala jsem nic, protože jsem si už tu konzistenci moc nepamatovala 😀 Možná jsem před tím měla jinou mouku, nevím no …hlavní věc je, ze se zadařilo a hned dvakrát za sebou, jeden pro mě se sirupem podle receptu a jeden pro dceru, kde bylo o dvě lžíce víc. 🤗
Tak to je paráda 😊 snad si i dcerka pochutnala 🥰
Tak to vlastně ani nevím, vzala si to s sebou na koleje a vědět nedala…snad jo ;) Ale co vím, že arašídové donuty (u nás chlebíček) snědla co by dup, i když to bylo na ní málo sladké :D :D
No jo, pokud někdo sladí klasicky, tak věřím, že tyto dezerty jsou pak málo sladké 🙂 taky mi chvíli trvalo si odvyknout a trochu ty sladké chutě ztlumit :-)
Díky za recept, rychlé, moc dobré a citron krásně osvěží chuť. Přesně podle mého gusta. Akorát moc rychle někam zmizel :D
Říkáte, že se Vám to doma vypařilo jo 😆 těší mě, že recept Vám přišel vhod 👍
Ďakujem za parádny recept, neodolala som a musela som ho vyskúšať. Zaradím medzi obľúbené recepty.
To mám velkou radost, že se Vám recept líbí 😊