Když nás chytne mlsná, je třeba ji rychle a zdravě zahnat. Tento makový chlebíček je v troubě raz dva, nádherně provoní byt a chutná skvěle.

Ingredience
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 0,5 hrnku hladké celozrnné špaldové mouky
  • 0,5 hrnku mletého máku
  • 1 polévková lžíce máku nemletého
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 lžíce bio vanilkového pudinkového prášku
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

Jak připravit sladký makový chlebíček

  1. Rozehřejeme si troubu na 180°C. V jedné míse smícháme suché ingredience, v druhé mokré.
  2. Suché postupně vmícháváme do mokrých a pomocí metličky vytvoříme hladké polotekuté těsto.
  3. Těsto přendáme do hranaté formy na chléb vyložené pečicím papírem a pečeme cca 30 minut (podle trouby).

Praktické

  • Oslaďte si podle toho, jak jste zvyklí, začátečníci raději více.
  • Ingredience jsou na klasickou hranatou chlebovou formu. Pokud nemáte chlebovou formu, použijte menší nízký plech.

Obměna

  • Místo pudinku můžeme dát kukuřičný škrob a vanilkový prášek, případně vanilku vynechat.
  • Místo rýžového sirupu můžete dát obilný slad.

Děti

  • Pečivo dětem dáváme až od 1,5 roku nebo později. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

    Klub JJ mě vyrazil dech

    Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

    Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

    Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

    Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

    Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

    Hubnutí přišlo tak nějak samo

    Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

    3 kg dole a mé chuťové buňky jásají (Alexandra)

    Alexandra: Všechny srdečně zdravím a dovoluji si sdílet mé...

    Konec nudným salátům (Jaroslav)

    Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

    Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

    Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

    Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

    Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

    Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

    Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

    Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

    Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

    návod na obiloviny

    Dobrý den! Vstoupila jsem do klubu před pár dny....

    Jíme jinak mi dává smysl

    Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

    Namísto pilulky na bolest hlavy hodina s Jíme Jinak (Lenka)

    Lenka: Krásný den, chtěla jsem poděkovat všem, kteří tady...

    Věřím, že to půjde (Olga)

    Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

    Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

    Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

    S Jíme Jinak zažívám zázraky (Věra)

    Věra: Milá Evičko, Romane, gratuluji k výročí a děkuji...
    1. Dobrý den, já ho mám uvnitř také mazlavý. nadýchaný je jen na krajích. Už jste ho zkoušela do třetice Zdeno? těsto nebylo tekuté. Docela husté. Tak akorát na nalití. Děkuji

      • Dobrý den Simčo, ještě mě napadá zkusit chlebíček pojistit troškou jedlé sody, kterou aktivuje ta citronová šťáva. A taky že se to může stát, když se těsto dlouho míchá. Tyto těsta by se měly jen lehce spojit. Ono pečení má hodně proměnných, jiná mouka, jinak peče trouba atd … jednomu to funguje, druhému ne a musí něco přidat, ubrat, uzpůsobit si.. vždy dávám recept několikrát vyzkoušený a také si lámu hlavu, když to někomu úplně nefunguje 🤷‍♀️

    2. Zdravím…já teda asi dělám něco špatně, ale nedaří se mi upéct tak, aby nebyl uvnitř mazlavý a to nechávám v troubě fakt hodně dlouho , mrzí mě to, protože je chuťově moc dobrý :)

      • Zdeni, to mě moc mrzí, ale ještě se mi to nestalo, že by byl mazlavý, vždy je nadýchaný a vláčný, nikoliv mazlavý 😒 opravdu nevím, kde by mohla být chyba.

        • Možná že to zkusím ještě do třetice :) Protože je chuť výborná, mám mák moc ráda a tohle je fakt jednoduchý recept…možná, že to dělám moc řídké, zkusím hustší těsto. Vaše recepty mám ráda, už jsem jich pár zkusila a vždycky mi chutnalo ;)

          • Ano těsto nemá být úplně řídké, ona každá mouka saje jinak, tak zkuste mléka trošku ubrat a opravdu jej udělat hustší. Moc doufám, že se Vám povede.

              • Zdeni, svělá zpráva 🤗 udělala jste tedy to hustější těsto a tak se to povedlo ? :-)

                • Neudělala jsem nic, protože jsem si už tu konzistenci moc nepamatovala 😀 Možná jsem před tím měla jinou mouku, nevím no …hlavní věc je, ze se zadařilo a hned dvakrát za sebou, jeden pro mě se sirupem podle receptu a jeden pro dceru, kde bylo o dvě lžíce víc. 🤗

                    • Tak to vlastně ani nevím, vzala si to s sebou na koleje a vědět nedala…snad jo ;) Ale co vím, že arašídové donuty (u nás chlebíček) snědla co by dup, i když to bylo na ní málo sladké :D :D

                      • No jo, pokud někdo sladí klasicky, tak věřím, že tyto dezerty jsou pak málo sladké 🙂 taky mi chvíli trvalo si odvyknout a trochu ty sladké chutě ztlumit :-)

      • Říkáte, že se Vám to doma vypařilo jo 😆 těší mě, že recept Vám přišel vhod 👍

    3. Zobrazit všech 17 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekMřížkový country koláč
    Další článekTofu s indickým chutney, černou čočkou a pohankou