Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s taro bramborou a kapustou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snadnou polévku. U nás sklidila velký úspěch.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 taro brambora
  • kousek dýně
  • kousek kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • hrst vařených černých fazolí (nemusí být)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky pepře
  • ume ocet
  • olej
  • sůl
  • čerstvá petrželka, klíčky

Eva měla s váhou potíže už od puberty. Kromě akné, ji trápily kvasinky a neustálé záněty. Ve dvaceti letech brala lék...

Jak uvařit polévku s taro bramborou
  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, taro brambor a dýni na větší kostičky, kapustu na proužky.
  3. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  4. Po chvíli přidáme zbylou zeleninu a koření. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  5. Zalijeme horkým vývarem a vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny.
  6. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a fazole rozmačkané na kašičku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  7. Pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
  8. Podáváme sypané čerstvou petrželkou a klíčky.
Praktické
  • Taro brambor je potřeba oloupat. Je nasládlý, pokud je pro vás polévka příliš sladká, přidejte trošku sójové omáčky.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžičku ovesných vloček nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Fazole můžete vynechat nebo místo nich dát již udělanou domácí fazolovou pomazánku. Dodají polévce super chuť, trochu ji zahustí a polévka je sytější. Můžete také místo vývaru použít vodu z vaření fazolí.
  • Místo taro bramboru můžeme použít kedluben nebo tuřín, případně batát, který je ale hodně sladký.
  • Dýni můžete nahradit mrkví či vynechat.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s dochucovadly a olejem, menším ubereme olej, sůl a koření.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vynikající polívčička 😊 Děkujeme 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Jarní česnečka s naklíčenou čočkou

Roman udělal rychlou a velmi dobrou česnečku, kterou vylepšil porcí čočkových klíčků. To byla dobrota!