Výborné a rychlé sladko-slané jídlo, které uspokojí chuť na něco sladkého bez hřešení sladkostmi nebo dezerty.

Ingredience
na 1 porci
  • hrst brokolice
  • 1 lžíce oleje nebo rostlinného másla
  • 1 menší cibule
  • 70 g uvařené obiloviny (rýže, jáhly, quinoa, kuskus, bulgur aj.)
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce oříšků (arašídy, vlašské, mandle), nejlépe orestovaných
  • špetka nepálivého kari koření
  • sůl

Jak připravit pilaf

  1. Rozinky si na chvilku namočíme do horké vody (mohou být klidně namočené i přes noc).
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a posolíme ji.
  3. Mezitím si napaříme nebo povaříme doměkka brokolici.
  4. Na pánev k cibulce přidáme uvařenou obilovinu, vidličkou rozmačkanou brokolici, scezené rozinky a zamícháme.
  5. Minutku orestujeme, zasypeme špetkou kari, pokud máme rádi a vypneme.
  6. Posypeme oříšky.

Praktické

  • Pokud nemáte uvařenou obilovinu, nevadí. Stačí dát do hrnce kuskus, rozinky, oříšky, koření, sůl a zalít ho horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a nechat 5 minut odpočívat. Poté vmíchat na oleji osmahlou cibulku a uvařenou brokolici.

Obměna

  • Jako obilovinu můžete zvolit jakoukoliv, kterou máte uvařenou (např. v lednici z minulého dne). Může to být rýže, jáhly, quinoa, bulgur, kuskus aj.
  • Místo rozinek klidně zvolte brusinky.
  • Nejchutnější je do pilafu použít na suché pánvi orestované oříšky, ale můžete použít i neorestované.
  • Pokud máte rádi, přidejte i osmahlý česnek nakrájený na plátky.
  • Místo brokolice můžete dát i jinou zeleninu. Výborná je i mrkev, dýně, batát nebo hrášek.

Kombinujeme

  • Pokud do pilafu zamícháte i např. uvařenou cizrnu, budete mít kompletní jídlo. Nebo si ho můžete dát například s nastrouhaným/na kostičky nakrájeným tofu nebo tempehem.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...
  1. Neskutečná dobrota!!! ? Dlouho mě to lákalo vyzkoušet a trochu jsem se té kombinace bála, ale tohle jsem fakt nečekala ?

  2. Brokolicovy pilaf jsem udělala k večeři a hned bylo jasné, že máme další oblíbené jídlo. ? Chutnalo všem, dnes bude znovu. ?

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková veganská vánočka
Další článekSlané preclíky