Výborné a rychlé sladko-slané jídlo, které uspokojí chuť na něco sladkého bez hřešení sladkostmi nebo dezerty.

Ingredience
na 1 porci
  • hrst brokolice
  • 1 lžíce oleje nebo rostlinného másla
  • 1 menší cibule
  • 70 g uvařené obiloviny (rýže, jáhly, quinoa, kuskus, bulgur aj.)
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce oříšků (arašídy, vlašské, mandle), nejlépe orestovaných
  • špetka nepálivého kari koření
  • sůl

Jak připravit pilaf

  1. Rozinky si na chvilku namočíme do horké vody (mohou být klidně namočené i přes noc).
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a posolíme ji.
  3. Mezitím si napaříme nebo povaříme doměkka brokolici.
  4. Na pánev k cibulce přidáme uvařenou obilovinu, vidličkou rozmačkanou brokolici, scezené rozinky a zamícháme.
  5. Minutku orestujeme, zasypeme špetkou kari, pokud máme rádi a vypneme.
  6. Posypeme oříšky.

Praktické

  • Pokud nemáte uvařenou obilovinu, nevadí. Stačí dát do hrnce kuskus, rozinky, oříšky, koření, sůl a zalít ho horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a nechat 5 minut odpočívat. Poté vmíchat na oleji osmahlou cibulku a uvařenou brokolici.

Obměna

  • Jako obilovinu můžete zvolit jakoukoliv, kterou máte uvařenou (např. v lednici z minulého dne). Může to být rýže, jáhly, quinoa, bulgur, kuskus aj.
  • Místo rozinek klidně zvolte brusinky.
  • Nejchutnější je do pilafu použít na suché pánvi orestované oříšky, ale můžete použít i neorestované.
  • Pokud máte rádi, přidejte i osmahlý česnek nakrájený na plátky.
  • Místo brokolice můžete dát i jinou zeleninu. Výborná je i mrkev, dýně, batát nebo hrášek.

Kombinujeme

  • Pokud do pilafu zamícháte i např. uvařenou cizrnu, budete mít kompletní jídlo. Nebo si ho můžete dát například s nastrouhaným/na kostičky nakrájeným tofu nebo tempehem.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Pochutnávám si a přitom hubnu (Kamila)

Kamila: Stále objevuji nové suroviny, které jsem nikdy dřív...

Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)

Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)

Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...
  1. Dnesni premiera se vzdarila na 1! Zkusila jsem dat pul na pul kvetak a brokolici a s brokolici je to lepsi :-) dekuji za inspiraci

  2. Neskutečná dobrota!!! ? Dlouho mě to lákalo vyzkoušet a trochu jsem se té kombinace bála, ale tohle jsem fakt nečekala ?

  3. Brokolicovy pilaf jsem udělala k večeři a hned bylo jasné, že máme další oblíbené jídlo. ? Chutnalo všem, dnes bude znovu. ?

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková veganská vánočka
Další článekSlané preclíky