Výborné a rychlé sladko-slané jídlo, které uspokojí chuť na něco sladkého bez hřešení sladkostmi nebo dezerty.
Ingredience
na 1 porci
  • hrst brokolice
  • 1 lžíce oleje nebo rostlinného másla
  • 1 menší cibule
  • 70 g uvařené obiloviny (rýže, jáhly, quinoa, kuskus, bulgur aj.)
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce oříšků (arašídy, vlašské, mandle), nejlépe orestovaných
  • špetka nepálivého kari koření
  • sůl

Jak připravit pilaf

  1. Rozinky si na chvilku namočíme do horké vody (mohou být klidně namočené i přes noc).
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a posolíme ji.
  3. Mezitím si napaříme nebo povaříme doměkka brokolici.
  4. Na pánev k cibulce přidáme uvařenou obilovinu, vidličkou rozmačkanou brokolici, scezené rozinky a zamícháme.
  5. Minutku orestujeme, zasypeme špetkou kari, pokud máme rádi a vypneme.
  6. Posypeme oříšky.

Praktické

  • Pokud nemáte uvařenou obilovinu, nevadí. Stačí dát do hrnce kuskus, rozinky, oříšky, koření, sůl a zalít ho horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a nechat 5 minut odpočívat. Poté vmíchat na oleji osmahlou cibulku a uvařenou brokolici.

Obměna

  • Jako obilovinu můžete zvolit jakoukoliv, kterou máte uvařenou (např. v lednici z minulého dne). Může to být rýže, jáhly, quinoa, bulgur, kuskus aj.
  • Místo rozinek klidně zvolte brusinky.
  • Nejchutnější je do pilafu použít na suché pánvi orestované oříšky, ale můžete použít i neorestované.
  • Pokud máte rádi, přidejte i osmahlý česnek nakrájený na plátky.
  • Místo brokolice můžete dát i jinou zeleninu. Výborná je i mrkev, dýně, batát nebo hrášek.

Kombinujeme

  • Pokud do pilafu zamícháte i např. uvařenou cizrnu, budete mít kompletní jídlo. Nebo si ho můžete dát například s nastrouhaným/na kostičky nakrájeným tofu nebo tempehem.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Brokolicovy pilaf jsem udělala k večeři a hned bylo jasné, že máme další oblíbené jídlo. 😊 Chutnalo všem, dnes bude znovu. 😊

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková veganská vánočka
Další článekPusťte si pohanku do kuchyně: 20 skvělých receptů z pohanky