Výborné a rychlé sladko-slané jídlo, které uspokojí chuť na něco sladkého bez hřešení sladkostmi nebo dezerty.
Ingredience
na 1 porci
  • hrst brokolice
  • 1 lžíce oleje nebo rostlinného másla
  • 1 menší cibule
  • 70 g uvařené obiloviny (rýže, jáhly, quinoa, kuskus, bulgur aj.)
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce oříšků (arašídy, vlašské, mandle), nejlépe orestovaných
  • špetka nepálivého kari koření
  • sůl

Jak připravit pilaf

  1. Rozinky si na chvilku namočíme do horké vody (mohou být klidně namočené i přes noc).
  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a posolíme ji.
  3. Mezitím si napaříme nebo povaříme doměkka brokolici.
  4. Na pánev k cibulce přidáme uvařenou obilovinu, vidličkou rozmačkanou brokolici, scezené rozinky a zamícháme.
  5. Minutku orestujeme, zasypeme špetkou kari, pokud máme rádi a vypneme.
  6. Posypeme oříšky.

Praktické

  • Pokud nemáte uvařenou obilovinu, nevadí. Stačí dát do hrnce kuskus, rozinky, oříšky, koření, sůl a zalít ho horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a nechat 5 minut odpočívat. Poté vmíchat na oleji osmahlou cibulku a uvařenou brokolici.

Obměna

  • Jako obilovinu můžete zvolit jakoukoliv, kterou máte uvařenou (např. v lednici z minulého dne). Může to být rýže, jáhly, quinoa, bulgur, kuskus aj.
  • Místo rozinek klidně zvolte brusinky.
  • Nejchutnější je do pilafu použít na suché pánvi orestované oříšky, ale můžete použít i neorestované.
  • Pokud máte rádi, přidejte i osmahlý česnek nakrájený na plátky.
  • Místo brokolice můžete dát i jinou zeleninu. Výborná je i mrkev, dýně, batát nebo hrášek.

Kombinujeme

  • Pokud do pilafu zamícháte i např. uvařenou cizrnu, budete mít kompletní jídlo. Nebo si ho můžete dát například s nastrouhaným/na kostičky nakrájeným tofu nebo tempehem.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Neskutečná dobrota!!! ? Dlouho mě to lákalo vyzkoušet a trochu jsem se té kombinace bála, ale tohle jsem fakt nečekala ?

  2. Brokolicovy pilaf jsem udělala k večeři a hned bylo jasné, že máme další oblíbené jídlo. ? Chutnalo všem, dnes bude znovu. ?

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková veganská vánočka
Další článekPusťte si pohanku do kuchyně: 20 skvělých receptů z pohanky