Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jablečný bezlepkový chlebíček

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Tento jemně nasládlý bezlepkový chlebíček je velice jednoduchý na přípravu. Pokud vás honí mlsná a dali byste si něco sladkého a zároveň zdravého ke kávě nebo k čaji, pak je tento dezert dobrou volbou.

Ingredience
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 50 g lískových ořechů
  • 150 g rýžové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 15 g oleje
  • 10 g psyllia
  • 50 g rýžového sirupu
  • 60 g nakrájeného jablka
  • vanilka
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • 1 lžička skořice
  • 300 g rýžového mléka

Anička změnila jídelníček sobě i svému příteli Standovi. V

Jak připravit jablečný chlebíček bez lepku

  1. Rozinky, lískové ořechy a mandle nasekejte nahrubo a dejte do mísy.
  2. Přidejte mouku, psyllium, prášek do pečiva, vanilku, skořici, citrónovou kůru a na kostičky nakrájené jablko. Vše dobře promíchejte.
  3. Přidejte všechny tekuté ingredience. Dobře promíchejte a nechte 15 minut stát, aby se psyllium aktivovalo.
  4. Troubu předehřejte na 190°C.
  5. Poměrně hustou směs nalijte do olejem vymazané a rýžovou moukou vysypané dortové formy. Pečte na 190°C asi 25 minut. Chlebíček vyklopte a nechte vychladnout.

Praktické

  • Pečte v jakékoliv dortové formě.
  • Každá trouba peče jinak, délku pečení si upravte.
  • Těsto musíte nechat aspoň 15 minut odpočívat, aby psyllium utvořilo gel.
  • Pokud máte rádi moučníky sladší, přidejte sirup nebo slad podle vaší chuti.

Obměna

  • Můžete přidat i jiné oříšky.
  • Místo rýžového můžete použít jakékoliv jiné rostlinné mléko.
  • Chlebíček můžete polévat čokoládou a různě zdobit.

Děti

  • Veganská buchta vhodná pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

51 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Právě jsem ho dopekla. Přidala jsem víc jablek. Je nadychaný a chutný. Díky za recept.

Chlebíček je chuťově je výborný, ale neměla jsme ho tak nadýchaný jako na obrázku, srazil se na gumovou hmotu. Pekla jsem 2x, poprvé přesně dle receptu, podruhé jsem ubrala mléko. Nevíte prosím čím by to mohlo být?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sladké cizrnové kuličky

Rychlé bezlepkové kuličky, které přijdou vhod, když vás přepadne chuť na něco sladkého.

Tahini placičky

Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.

Kakaový chia pudink

Když nás honí mlsná a není moc času, chia pudink to vždy jistí.

Ovesné sušenky bez lepku

Ovesné sušenky jsou klasika, se kterou nelze šlápnout vedle. Tento recept je rychlovka a není třeba žádných speciálních ingrediencí.

Kokosové hromádky (bez lepku)

Snadný a rychlý bezlepkový dezert, ve kterém nenajdete mléko, vejce ani cukr. Další varianta oblíbených hromádek, tentokrát v kokosové verzi.

Ovocné kuličky bez lepku

Honí vás mlsná? Vytvořte si tento rychlý dezert z běžných ingrediencí. Je bez lepku i cukru a připravený je během chvilky. V létě ideál.