Zdravím, nedávno jsem se stala členem vašeho klubu, se snažím jíst jinak od září, řekla bych snažím se na 100 %, jím tak na 95 % – občas mi to ujede, hlavně na pečivu nebo nějaké sušence. Chtěla bych se zeptat, na MB těhotenství. Literatura (např. D. Lužná) uvádí, že by člověk měl jíst makrobioticky alespoň rok před otěhotněním, aby byl vyčištěný. Pokud jsem ale dobře pochopila z vašeho videa “Naše začátky”, přešly jste na makrobiotickou stravu během svých prvních těhotenství. Chci se zeptat, jestli v tom byl nějaký problém, hlavně co se týká eliminací? O ty asi hlavně jde, aby člověk neměl nějaké bouřlivé eliminace které by ovlivnily nenarozené miminko. Prostě řeším, jestli je moc velký risk jít do toho po 3 měsících makrobiotiky. A pak bych prosila o nějaký odkaz, pokud už tu nějaká taková informace běžela, na úpravu jídelníčku v těhotenství – jsou jistě vyšší nároky na vápník, železo, jód, kyselinu listovou a další, tak jak se jídelníček upravuje, aby člověk “nezavařil” sobě ani dítěti? Děkuji moc za odpověď Dana

Autor: Dana Černá

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den,
    připojuji se k otázce ohledně těhotenství. Jsem na začátku druhého trimestru a s makrobotikou se teprve seznamuji. Byla jsem velký komzument mléka (spíše tedy mléčných výrobku typu lučina apod.), které se mi podařilo odbourat. Začínám postupně přidávat další zdravé potraviny a snažím se přestat i s moukou, kterou v podobě dalamánků miluji (zejm. nyní…).. Ale trošku mě vyděsil článek o eliminacích a že bych jimi mohla třeba procházet v průběhu těhotenství. Jaký je Váš názor na přechod na jinou stravu v době těhotenství? Neměla bych to “odsunout” na dobu po porodu? Ale zase si říkám, že trocha zdravější stravy mně a miminku přece může jedině pomoci…
    Další dotaz se týká 3leté dcery. Podle “standardních” názorů papá zdravě (žádné uzeniny, pouze kvalitní bio maso, případně mořské ryby, celozrnné těstoviny, rýže, jablíčka, zelenina), ale ráda bych jí jídelníček také upravila a obohatila. Bohužel ale na ranní kaše se příliš netváří – nemůžeme se zbavit našich tvaroháčků, je zvyklá je snídat, také si občas dá tzv. mléčné řezy, rohlíček, chleba… Máte radu, jak se děti odnaučují od sladkého, případně mléčných výrobků a mouky, prostě obecně od špatných návyků? Teď mi to připadá velmi obtížné a i pro ni dost stresující. Maminka mi najednou nechce dát mléčný řez…? Děkuji za radu:-).
    Jana

    • Eliminace by mohly přijít pouze pokud byste změnila striktně jídelníček ze dne na den. Pokud začnete pozvolně třeba tak, že jen vyloučíte mléčné výrobky, z masa si necháte ryby, přidáte si do jídla několikrát denně čerstvě tepelně upravenou zeleninu a jídelníček obohatíte o různé druhy obilovin a luštěnin, tak nic takového nehrozí a děťátku přidáte možnost poskládat si tělíčko z kvalitních minerálů a vám pak nebudou při kojení chybět a zachráníte si vlasy, nehty a zuby.
      O tom jak přeučit díte z konvenkčních sladkostí na zdravé mluvila Klára Jíchová v posledním rozhovoru. Nejdřív bych dítě pomalu převáděla na podobné věci, ale slazené sladem, mléčné pochoutky se dají nahradit obilnými krémy nebo krémy z tofu. V jejím věku už se dá lecos vysvětlit a ideální je ty její dobrůtky doma prostě nemít.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Roman Cikryt
Když jsem díky manželce Evě ochutnal zdravější jídelníček, ke klasickému už jsem se nikdy nevrátil. Shodil jsem totiž přes 10 kg bez cvičení, mám sportovní postavu a mnohem více energie. Pečuji o tyto stránky, točím videa, fotím jídla a vyrábím kurzy.
Předchozí článekTest na obsah lepku v tofu, uzeném tempehu, rýžovém a kukuřičném sladu
Další článekPoděkování