Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Cuketové risotto

Uvařeno
bez mléka

Je právě sezóna cuket, tak proč toho nevyužít. Já osobně zbožňuji cukety a taky krémové risotto. Kombinace se osvědčila a spolu s nasládlým hráškem je více než zdařilá.

Ingredience
2 porce

  • 3/4 hrnku rýže arborio
  • cca 800 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 hrnek cukety nastrouhané nahrubo + kousek na ozdobení
  • olej
  • 1 menší červená cibule
  • 1 hrst hrášku
  • sůl
  • pepř
  • lahůdkové droždí
  • troška muškátového oříšku
  • 1 polévková lžíce tahini
  • petrželka na ozdobu

Před pár lety byla Jana u nás v Praze na kurzu pro začátečníky a dnes se s ní domlouváme, že nám o svých zkušenostech...

Jak připravit rizoto s cuketou a hráškem

  1. Na oleji orestujeme pokrájenou červenou cibuli, poté přihodíme rýži a krátce na to přilijeme část vody. Osolíme, opepříme, promícháme a jakmile se voda téměř vyvaří, přilijeme další část vody a takto pokračujeme, dokud není rýže téměř hotová.
  2. S posledním přilitím vody vmícháme i nastrouhanou cuketu, přidáme lahůdkové droždí, muškátový oříšek a ještě chvíli vaříme.
  3. Když je rýže měkká, vmícháme tahini.
  4. Cuketu na ozdobení nakrájíme na kostičky či plátky a pouze krátce orestujeme s troškou soli a pepře a hrášek můžeme připravit buď na páře, či ho jen zblanšírovat.

Praktické

  • Risotto podáváme se zeleninovým salátem.

Obměna

  • Použít můžete i rýži kulatozrnnou, která má po uvaření také krémovou konzistenci.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

 

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

52 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné rizotko 😊 Trvalo to sice trochu déle uvařit, jelikož jsem měla jen rýži natural, takže jsem musela přizpůsobit dobu varu. K hrášku a cuketě jsem přidala ještě vařený půlený hrách a navrch napařenou zeleninku. Vynikající 👌 Děkujeme 🙂

Bylo to moc dobré, lehké letní jídlo 👍 Hrášek jsem neměla… Děkuji za receptik 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kopule z kuskusu se zeleninou

Barevné kopečky z kuskusu a zeleniny. I když to na první pohled vypadá komplikovaně a pracně, nelekejte se. Je to jednoduché a osvěžující jídlo, které bude...

Zapečené těstoviny

Recept na klasiku trošku jinak. Je to skvělé, rychlé a variabilní jídlo, kde není třeba vejce, aby nám těstoviny držely pohromadě.

Bleskové krémové těstoviny

Rychlý a luxusní oběd nebo večeře, přesně takové tyto těstoviny jsou. Zeleninu a její množství zvolíme dle zásob a chuti a podtrhneme jednoduchou krémovou ...

Quiche s cibulí a špenátem

Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.

Celozrnné těstoviny “nazeleno” s křupavou posypkou

Rychlé a vynikající. To jsou většinou dvě kritéria, které musí jídlo, které připravuji, splňovat. Než se uvaří těstoviny, máte hotovou jak omáčku, tak křup...

Cuketový salát na korejský způsob

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, už nevíte co s cuketami a nebojíte se nových chutí, tak určitě zkuste tento recept na osvěžující letní salát.