Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Cuketové risotto

Uvařeno
bez mléka

Je právě sezóna cuket, tak proč toho nevyužít. Já osobně zbožňuji cukety a taky krémové risotto. Kombinace se osvědčila a spolu s nasládlým hráškem je více než zdařilá.

Ingredience
2 porce

  • 3/4 hrnku rýže arborio
  • cca 800 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 hrnek cukety nastrouhané nahrubo + kousek na ozdobení
  • olej
  • 1 menší červená cibule
  • 1 hrst hrášku
  • sůl
  • pepř
  • lahůdkové droždí
  • troška muškátového oříšku
  • 1 polévková lžíce tahini
  • petrželka na ozdobu

Pokud znáte Irmu díky jejím pozitivním komentářům, budete velmi překvapeni, jakými zdravotními těžkostmi si prošla. J...

Jak připravit rizoto s cuketou a hráškem

  1. Na oleji orestujeme pokrájenou červenou cibuli, poté přihodíme rýži a krátce na to přilijeme část vody. Osolíme, opepříme, promícháme a jakmile se voda téměř vyvaří, přilijeme další část vody a takto pokračujeme, dokud není rýže téměř hotová.
  2. S posledním přilitím vody vmícháme i nastrouhanou cuketu, přidáme lahůdkové droždí, muškátový oříšek a ještě chvíli vaříme.
  3. Když je rýže měkká, vmícháme tahini.
  4. Cuketu na ozdobení nakrájíme na kostičky či plátky a pouze krátce orestujeme s troškou soli a pepře a hrášek můžeme připravit buď na páře, či ho jen zblanšírovat.

Praktické

  • Risotto podáváme se zeleninovým salátem.

Obměna

  • Použít můžete i rýži kulatozrnnou, která má po uvaření také krémovou konzistenci.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

 

 

 

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

52 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo to moc dobré, lehké letní jídlo 👍 Hrášek jsem neměla… Děkuji za receptik 🙂

Jé tak to bude mňamka, a cuketa se nenápadně zase schová 😁👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Kopule z kuskusu se zeleninou

Barevné kopečky z kuskusu a zeleniny. I když to na první pohled vypadá komplikovaně a pracně, nelekejte se. Je to jednoduché a osvěžující jídlo, které bude...

Zapečené těstoviny

Recept na klasiku trošku jinak. Je to skvělé, rychlé a variabilní jídlo, kde není třeba vejce, aby nám těstoviny držely pohromadě.

Bleskové krémové těstoviny

Rychlý a luxusní oběd nebo večeře, přesně takové tyto těstoviny jsou. Zeleninu a její množství zvolíme dle zásob a chuti a podtrhneme jednoduchou krémovou ...

Quiche s cibulí a špenátem

Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.

Celozrnné těstoviny “nazeleno” s křupavou posypkou

Rychlé a vynikající. To jsou většinou dvě kritéria, které musí jídlo, které připravuji, splňovat. Než se uvaří těstoviny, máte hotovou jak omáčku, tak křup...