Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 červená cibule
  • kus dýně hokkaido
  • 2 mrkve
  • 2 mladé mangoldy
  • 1 snítka čerstvé petrželky
  • olej
  • sůl
  • jablečný ocet
  • mleté koření: saturejka, sladká paprika, oregáno, rozmarýn
  • voda na podlití

Jak připravit sladké kokosové stew se zeleninou

  1. Všechnu zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky, cibuli na drobné kostičky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, další vrstva bude dýně, dále mrkev, navrch posolíme a okořeníme.
  3. Dáme na mírný oheň a pod pokličkou dusíme cca 10 minut.
  4. Podlijeme troškou vody a dusíme pár minut bez míchání do změknutí zeleniny a odpaření většiny vody.
  5. Mezitím nasekáme petrželku na drobno.
  6. Vypneme, přidáme mangold, trošku jablečného octa, petrželku a promícháme.

Praktické

  • Pokud máte mladou dýni, bude pokrm hotový během 10-15 minut. Starší dýně se musí dusit déle.
  • Pokud budete dusit delší dobu, bude zelenina sladší, dýně se po cca 30 minutách úplně rozpadne a zeleninu zahustí.
  • Pokud je zelenina moc mokrá, jednoduše do ní na závěr zavaříme lžičku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.

Kombinujeme

  • Používáme jako zeleninovou přílohu k obilným a luštěninovým pokrmům.
  • Je vhodné též na obilnou kaši na snídani nebo večeři.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob, i bez koření, jen se solí, chutná výborně.
  • Kokosový krém můžeme vyměnit za kokosové mléko, strouhaný kokos, jinou rostlinou smetanu nebo zcela vynechat.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme kokos.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...
  1. ha, už vím co bude zítra k snídani. Doslova se v mangoldu brodíme a už nevím kam s ním. Díky za recept

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňové špalíčky s ořechovým topem
Další článekKdy správně sklidit a uskladnit dýně, aby vydržely až do jara