Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 červená cibule
  • kus dýně hokkaido
  • 2 mrkve
  • 2 mladé mangoldy
  • 1 snítka čerstvé petrželky
  • olej
  • sůl
  • jablečný ocet
  • mleté koření: saturejka, sladká paprika, oregáno, rozmarýn
  • voda na podlití

Můj příběh začal před desítkami let. Sebevědomí sotva „v plenkách“, spousta různých mindráků, vše zajídané sladkými j...

Jak připravit sladké kokosové stew se zeleninou
  1. Všechnu zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky, cibuli na drobné kostičky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, další vrstva bude dýně, dále mrkev, navrch posolíme a okořeníme.
  3. Dáme na mírný oheň a pod pokličkou dusíme cca 10 minut.
  4. Podlijeme troškou vody a dusíme pár minut bez míchání do změknutí zeleniny a odpaření většiny vody.
  5. Mezitím nasekáme petrželku na drobno.
  6. Vypneme, přidáme mangold, trošku jablečného octa, kokosový krém, petrželku a promícháme.

Praktické

  • Pokud máte mladou dýni, bude pokrm hotový během 10-15 minut. Starší dýně se musí dusit déle.
  • Pokud budete dusit delší dobu, bude zelenina sladší, dýně se po cca 30 minutách úplně rozpadne a zeleninu zahustí.
  • Pokud je zelenina moc mokrá, jednoduše do ní na závěr zavaříme lžičku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.

Kombinujeme

  • Používáme jako zeleninovou přílohu k obilným a luštěninovým pokrmům.
  • Je vhodné též na obilnou kaši na snídani nebo večeři.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob, i bez koření, jen se solí, chutná výborně.
  • Kokosový krém můžeme vyměnit za kokosové mléko, strouhaný kokos, jinou rostlinou smetanu nebo zcela vynechat.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme kokos.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

verkaber1
23. 6. 2022

Díky za připomenutí receptu. Hned jsem udělala k obědu s rýží a čočkou. Byla to velká mňamka.

Díky za recept, bylo to dobré!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Kapustičky “na zádíčka”

Tradiční úprava růžičkové kapusty, díky které si ji zamilujete!

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...