Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 červená cibule
  • kus dýně hokkaido
  • 2 mrkve
  • 2 mladé mangoldy
  • 1 snítka čerstvé petrželky
  • olej
  • sůl
  • jablečný ocet
  • mleté koření: saturejka, sladká paprika, oregáno, rozmarýn
  • voda na podlití

Jak připravit sladké kokosové stew se zeleninou

  1. Všechnu zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky, cibuli na drobné kostičky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, další vrstva bude dýně, dále mrkev, navrch posolíme a okořeníme.
  3. Dáme na mírný oheň a pod pokličkou dusíme cca 10 minut.
  4. Podlijeme troškou vody a dusíme pár minut bez míchání do změknutí zeleniny a odpaření většiny vody.
  5. Mezitím nasekáme petrželku na drobno.
  6. Vypneme, přidáme mangold, trošku jablečného octa, petrželku a promícháme.

Praktické

  • Pokud máte mladou dýni, bude pokrm hotový během 10-15 minut. Starší dýně se musí dusit déle.
  • Pokud budete dusit delší dobu, bude zelenina sladší, dýně se po cca 30 minutách úplně rozpadne a zeleninu zahustí.
  • Pokud je zelenina moc mokrá, jednoduše do ní na závěr zavaříme lžičku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.

Kombinujeme

  • Používáme jako zeleninovou přílohu k obilným a luštěninovým pokrmům.
  • Je vhodné též na obilnou kaši na snídani nebo večeři.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob, i bez koření, jen se solí, chutná výborně.
  • Kokosový krém můžeme vyměnit za kokosové mléko, strouhaný kokos, jinou rostlinou smetanu nebo zcela vynechat.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme kokos.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.