Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 červená cibule
  • kus dýně hokkaido
  • 2 mrkve
  • 2 mladé mangoldy
  • 1 snítka čerstvé petrželky
  • olej
  • sůl
  • jablečný ocet
  • mleté koření: saturejka, sladká paprika, oregáno, rozmarýn
  • voda na podlití

Díky správné výživě jsem se dostala z makulární degenerace a jako bonus se mi zlepšil ...

Jak připravit sladké kokosové stew se zeleninou
  1. Všechnu zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky, cibuli na drobné kostičky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, další vrstva bude dýně, dále mrkev, navrch posolíme a okořeníme.
  3. Dáme na mírný oheň a pod pokličkou dusíme cca 10 minut.
  4. Podlijeme troškou vody a dusíme pár minut bez míchání do změknutí zeleniny a odpaření většiny vody.
  5. Mezitím nasekáme petrželku na drobno.
  6. Vypneme, přidáme mangold, trošku jablečného octa, kokosový krém, petrželku a promícháme.

Praktické

  • Pokud máte mladou dýni, bude pokrm hotový během 10-15 minut. Starší dýně se musí dusit déle.
  • Pokud budete dusit delší dobu, bude zelenina sladší, dýně se po cca 30 minutách úplně rozpadne a zeleninu zahustí.
  • Pokud je zelenina moc mokrá, jednoduše do ní na závěr zavaříme lžičku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.

Kombinujeme

  • Používáme jako zeleninovou přílohu k obilným a luštěninovým pokrmům.
  • Je vhodné též na obilnou kaši na snídani nebo večeři.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob, i bez koření, jen se solí, chutná výborně.
  • Kokosový krém můžeme vyměnit za kokosové mléko, strouhaný kokos, jinou rostlinou smetanu nebo zcela vynechat.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme kokos.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

verkaber1
23. 6. 2022

Díky za připomenutí receptu. Hned jsem udělala k obědu s rýží a čočkou. Byla to velká mňamka.

Díky za recept, bylo to dobré!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustičky “na zádíčka”

Tradiční úprava růžičkové kapusty, díky které si ji zamilujete!

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...