Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 červená cibule
  • kus dýně hokkaido
  • 2 mrkve
  • 2 mladé mangoldy
  • 1 snítka čerstvé petrželky
  • olej
  • sůl
  • jablečný ocet
  • mleté koření: saturejka, sladká paprika, oregáno, rozmarýn
  • voda na podlití

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak připravit sladké kokosové stew se zeleninou

  1. Všechnu zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky, cibuli na drobné kostičky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, další vrstva bude dýně, dále mrkev, navrch posolíme a okořeníme.
  3. Dáme na mírný oheň a pod pokličkou dusíme cca 10 minut.
  4. Podlijeme troškou vody a dusíme pár minut bez míchání do změknutí zeleniny a odpaření většiny vody.
  5. Mezitím nasekáme petrželku na drobno.
  6. Vypneme, přidáme mangold, trošku jablečného octa, kokosový krém, petrželku a promícháme.

Praktické

  • Pokud máte mladou dýni, bude pokrm hotový během 10-15 minut. Starší dýně se musí dusit déle.
  • Pokud budete dusit delší dobu, bude zelenina sladší, dýně se po cca 30 minutách úplně rozpadne a zeleninu zahustí.
  • Pokud je zelenina moc mokrá, jednoduše do ní na závěr zavaříme lžičku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.

Kombinujeme

  • Používáme jako zeleninovou přílohu k obilným a luštěninovým pokrmům.
  • Je vhodné též na obilnou kaši na snídani nebo večeři.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob, i bez koření, jen se solí, chutná výborně.
  • Kokosový krém můžeme vyměnit za kokosové mléko, strouhaný kokos, jinou rostlinou smetanu nebo zcela vynechat.

Děti

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme kokos.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
verkaber1
23. 6. 2022

Díky za připomenutí receptu. Hned jsem udělala k obědu s rýží a čočkou. Byla to velká mňamka.

Klub

Díky za recept, bylo to dobré!

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zelí na sladkokyselo

Zelí na sladko-kyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa.