Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Pikantní kari omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 3 lžíce zelené kari pasty
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl

Co se všechno může změnit za 2 měsíce? Když perfekcionistku Vlaďku zavřu do skříně a podívám se na to měsíce...

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 3 lžíce zelené kari pasty
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl

Jak udělat jednoduchou kari omáčku z dýně

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou, cibuli oloupeme a také pokrájíme na kostky.
  2. V hrnci rozpálíme kari pastu a na ní orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme dýni a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak zeleninu podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí dýně.
  5. Když je dýně měkká, vypneme a rozmixujeme na hladkou omáčku.
  6. Chuť doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Čím více kari pasty, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.
    2. Část dýně můžete nahradit mrkví.

    Obměna

    • Nemáte-li kari pastu, použijte olej a kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky.
    • Místo rostlinné smetany můžete použít kokosové mléko.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte “zeleninový kus” splněný právě touto omáčkou

    Děti

    • Tento pokrm není vhodný pro miminka ani malé děti, které nemají rády pikantní chuť. Některé menší děti si na ní však pochutnají. Pokud vaše dítě potřebuje pikantní chuť, tak toto je zdravá cesta, jak mu ji dodat.

    PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

    🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    13 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Kateřina
    13. 12. 2023

    Omáčka je skvělá! Měla jsem ji k nákypu z ovsa, řepy a tempehu, smetanu jsem nepřidávala – chutnala mi tak 😋

    Evi, opravdu v hrnci rozpálíme kari pastu místo oleje?

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    “Rajská omáčka” z červené řepy

    Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

    Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

    Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

    Dýňové kari

    Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

    Dýňovo-špenátové kari s čočkou

    Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

    Mashroom mattar – žampióny a hrách

    Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restau...

    Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

    V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...