Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 3 lžíce zelené kari pasty
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl

Jak udělat jednoduchou kari omáčku z dýně

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou, cibuli oloupeme a také pokrájíme na kostky.
  2. V hrnci rozpálíme kari pastu a na ní orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme dýni a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak zeleninu podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí dýně.
  5. Když je dýně měkká, vypneme a rozmixujeme na hladkou omáčku.
  6. Chuť doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Čím více kari pasty, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.
    2. Část dýně můžete nahradit mrkví.

    Obměna

    • Nemáte-li kari pastu, použijte olej a kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky.
    • Místo rostlinné smetany můžete použít kokosové mléko.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte „zeleninový kus“ splněný právě touto omáčkou

    Děti

    • Tento pokrm není vhodný pro miminka ani malé děti, které nemají rády pikantní chuť. Některé menší děti si na ní však pochutnají. Pokud vaše dítě potřebuje pikantní chuť, tak toto je zdravá cesta, jak mu ji dodat.

    Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

    Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

    Konečně jím pořádně jídlo!

    Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

    Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

    Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

    Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

    Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

    Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

    Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

    I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

    Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

    S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

    Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

    I v 67 letech lze jíst zdravě!

    Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

    Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

    Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

    Objev stránek

    Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

    Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

    Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

    Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

    Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

    Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

    MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

    Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

    Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

    S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

    Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

    Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

    Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...
      • Dělala jsem to tak, pasta je mastná. Ale kdyby se vám to nezdálo, klidně dejte i olej a pastu do něj.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekKrémová polévka z dýně a batátů
    Další článekLuxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici