Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • kus dýně
  • 3 lžíce zelené kari pasty
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • sůl

Jak udělat jednoduchou kari omáčku z dýně

  1. Dýni omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou, cibuli oloupeme a také pokrájíme na kostky.
  2. V hrnci rozpálíme kari pastu a na ní orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme dýni a společně za občasného míchání osmažíme.
  4. Pak zeleninu podlijeme vývarem/vodou a necháme podusit cca 15 minut do změknutí dýně.
  5. Když je dýně měkká, vypneme a rozmixujeme na hladkou omáčku.
  6. Chuť doladíme přidáním trochy umeocta a jablečného octa, ostrost zjemníme přidáním rostlinné smetany.

Praktické

  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Čím více kari pasty, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.
    2. Část dýně můžete nahradit mrkví.

    Obměna

    • Nemáte-li kari pastu, použijte olej a kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky.
    • Místo rostlinné smetany můžete použít kokosové mléko.

    Kombinujeme

    • Omáčka se hodí jako dip k zelenině nebo místo jakékoli jiné omáčky k obilí a luštěninám.
    • Pro kompletní talíř už máte „zeleninový kus“ splněný právě touto omáčkou

    Děti

    • Tento pokrm není vhodný pro miminka ani malé děti, které nemají rády pikantní chuť. Některé menší děti si na ní však pochutnají. Pokud vaše dítě potřebuje pikantní chuť, tak toto je zdravá cesta, jak mu ji dodat.

    Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

    Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

    Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

    Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

    Pomohli jste mi zachránit maminku

    Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

    Zbožňuji vaše recepty

    Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

    Každý nový článek je obrovským přínosem

    Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

    Inspirující kurz pro začátečníky

    Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

    Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

    Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

    Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

    Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

    Díky kurzu mám řád a disciplínu

    Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

    Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

    Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

    Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

    Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

    Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

    Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

    Poděkování

    Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

    Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

    MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

    Konečně vím „ jak na to“

    Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

    Velký dík za kurz

    Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

    Seriál: Jak na jaro

    materiály
    • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
    • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
    • Jídelníček ke stažení!
      • Dělala jsem to tak, pasta je mastná. Ale kdyby se vám to nezdálo, klidně dejte i olej a pastu do něj.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekDobrý skutek místo dárku
    Další článekZeleninové stir-fry s tahini dresinkem