Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený tempeh v nádivce totiž připomíná uzené maso, tofu zase rozšlehané vejce. Nádivku můžeme podávat i jako samostatné jídlo.
Ingredience
na 1 pekáč
- 1,5 hrnku jahel (400 g)
- 3 hrnky vody (750 ml)
- 1/2 balíčku uzeného tofu (cca 100 g)
- 1 balíček uzeného tempehu (cca 200 g)
- 1 cibule
- hrst zelených natí (čerstvé kopřivy, pampeliškové listy apod.)
- 1 mrkev
- ½ lžičky kurkumy
- špetka muškátového květu
- sojová omáčka na dochucení
- olej
- sůl
Jak připravit velikonoční nádivku z jahel
- Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit s trochou soli na mírný plamen cca na 10 -15 minut.
- Když se voda vstřebá, jsou uvařené.
- Než se jáhly uvaří, předehřejeme si troubu a v jiném hrnci orestujeme zeleninu, tempeh a tofu.
- Začneme tím, že rozpálíme na dně hrnce olej, na něj dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nastrouhané tofu a tempeh nakrájený malé kostičky. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy a cca 2 lžíce sojové omáčky.
- Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo a na jemno nasekané zelené natě. Vše krátce orestujeme.
- Ve větší míse smícháme uvařené jáhly a tuto orestovanou směsí.
- Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.
- Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
- Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.
- Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
- Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout (cca 30 minut), aby se dala dobře krájet.
Praktické
- Pekáč vyjde cca na 8 porcí, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
- Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
- Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
- Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
- Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
- Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
- Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tofu a tempeh, které jsou bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky nebo u tofu a tempehu zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
- Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tofu a tempeh nahraďte seitanem,
- Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.
Obměna
- Nemáme-li zrovna uzený tempeh nebo tofu natural, můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu. Případně můžeme použít jen větší množství jednoho z nich, když druhý nemáme po ruce. Pouze mějte na paměti, že uzený či marinovaný výrobek dodají nádivce chuť a vůni klasické velikonoční nádivky. Použijeme-li pouze provedení natural, bude více dietní.
- Místo plané zeleniny můžete dát špenát, najemno nasekaný pórek, mangold apod.
- Pokud uděláte nádivky moc, chytřeji zrecyklujte na delikatesu Nádivka v županu
Děti
- Nádivka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sojovou omáčku.
Vonku pochmúrne,zato na tanieri veselo😊
Nádhera!
Opravdu výborná, dělám už po několikáté. Když mám pocit, že je moc suchá, přimíchám trochu rostlinné smetany s vodou.
Luci potvrzuju, během očisty jsem nádivku dělala už 3x, do poslední várky jsem přidala nastrouhanou řepu. Sice už to nedrželo tak dobře pohromadě, ale byla výborná. Včera jsem se dívala, že mi konečně na zahradě lezou kopřivy (mám tam jejich koutek pro pěstování), tak až ještě povyrostou, bude po čtvrté:)
Taky ji milujeme! :-) Naposledy jsem ji z časových důvodů ani nezapékala, jen jsem s hromadou medvědího česneku a kopřivami umíchala ve woku ;-)
Medvědí česnek, ten mě nenapadl, díky za inspiraci:)
Byla to veliká dobrota. Přidala jsem k mladým kopřivám medvědí česnek a lahoda. Se salátkem a kvašenou zeleninou.
No uplne se na tu dobrotu těším, jen dotaz lze tofu a tempeh a seiten nahradit necim jinym? treba fazole nebo treba rozmixované kesu nebo hraska? jsem v karanténe a první dva nemuzu a treti se mi z domu nepodarilo sehnat ale moc bych nadivku chtela zkusit. PS: :) kopřivy u nas ještě nelezou tak tam dám špenát a mrazeny medvedi cesnek,
Veroniko, určitě bych zkusila fazole nebo čočku, pokud není možnost sehnat seitan .. třeba na Sunfoodu ho mají: https://e-sunfood.cz/seitan-hlavy-folie-kg
Pokud ale použijete nějakou luštěninu, určitě tím nic nezkazíte, jen bude třeba dohnat chuť uzeného (pokud ji chcete v nádivce mít) nějakým kořením 😉👍
Vlaďko, a máš tip, jaké koření udělá tu uzenou chuť? Podotýkám, že např. uzenou papriku jsem v Německu zatím nesehnala.
ja jsem ji sehnala normalne v albertu, ale nikdo z rodiny jsme ji nedali – nechutnala nam.
Zuzzi, chtěla jsem doporučit právě uzenou papriku :-D, jiné uzené koření mě nenapadá.
😂 Tak někdy v budoucnosti možná. 😂
Já dávám uzenou nebo sladkou papriku plus drcena semínka koriandru a nám doma se zda, ze to dobře supluje chuť uzeneho masa.
Super Evi, děkujeme za tip 😍👍
Zajímavé!
super a muzu se zeptat máte nějaký tip na koření, které udělá uzenou chut?
PS: včera jsem vařila podle videa sekanou z cocky a moooc dobre primo luxusni.
Já mám dobré zkušenosti s uzenou paprikou. Ale osobně bych možná ani uzenou chuť nepotřebovala a doladila si nádivku kořením podle své aktuální chuti. ;-)
Úplný zázrak, tato nádivka! Vždy žasnu, když najdu vege obdobu jídla, o kterém bych si dříve myslela, že bez uzeného, másla a rohlíků to prostě nejde :) Ještě jsem přidala našlehaný sníh, protože v ledničce čekala na svou příležitost Acquafaba z cizrny. Moc dobré!
To je skvělý tip, Evi!👍
Taky jsme si dnes moc pochutnali 😋 S kopřivou a medvědím česnekem jsem vůbec nešetřila a udělala jsem dobře 😉
Super 👍
Moc dobré! Určitě zopakuji i mimo Velikonoce. Taky se mi drobilo, ale to vůbec nevadilo, aspoň to mělo pěkné kuličky :-).
Super, že chutnalo 👍 Nesmí se to péct moc dlouho, pak se nedrobí nebo jen minimálně.
Moc chutné jídlo, jen to vůbec, ale ani trošku nedrželo pohromadě. V čem je ten fígl, že se to nerozpadá? Vždyť tam ani není žadná ingredience, co by to pojila …
Jáhly jsou dost lepkavé samy o sobě 😃 A taky krájet až trochu vychladne, stačí trochu.
Přilila jsem na nádivku trochu vody, ve které jsem rozmíchala trochu škrobu. Drželo to lépe.
Proč ne 👍
Moc dobrý recept. Našemu 17mesíčnímu jáhly moc nejedou, ale my s manželem jsme si pochutnali i bez koření :)
Tak to je super, malého ještě časem naučíte :-)))
Poradíte? Pod každým receptem je okénko s – Nechte si to poslat na Messenger. Odkliknu, že chci nechat posílat, ale na Messenger mi to nepřijde. Asi něco dělám špatně. Díky za pomoc.
V menu Messengeru vyberte „odebírat recepty“ a každý další recept nebo článek vám přijde.
Odkaz na recept na jáhly nefunguje :-( .
Heli, zkuste kliknout ja toto https://www.jimejinak.cz/jahly-suroviny/ Kontrolovala jsem to a me link funguje, tak asi nejaky technicky sotek.
Tak já jsem se bála polosyrové mrke a pórku a pekla jsem tudíž rozhodně déle než 15 minut a dopadla jsem mizerně – jídlo suché a drobivé, pórek usušený, navíc zapomenutá sójovka a nedosolené jáhly :-(. Mít k tomu omáčku, bylo by to dobré, ale na to už ráno nebyl čas a večer se také nenašel. Škoda práce, nezapečené by to snad bylo lepší… Tak příště znovu a líp (a míň jáhel).
Nadivka je vážně luxusní, měla jsem místo jahel od snídaně uvarenou rýží s polentou, a í s ní to bylo skvělé, úplně jak kdyby v tom byla vejce ☺
Miluji jak jsou recepty variabilní :)
Nádivku jsem tyto Velikonoce zkoušela a byla úžasná! Ještě jsem ji doplnila o medvědí česnek a čerstvý špenát a opravdu paráda :-) Díky za inspiraci :-)
Pekla jsem a byla to mňamka – všem moc chutnalo. Určitě to zas někdy upeču znovu.
Nadivka mela u nas na velikonocni pondeli velky uspech. I pripravena smes pred samotnym pecenim v troube byla vyborna. Cerstve natrhanymi koprivami jsem nesetrila a barevna kombinace kurkumy, mrkve, porku a kopriv byla uzasna. Vrele doporucuji tento recept zkusit i mimo Velikonoc. :-) Dekuji za recept!
Dnes sme si dali na obed s omackou z cervenej sosovice a cerstvym salatom…straaaasne nam chutilo, vdaka za recept!
Dnes jsem se do nádivky pustila, docela dobrý.Akorát mi
vadila ta skorosyrová mrkev s pórkem.Pořád jsem tajně doufala,
že můžu věřit receptu a zelenina se v troubě nějak rychle upeče, když se tam dá úplně syrová.Pórek jsem pak cítli dlouho v břiše. Příště zeleninu také zpracuju tepelně a pak to nebude mít chybu.:)Pěkný den.
Nádivku jsme dělali na několika seminářích a vždy měla ohromný úspěch. Na jaře je potřeba přidat více čerstvé, nebo jen lehce tepelně zpracované zeleniny a proto je v nádivce syrová. Klidně si jí ale můžete před tím osmahnout, to záleží na vaší chuti. Také je možné mrkev nastrouhat na jemno a pórek na krájet na malé kousky, to se pak více tepelně zpracuje. Když se ale opravdu dobře kouše, neměla by jste pórek cítit v břiše. :-)
Výborná dobrůtka, mohu jen doporučit.