Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 2 let

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený tempeh v nádivce totiž připomíná uzené maso, tofu zase rozšlehané vejce. Nádivku můžeme podávat i jako samostatné jídlo.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 1,5 hrnku jahel (400 g)
  • 3 hrnky vody (750 ml)
  • 1/2 balíčku uzeného tofu (cca 100 g)
  • 1 balíček uzeného tempehu (cca 200 g)
  • 1 cibule
  • hrst zelených natí (čerstvé kopřivy, pampeliškové listy apod.)
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • špetka muškátového květu
  • sojová omáčka na dochucení
  • olej
  • sůl

Diet jsem kvůli váze vyzkoušela hodně, s váhou to bylo vždycky jak na houpačce. Výsledkem byly bolavé kotníky, strhan...

Jak připravit velikonoční nádivku z jahel

  1. Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit s trochou soli na mírný plamen cca na 10 -15 minut.
  2. Když se voda vstřebá, jsou uvařené.
  3. Než se jáhly uvaří, předehřejeme si troubu a v jiném hrnci orestujeme  zeleninu, tempeh a tofu.
  4. Začneme tím, že rozpálíme na dně hrnce olej, na něj dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nastrouhané tofu a tempeh nakrájený malé kostičky. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy a cca 2 lžíce sojové omáčky.
  5. Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo a na jemno nasekané zelené natě. Vše krátce orestujeme.
  6. Ve větší míse smícháme uvařené jáhly a tuto orestovanou směsí.
  7. Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.
  8. Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
  9. Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.
  10. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
  11. Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout (cca 30 minut), aby se dala dobře krájet.

Praktické

  • Pekáč vyjde cca na 8 porcí, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
  • Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
  • Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
  • Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
  • Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
  • Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tofu a tempeh, které jsou bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky  nebo u tofu a tempehu zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tofu a tempeh nahraďte seitanem,
  • Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.

Obměna

  • Nemáme-li zrovna uzený tempeh nebo tofu natural, můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu. Případně můžeme použít jen větší množství jednoho z nich, když druhý nemáme po ruce. Pouze mějte na paměti, že uzený či marinovaný výrobek dodají nádivce chuť a vůni klasické velikonoční nádivky. Použijeme-li pouze provedení natural, bude více dietní.
  • Místo plané zeleniny můžete dát špenát, najemno nasekaný pórek, mangold apod.
  • Pokud uděláte nádivky moc, chytřeji zrecyklujte na delikatesu Nádivka v županu

Děti

  • Nádivka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sojovou omáčku.

Jak chutná našim čtenářům

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Slavomíra
5. 3. 2022

Vonku pochmúrne,zato na tanieri veselo😊

Klub
makropes
13. 4. 2021

Opravdu výborná, dělám už po několikáté. Když mám pocit, že je moc suchá, přimíchám trochu rostlinné smetany s vodou.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Černá čočka s mrkví

Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný pokrm.

Sedlácká bída

Sedlácká bída je staré české sedlácké jídlo ze “zbytků”. Pro nás to byla ale ohromná bašta :-)